Τα εμβόλια κατά της COVID-19 ΔΕΝ σχετίζονται με υπερβολικούς θανάτους στη Δύση

You are currently viewing Τα εμβόλια κατά της COVID-19 ΔΕΝ σχετίζονται με υπερβολικούς θανάτους στη Δύση

Μια σειρά από άρθρα που κυκλοφορούν, συνοδεύονται από βίντεο με τον ομιλητή να υποστηρίζει πως τα εμβόλια κατά της COVID-19, προκάλεσαν υπερβολικούς θανάτους σε χώρες της Δύσης. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Το είδαμε στο el.gr, katohika.gr, gegonotstomikroskpio.com, choratouaxoritou.gr, aegeanews.gr

Στα άρθρα διαβάζουμε:

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ οι θάνατοι στην Δύση – «Τσουνάμι» με τις αποκαλύψεις που δεν σταματούν, vid
Όπως αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τάκερ Κάρλσον, του FOXNEWS:
«Στον Δυτικό κόσμο βλέπουμε πολύ μεγάλες μετρήσιμες αυξήσεις στους ανεξήγητους θανάτους.
Το BBC στην Βρετανία για παράδειγμα, μόλις ανέφερε ότι :-“Οι υπερβολικοί θάνατοι το 2022, είναι από τους χειρότερους των τελευταίων 50 ετών”.
Οπότε γιατί συμβαίνει αυτό;
Λοιπόν, ο Ed Dowd δεν είναι επιδημιολόγος. Είναι άτομο που ασχολείται με αριθμούς. Έχει μακρά καριέρα στην Wall Street, αλλά το παρατήρησε και ήθελε να το διαλευκάνει. Έτσι επικοινώνησε με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα νεκροταφεία. Στην συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με αυτό που ονομάζεται “Άγνωστα περιστατικά- Η επιδημία αιφνιδίων θανάτων του 2021 και 2022”, -γιατί όταν πεθαίνουν άνθρωποι “έχει σημασία”».

Τι ισχύει

Τα ανωτέρω άρθρα συνοδεύονται από βίντεο, στο οποίο ομιλεί ο Ed Dowd στην εκπομπή του Tucker Carlson στο Fox News. Ο Dowd είναι πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου επενδύσεων στην BlackRock και έγινε γνωστός όταν δημοσιεύτηκε το βιβλίο του “Cause Unknown” · The Epidemic of Sudden Deaths in 2021 & 2022“. Σε αυτό, επιχειρεί να συσχετίσει την αύξηση θανάτων, με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Ο Dowd, έχει διατυπώσει ξανά στο παρελθόν τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τα εμβόλια προκαλούν αύξηση τους θανάτους. Για παράδειγμα, είχε ψευδώς ισχυριστεί πως έχει παρατηρηθεί αύξηση 84% σε θανάτους ατόμων 25-44 και πως υπήρξαν 61 χιλιάδες επιπλέον θάνατοι στο ίδιο ηλικιακό εύρος, το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στην συνέντευξή του, ο Dowd επικαλείται δημοσίευμα του BBC, με τίτλο “Υπερβολικοί θάνατοι το 2022 μεταξύ των χειρότερων των τελευταίων 50 ετών”, για να συνδέσει του αυτούς τους θανάτους με τα εμβόλια. Ο Dowd όμως, παραλείπει σημαντικές λεπτομέρειες του δημοσιεύματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Περισσότεροι από 650.000 θάνατοι καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, 9% περισσότεροι από το 2019.
Αυτό αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα υπερβολικών θανάτων εκτός της πανδημίας τα τελευταία 50 χρόνια.
Αν και πολύ κάτω από τα μέγιστα επίπεδα εν μέσω της πανδημίας, έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το γιατί εξακολουθούν να πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από το κανονικό.

Το δημοσίευμα του BBC αποδίδει τους λόγους στην υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, την καθυστέρηση ασθενών να προσέλθουν για έλεγχο και θεραπεία εν μέσω της πανδημίας και στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσησης με COVID-19.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει ειδική μνεία στα εμβόλια:

Δεν υπάρχουν στοιχεία για επίδραση του εμβολίου (σ.σ. στους αυξημένους θανάτους)
Η αύξηση των καρδιακών προβλημάτων έχει επισημανθεί από ορισμένους στο διαδίκτυο ως απόδειξη ότι τα εμβόλια κατά της Covid οδηγούν την αύξηση των θανάτων, αλλά αυτό το συμπέρασμα δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα.
Ένας τύπος εμβολίου κατά του Covid έχει συνδεθεί με μικρή αύξηση των περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής και ουλών (περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα). Αλλά αυτή η συγκεκριμένη παρενέργεια του εμβολίου παρατηρήθηκε κυρίως σε αγόρια και νεαρούς άνδρες, ενώ οι υπερβολικοί θάνατοι είναι υψηλότεροι σε ηλικιωμένους άνδρες – ηλικίας 50 ετών και άνω.
Και αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες -και ως επί το πλείστον όχι θανατηφόρες- για να δικαιολογήσουν την υπέρβαση των θανάτων.
Τέλος, τα στοιχεία έως τον Ιούνιο του 2022 που εξετάζουν τους θανάτους από όλες τις αιτίες δείχνουν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από τα εμβολιασμένα άτομα.
Αν και αυτά τα δεδομένα από μόνα τους δεν μπορούν να μας πουν ότι είναι το εμβόλιο που προστατεύει τους ανθρώπους από το θάνατο – υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που τους περιπλέκουν – εάν τα εμβόλια προκαλούσαν υπερβολικούς θανάτους, θα περιμέναμε ότι θα ήταν το αντίστροφο.

Με λίγα λόγια, το δημοσίευμα του BBC που μιλάει για αυξημένους θανάτους, δεν επιρρίπτει την ευθύνη στα εμβόλια.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός για υπερβολικούς θανάτους στη Δύση από τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ανυπόστατος. Διατυπώθηκε από άτομο που έχει διατυπώσει ανάλογους ψευδείς ισχυρισμούς, πολλές φορές στο παρελθόν. Το δημοσίευμα του BBC που επικαλείται, λέει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πως η αύξηση των θανάτων, οφείλεται στην υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, την καθυστέρηση ασθενών να προσέλθουν για έλεγχο και θεραπεία εν μέσω της πανδημίας και στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσησης με COVID-19.

Διαβάστε επίσης