Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, φέρεται να ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως ο Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατό στην Ουκρανία. Ωστόσο, τίποτα από τα ανωτέρω δεν ισχύει.
Στο pronews.gr, defencenet.gr, iskra.gr, happenednow.gr, διαβάζουμε:
Ο Β.Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατό στην Ουκρανία
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους κατά των Ρώσων ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που στέλνουμε τα δικά μας παιδιά»
Στο el.gr, balsamopsyxhs.gr, warnews247.gr, διαβάζουμε:
ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ Ζελένσκι προς ΗΠΑ: «Στείλτε τους γιους και τις κόρες σας να ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ»
Οργή και προβληματισμό έχει προκαλέσει το βίντεο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟ, να ζητάει να στείλουν οι ΗΠΑ τις κόρες και τους γιους τους στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπως κάνουν οι Ουκρανοί!!!
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που στέλνουμε τους γιους και τις κόρες μας στον πόλεμο. Και θα πρέπει να πολεμήσουν, γιατί πρόκειται για το ΝΑΤΟ, και θα πεθάνουν Θεός φυλάξοι», λέει ο Ζελένσκι σχετικά με το τι περιμένει να κάνουν οι ΗΠΑ, παραδεχόμενος και αυτός, ουσιαστικά, πως ο πόλεμος είναι του ΝΑΤΟ.
Τι ισχύει
Τα δημοσιεύματα επικαλούνται το παρακάτω βίντεο, διάρκειας 19 δευτερολέπτων, που κυκλοφόρησε και στο Twitter, με εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις.
Ο Ζελένσκι ακούγεται να λέει:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που στέλνουμε τους γιους και τις κόρες μας στον πόλεμο. Και θα πρέπει να πολεμήσουν, γιατί πρόκειται για το ΝΑΤΟ, και θα πεθάνουν Θεός φυλάξοι, επειδή είναι ένα φριχτό πράγμα.
Το 19 δευτερολέπτων απόσπασμα, προέρχεται από τη συνέντευξη τύπου του Ζελένσκι, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ABC News, σχετικά με την υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και την αρνητική άποψη μερίδας της κοινής γνώμης, αναφορικά με το μέγεθός της. Ολόκληρη η απάντηση του Ζελένσκι είχε ως εξής:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις χώρες-μέλη του NATO. Αν η Ουκρανία, λόγω διαφόρων απόψεων, και της αποδυνάμωσης και εξάντλησης της βοήθειας, χάσει, η Ρωσία θα εισέλθει στις χώρες της Βαλτικής, που είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, και τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους ακριβώς όπως στέλνουμε τους γιους και τις κόρες μας στον πόλεμο και θα πρέπει να πολεμήσουν γιατί πρόκειται για το ΝΑΤΟ και θα πεθάνουν, Θεός φυλάξοι, επειδή είναι φρικτό πράγμα.
Τα υπό εξέταση άρθρα, δεν συμπεριέλαβαν το απόσπασμα που έχουμε επισημάνει με bold, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τον αναγνώστη. Με βάση αυτό το απόσπασμα, γίνεται κατανοητό πως ο Ζελένσκι δεν ζητά από τις ΗΠΑ να στείλουν στρατό στην Ουκρανία, αλλά επισημαίνει πως εάν η Ρωσία εισβάλει σε χώρα του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατό στο μέλος που θα δεχτεί την επίθεση, και όχι στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του NATO, περί συλλογικής ασφάλειας προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση μια χώρα-μέλος, θεωρείται ότι δέχονται επίθεση όλα τα μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την παροχή στρατιωτικής συνδρομής σε έμψυχο και άψυχο υλικό, απ’ όλα τα μέλη της Συμμαχίας και όχι μόνο τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο Ζελένσκι αναφέρεται σε χώρες-μέλη, όπως για παράδειγμα τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) που είναι μέλη και εφόσον δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, υποχρεούνται να συνδράμουν.
Πιο αναλυτικά, το Άρθρο 5 αναφέρει:
Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και κατά συνέπεια συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, καθένα από αυτά, κατά την άσκηση του δικαιώματος για ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το μέρος ή τα μέρη που δέχονται τέτοια επίθεση προχωρώντας άμεσα, μεμονωμένα και σε συνεννόηση με τα άλλα μέρη, τις ενέργειες που κρίνει αναγκαίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού. Κάθε τέτοια ένοπλη επίθεση και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα αυτής θα αναφέρονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά τερματίζονται όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας
Συμπέρασμα
Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δεν ζήτησε από τους Αμερικανούς να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Είπε πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί, η Ρωσία μπορεί να εισβάλει σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, να στείλουν στρατό για να τις συνδράμει. Αυτό προβλέπεται από το Άρθρο 5 του NATO, περί συλλογικής ασφάλειας, που προστατεύει τις αποκλειστικά τις χώρες-μέλη και όχι άλλα κράτη όπως η Ουκρανία.