Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν σχετίζονται με μυοκαρδίτιδες σε νεογέννητα μωρά

You are currently viewing Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν σχετίζονται με μυοκαρδίτιδες σε νεογέννητα μωρά

Ιστοσελίδες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται ένα ψευδή ισχυρισμό ότι η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει κάνει παραδοχή ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές υγείας στα νεογνά

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: «Ασυνήθιστη αύξηση μυοκαρδίτιδας σε μωράκια»: Υποψίες κατά των εμβολίων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε βρέφη σε Αγγλία και Ουαλία δεν σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά με εντεροϊό.

Παραδείγματα: pronews.gr, el.gr, tzafnews.gr

ΣΟΚ στην Βρετανία: «Ασυνήθιστη αύξηση μυοκαρδίτιδας σε μωράκια»: Υποψίες κατά των εμβολίων

Πολλοί επίσης μοιράζονται στιγμιότυπο οθόνης συγκεκριμένου τίτλου που λέει: «Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι οι πλήρως εμβολιασμένες μητέρες γεννούν μωρά με σοβαρά καρδιακά ελαττώματα». 

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε στις 17 Μαΐου 2023 με αφορμή ανακοίνωση/έκθεση του ΠΟΥ για αυξημένα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε Αγγλία και Ουαλία. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 16 και επικαιροποιήθηκε στις 17 Μαΐου. Πρόκειται για 10 περιπτώσεις βρεφών, ένα εκ των οποίων κατέληξε. Κατόπιν, ιστοσελίδες που δημοσιεύουν συχνά παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, όπως η epochtimes.com και η zerohedge.com, άρχισαν να διατυπώνουν υπαινιγμούς πως τα περιστατικά μπορεί να συνδέονται με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο ισχυρισμός ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια μέσα πρόσφατο από βίντεο του Roman Balmakov, στην εκπομπή “FACTS MATTER”, που ανήκει στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα epochtimes.com.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε πως το Epoch Times εμφανίζεται ως ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, με έδρα τη Νέα Υόρκη και παραρτήματα σε 35 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. To “The Epoch Timesπροβάλλει το κινεζικό πνευματικό κίνημα “Falun Gong“. Ο Balmakov, είναι ακόλουθος του κινήματος. Προβάλλουν συχνά αντιεμβολιαστική ρητορική, ψευδοεπιστήμη και θεωρίες συνωμοσίας, όπως τους QAnon. Θεωρείται πως έχει ακροδεξιό προσανατολισμό και επιρροή στην Ευρώπη, ενώ ως πηγή θεωρείται παντελώς αναξιόπιστη. Κατόπιν, ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα el.gr του Δημοσθένη Λιακόπουλου, που συχνά παραπληροφορεί τους αναγνώστες (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ).

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια υπηρεσία υγείας δεν έχει κάνει καμία τέτοια δήλωση για σύνδεση των περιστατικών με τα εμβόλια κατά της Covid-19. Οι ισχυρισμοί αναφέρονται σε έκθεση του ΠΟΥ για πρόσφατα περιστατικά βρεφικής μυοκαρδίτιδας στην Αγγλία και την Ουαλία,  που έχουν συνδεθεί με τον εντεροϊό και δεν κάνει καμία αναφορά στα εμβόλια κατά της COVID-19. Στην ίδια έκθεση ο ΠΟΥ αναφέρει ότι, παρόλο που τα περιστατικά είναι αυξημένα τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση των συμπτωμάτων, η αύξηση στα περιστατικά μπορεί να είναι φαινομενική αφού ο συγκεκριμένος ιός είναι πολύ συχνός στα βρέφη και αντιστοιχα περιστατικά μπορεί να μην είχαν αναφερθεί στο παρελθόν. Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στην Ουαλία λένε επίσης ότι οι περισσότερες από τις μητέρες δεν είχαν καν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, είτε για τις έγκυες είτε για τα μωρά τους. Αντίθετα, τα εμβόλια κατά της COVID-19 προστατεύουν τις μητέρες και τα μωρά τους. Τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από μελέτες με τα εμβόλια mRNA Comirnaty και Spikevax σε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους σε διάφορα στάδια εγκυμοσύνης. Οι μελέτες δεν έδειξαν κανένα σημάδι ότι τα εμβόλια αύξησαν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, για αποβολή, για πρόωρη γέννηση ή για βλάβη στο αγέννητο μωρό.

Σύμφωνα με το βρετανικό NHS, συνιστάται έντονα ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της COVID-19 για την προστασία των ιδίων και των μωρών τους. Τα αντισώματα που παράγονται μπορούν να προστατεύσουν και τα μωρά.Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες έγκυες γυναίκες με COVID-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ή εντατική φροντίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συμπέρασμα

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε βρέφη σε Αγγλία και Ουαλία δεν σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά με εντεροϊό. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές συνιστούν τον εμβολιασμό των εγκύων μητέρων κατά της Covid-19.

Επιπλέον πηγές 

https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON465
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions—pediatrics/e/enteroviruses-in-children.html
https://phw.nhs.wales/news/public-health-wales-reassures-parents-after-cluster-of-enterovirus-cases-investigated/

Διαβάστε επίσης: