Σχετικά με εμάς

Ποιοι είμαστε

Ανεξάρτητο ιστολόγιο έρευνας και διασταύρωσης ισχυρισμών που κυκλοφορούν σε κοινωνικά δίκτυα και ΜΜΕ.

Χρηματοδότηση και ανεξαρτησία

Το factchecker.gr δεν έχει την παραμικρή χρηματοδότηση από διαφημίσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η παρούσα πρωτοβουλία είναι αμιγώς μη κερδοσκοπική. Η συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα απαγορεύεται αυστηρά.

Ανεύρεση ισχυρισμών προς διερεύνηση

Η ανεύρεση ειδήσεων/ισχυρισμών προς διερεύνηση της εγκυρότητά τους, γίνεται μέσω προτάσεων από αναγνώστες μας, και παρακολούθηση της επικαιρότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ισχυρισμούς που παρουσιάζουν υψηλή διάδοση μέσω ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων, και προκαλούν ανησυχία στο αναγνωστικό κοινό.

Μεθοδολογία

Πέρα από την εξακρίβωση της αρχικής πηγής ενός ισχυρισμού, η διασταύρωση ειδήσεων γίνεται με την εξακρίβωση της αλληλουχίας των γεγονότων, την αξιολόγηση των παρεχομένων στοιχείων (πχ εικόνες, ισχυρισμοί κτλ) την επικοινωνία με αυτόπτες μάρτυρες και τις τοπικές Αρχές (Αστυνομία, Περιφέρεια, Δήμος κτλ).  Η μεθοδολογία μας περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων διασταύρωσης ειδήσεων που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η αναζήτηση εικόνας γίνεται μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Yandex, καθώς και σχετικών εφαρμογών όπως το TinEye.  Άλλα εργαλεία περιλαμβάνουν το Fotoforensics ένα εργαλείο διερεύνησης γνησιότητας ή επεξεργασίας εικόνας, το. WolframAlpha μια “μηχανή υπολογιστικής γνώσης”,  που επιτρέπει μεταξύ άλλων την εξακρίβωση των καιρικών συνθηκών σε συγκεκριμένη τοποθεσία, ημερομηνία και ώρα,  το Jeffrey’s Exif Viewer  που μεταξύ άλλων επιτρέπει την εύρεση μεταδεδομένων σε εικόνες, το DataViewer που μπορεί να διακρίνει αν ένα παλιό βίντεο έχει μεταφορτωθεί εκ νέου στο Youtube, και τη χρήση δεδομένων από άλλες ιστοσελίδες διασταύρωσης ειδήσεων όπως το Snopes, η μηχανών αναζήτησης ψευδών ειδήσεων, ή έγκυρων και αναγνωρισμένων για την αξιοπιστία τους ενημερωτικών οργανισμών. Χρησιμοποιούμε επίσης μηχανές αρχειοθέτησης λινκ όπως το Wayback Machine, που διαθέτουν αποθηκευμένα δισεκατομμύρια συνδέσμους οι οποίοι μπορεί να μην είναι πλέον διαθέσιμοι στο διαδίκτυο. Για τον έλεγχο διαφορών ισχυρισμών που απαιτούν την προσκόμιση αριθμητικών δεδομένων κάνουμε χρήση αναγνωρισμένων πηγών όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η UNICEF, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κτλ. Για τη διασταύρωση ψευδοεπιστημονικών/ψευδοϊατρικών ισχυρισμών, στους οποίους δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα, χρησιμοποιούμε πηγές από τη διεθνή βιβλιογραφία (πχ Pubmed, Scopus κτλ), δεδομένα αξιόπιστων οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία (ACS), το Cancer Research UK, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τον ΕΟΦ κτλ. Χρησιμοποιούμε επίσης δεδομένα από ιστοσελίδες με αναγνωρισμένο κύρος και αξιοπιστία όπως το Quackwatch, το Science Based Medicine κτλ. Τέλος, χρησιμοποιούμε τις γνώμες καταξιωμένων επιστημόνων με διεθνές κύρος. Παράδειγμα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ και επιστημονικών ιστοτόπων (παράδειγμα εδώ). Σε κάθε περίπτωση, το feedback των αναγνωστών μας είναι ένα βασικό εργαλείο για την συμπλήρωση των στοιχείων.

Περισσότερες πληροφορίες για την μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, καθώς και συμβουλές προς τους αναγνώστες μας μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Επιβίωση στην εποχή των fake news – Παραδείγματα, συμβουλές και εργαλεία

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax

Εξηγώντας την επιστήμη στους αρνητές της

Πολιτική διορθώσεων

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή των αναγνωστών στον έλεγχο ειδήσεων μέσω της σχετικής επιλογής στο κύριο μενού. Η υποβολή παρατηρήσεων και προτάσεων λαμβάνεται υπόψιν και εφόσον στοιχειοθετουνται, μπορούν να συμπληρωθούν ως προσθήκες σε σχετικό άρθρο, με σχετική ευδιάκριτη επισήμανση. Θα καταβάλλεται προσπάθεια για εφαρμογή διορθώσεων εντός 48 ωρών.

Παραδείγματα διορθώσεων

Όχι, η Αμερικάνικη Πρεσβεία δεν “βλέπει” κίνδυνο για τρομοκρατικό κτύπημα εξτρεμισμών στην Ελλάδα

ΔΕΝ είναι Εβραίοι οι πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση

Ο καρκίνος ΔΕΝ ξεκινά από το μυαλό

29χρονος Άγγλος με IQ 145 εξηγεί γιατί ψήφισε υπέρ του Brexit