Δεν ισχύει πως μέσα σε ένα έτος λόγω εμβολίων κατά Covid-19 πέθαναν τόσοι αθλητές όσοι την περίοδο 1966-2004

You are currently viewing Δεν ισχύει πως μέσα σε ένα έτος λόγω εμβολίων κατά Covid-19 πέθαναν τόσοι αθλητές όσοι την περίοδο 1966-2004

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο Μοριακός Βιολόγος Παναγιώτης Πολυκρέτης, αναφορικά με τα εμβόλια κατά της covid-19, όπου είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1101 θανάτους αθλητών, όσους είχαμε όλους μαζί την περίοδο 1966-2004. Ο ισχυρισμός δεν ισχύει.

Παραδείγματα: focusfm.gr (αρχική πηγή), pronews.gr, ksipnistere.com, ygeiamasnews.gr.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Aποκάλυψη-σοκ: Μέσα σε ένα έτος λόγω εμβολίων κατά Covid-19 πέθαναν τόσοι αθλητές όσοι την περίοδο 1966-2004!
Τι είπε ο Μοριακός Βιολόγος Παναγιώτης Πολυκρέτης
Μια πολύ ανησυχητική αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο Μοριακός Βιολόγος Παναγιώτης Πολυκρέτης, αναφορικά με τα εμβόλια κατά της covid-19, όπου είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1101 θανάτους αθλητών, όσους είχαμε όλους μαζί την περίοδο 1966-2004. Δηλαδή οι θάνατοι σε αθλητές μέσα σε ένα έτος που έλαβαν χώρα οι μαζικοί, αναγκαστικοί εμβολιασμοί κατά της Covid-19, ήταν ίσοι σε αριθμό με τους θανάτους μία περιόδου 38 ετών, όπου φυσικά δεν υπήρχαν αυτοί οι εμβολιασμοί. Tα νούμερα δεν λένε ψέματα ποτέ. Κάτι συμβαίνει και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και επιμελώς. Ο κ. Πολυκρέτης έκανε ειδική μνεία και στο «θανατικό που παρατηρείται στους αθλητές γιατί για πρώτη φορά πάλι στην βιβλιογραφία την επιστημονική γράφτηκαν αυτά τα δεδομένα (σ.σ. τα νεότερα δεδομένα)». «Από τον Γενάρη του 2021 έχουν πάθει καρδιακή ανακοπή 1598 αθλητές, οι 1101 εκ των οποίων πεθάναν. Και συγκρίνουμε αυτό τον αριθμό με μια δημοσίευση που έγινε το 2006 και καταμετρούσε τους αθλητές που πάθανε καρδιακές προσβολές από το 1966 μέχρι το 2004. Πεθάναν 1100 άτομα, ο ίδιος αριθμός, δηλαδή που μας κάνει ένα μέσο όρο 29 ατόμων το χρόνο». Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως σε ένα χρόνο είχαμε τον ίδιο αριθμό θανάτων σε διάστημα 38 ετών, όπως είπε
.

Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει

Πρόκειται για έναν ανυπόστατο ισχυρισμό που ξεκίνησε και διαδόθηκε στο εξωτερικό ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, πριν φτάσει εσχάτως στην Ελλάδα. Ο γενικός ισχυρισμός περί αυξήσεως των θανάτων αθλητών, μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19, έχει διερευνηθεί και καταρριφθεί από οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων, όπως το Politifact και το factcheck.org.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Υγείας (MHRA), η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα και τα εμβόλια, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη τέτοιων αξιώσεων.

Το Reuters απευθύνθηκε επίσης στη FIFA:

Η FIFA δε γνωρίζει για αύξηση των επεισοδίων καρδιακών ανακοπών όπως υποδεικνύεται στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και δεν έχουν επισημανθεί σε σχέση με άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο COVID.”

Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, Cardiovascular Research Foundation, αθλητικοί καρδιολόγοι δήλωσαν ότι δε γνωρίζουν περιπτώσεις αθλητών που πεθαίνουν από ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη του εμβολίου.

Οι NYT, αναφέρουν πως σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους, οι συσχετισμοί μεταξύ εμβολίων και θανάτων αθλητών είναι αβάσιμοι και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο προκαλεί περισσότερους θανάτους ή τραυματισμούς στους αθλητές. Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν έχουν αναφέρει καμία αύξηση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το πρόβλημα με τον ισχυρισμό “Μέσα σε ένα έτος λόγω εμβολίων κατά Covid-19 πέθαναν τόσοι αθλητές όσοι την περίοδο 1966-2004”, είναι πως δε βασίζεται σε κάποια επιστημονική έρευνα (σ.σ. αριθμητική καταγραφή και σύγκριση), ούτε υπάρχουν αποδείξεις πως όσοι θάνατοι αθλητών έχουν καταγραφεί, οφείλονται σε κάποιο εμβόλιο. Δηλαδή, δεν υπάρχουν διπλές-τυφλές, τυχαιοποιημένες μελέτες που να έχουν αποδώσει τους θανάτους αθλητών στον εμβολιασμό.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει απόδειξη πως έχουν πεθάνει περισσότεροι αθλητές μέσα σε ένα έτος, απ’ ότι την περίοδο 1966-2004. Δεν υπάρχουν επίσης μελέτες που να συνδέουν θανάτους αθλητών με το εμβόλιο για την COVID-19.