Παραπληροφόρηση για τον αριθμό των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για τον αριθμό των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Σε βίντεο εκπομπής του Alert TV, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως υπάρχουν πάνω από 100 νεκροί στην τραγωδία στα Τέμπη. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube στις 11/3/2022 και μέσα σε δυο ημέρες, έχει συγκεντρώσει 98 χιλιάδες θεάσεις.

Ανάλογο “προβληματισμό” είχε εκφράσει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο ισχυρισμός βασίζεται στο γεγονός πως ο χώρος του δυστυχήματος “ασφαλτοστρώθηκε”, προκειμένου δήθεν να κρυφτεί ο πραγματικός αριθμός των νεκρών. Στην πραγματικότητα, οι νεκροί έχουν καταμετρηθεί και φτάνουν τους 57.

Στις 2/3/2023, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεοντάρη, μιλώντας στον Realfm, ανέφερε πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 57.

Στις 3/3/2023, το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση:

Ο αριθμός των νεκρών είναι 57. Σε αυτό το σημείο γίνεται το λάθος από κάποιους να προσθέτουν αυτούς που είχαν δηλωθεί από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι αμέσως μετά το δυστύχημα με τον αριθμό των νεκρών που έχουν ανασυρθεί.

Στις 8/3/2023, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, που αφορούσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί, οι οποίοι προέκυψαν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης 58 βιολογικών υλικών που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά αντικείμενα αυτών, καθώς και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη.
Σημειώνεται ότι, και τα 108 ληφθέντα δείγματα σορών ή σωματικών μελών αντιστοιχούν στους 56 νεκρούς, ενώ μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού, που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης, δεν προέκυψε αντιστοίχιση καθώς δεν ανευρέθη σχετικό δείγμα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το τελευταίο μη ταυτοποιημένο δείγμα που υπήρχε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αφορούσε στην περίπτωση αγνοούμενου αλλοδαπού, ο αδελφός του οποίου εντοπίσθηκε μέσω αστυνομικής συνεργασίας στην Ολλανδία.

Το ανωτέρω σημαίνει πως έχουν βρεθεί οι σωροί, ή υπολείμματα των σωρών από 56 ταυτοποιημένα άτομα, ενώ αγνοείται μια 23χρονη γυναίκα, η οποία όμως θεωρείται νεκρή.

Στις 8/3/2023, η κα. Λεοντάρη, δήλωσε στην ΕΡΤ πως υπάρχουν 57 νεκροί. Πιο αναλυτικά:

Είναι 29 άνδρες, 26 γυναίκες ταυτοποιημένοι, δηλαδή με πιστοποιητικά θανάτου. Είναι και ένας άνδρας αταυτοποίητος γιατί ναι μεν έχει ληφθεί DNA, αλλά δεν υπάρχει συγκριτικό DNA. Δεν αναζητήθηκε από κανένα (σ.σ. ταυτοποιήθηκε αργότερα). Πλην της οικογένειας της 23χρονης καμία άλλη οικογένεια δεν αναζήτησε κάποιον άλλο άνθρωπο ως επιβαίνοντα στην μοιραία αμαξοστοιχία 62 του Intercity. Ο θάνατος των 57 ατόμων ήταν ακαριαίος.

Το απόγευμα της Κυριακής (5/3) ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των βαγονιών. Οι πυροσβέστες έκαναν μια τελευταία αυτοψία, χωρίς να εντοπίσουν κάτι σημαντικό. Πλέον, όλα τα βαγόνια έχουν μεταφερθεί σε έναν χώρο κοντά σε αυτόν του δυστυχήματος όπου θα συνεχιστεί ο έλεγχος από ειδικά συνεργεία του ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή, συνεργεία επιχειρούν στο σημείο, προκειμένου να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική γραμμή και ο περιβάλλοντας χώρος, ενώ ειδικά μηχανήματα στρώνουν άσφαλτο στο σημείο μεταμορφώνοντας το τοπίο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανέρχονται στους 57. Εξ αυτών, 56 έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ αγνοείται μια γυναίκα, η οποία θεωρείται νεκρή.