Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης η φωτογραφία του παιδιού που τρέχει για να σωθεί από έκρηξη

You are currently viewing Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης η φωτογραφία του παιδιού που τρέχει για να σωθεί από έκρηξη

Κυκλοφορεί μια εικόνα που φέρεται να δείχνει ένα παιδί από την Παλαιστίνη να τρέχει έντρομο για να αποφύγει μια έκρηξη, που υπονοείται πως προκλήθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Φωτογραφία δείχνει ένα παιδί από την Παλαιστίνη να τρέχει έντρομο για να αποφύγει μια έκρηξη από ισραηλινό βομβαρδισμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εικόνα δεν είναι πραγματική φωτογραφία, αλλά έχει δημιουργηθεί ψηφιακά με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Τι ισχύει

Με αφορμή τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν μετά από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7/10/2023, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης για την επίθεση και τη σύγκρουση που μαίνονται στην περιοχή. Η χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων, καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη διάκριση μεταξύ ακριβών πληροφοριών και ψευδών ισχυρισμών ή σκόπιμα παραπλανητικών εικόνων και βίντεο.

Αν δούμε προσεκτικά την εικόνα, θα διαπιστώσουμε κάποιες ατέλειες που μας παραπέμπουν στο γεγονός πως έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, λείπουν τα πόδια και η σκιά τους, το στόμα είναι υπερβολικά μεγάλο και υπάρχει ένα αυτοκίνητο το οποίο φαίνεται πως δεν ταιριάζει.

Η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο οθόνης ενός βίντεο που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Απομονώσαμε 5 στιγμιότυπα οθόνης από το συγκεκριμένο βίντεο, όπου είναι εμφανές πως είναι ψηφιακό δημιούργημα και όχι αληθινό.

Η υπό εξέταση εικόνα, είναι μια από τις πολλές ανάλογες που κυκλοφορούν στα ΜΚΔ και έχουν δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης:

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό για το πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Συμπέρασμα

Η εικόνα δεν είναι πραγματική φωτογραφία, αλλά έχει δημιουργηθεί ψηφιακά με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.