Αυτές οι εικόνες δεν δείχνουν το ίδιο παιδί να “διασώζεται” τρεις διαφορετικές φορές στην Παλαιστίνη

You are currently viewing Αυτές οι εικόνες δεν δείχνουν το ίδιο παιδί να “διασώζεται” τρεις διαφορετικές φορές στην Παλαιστίνη

Τρεις φαινομενικά διαφορετικές φωτογραφίες του ίδιου κοριτσιού που ανασύρεται από τα ερείπια βομβαρδισμένου κτιρίου, συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως προέρχονται από την Παλαιστίνη και έχουν χρησιμοποιηθεί για να δώσουν την εντύπωση πως τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είναι λιγότερα.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Στις 3 “διασώσεις” παιδιού στην “παλαιστίνη”,η μια δώρο!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι φωτογραφίες είναι από το Χαλέπι της Συρίας και τραβήχτηκαν το 2016, έπειτα από βομβαρδισμό από δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. Απεικονίζουν το ίδιο περιστατικό.

Ανάλυση

Αρχικά, αν προσέξουμε το σήμα στο κάτω δεξιά μέρος της φωτογραφίας που επισημαίνουμε με κόκκινο βέλος, διαπιστώνουμε ότι προέρχεται από την οργάνωση Λευκά Κράνη που δραστηριοποιείται στη Συρία.

Αριστερά το σήμα της οργάνωσης Λευκά Κράνη και το ίδιο σύμβολο δεξιά, στην υπό εξέταση φωτογραφία

Η ανθρωπιστική οργάνωση Λευκά Κράνη που δραστηριοποιείται από το 2014 στις ελεγχόμενες από τη συριακή αντιπολίτευση περιοχές. Τα Λευκά Κράνη κατηγορούνται ως τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η δραστηριότητα τους στη Συρία περιλαμβάνει διασώσεις, απεγκλωβισμούς από βομβαρδισμένα κτίρια και εκκενώσεις αμάχων. Έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της ρωσικής και συριακής προπαγάνδας και γίνονται προσπάθειες εξουδετέρωσής τους. Εκτός από τη διάσωση ζωών, έχουν πιστωθεί με την τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει το καθεστώς Άσαντ.

Όσον αφορά τις 3 εικόνες που δήθεν προέρχονται από τη Γάζα, στην πραγματικότητα έχουν τραβηχτεί από φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) το 2016 στη Συρία.

Πιο αναλυτικά, ο φωτογράφος Ameer Alhalbi, τράβηξε τις φωτογραφίες στις 27 Αυγούστου 2016 στο Χαλέπι της Συρίας. Δείχνουν διασώστες των Λευκών Κρανών, να απεγκλωβίζουν ένα κορίτσι από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσε έπειτα από βομβαρδισμούς του καθεστώτος Άσαντ στην περιοχή.

Επιπλέον φωτογραφίες του ίδιου παιδιού από το ίδιο περιστατικό στο Χαλέπι το 2016.

Το 2018, είχαν κυκλοφορήσει ξανά οι ίδιες φωτογραφίες που εξετάζουμε με τον ισχυρισμό πως δείχνουν μια σκηνοθετημένη επίθεση εναντίον αμάχων στη Συρία και το “στήσιμο” της διάσωσης από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Ο ισχυρισμός ωστόσο είχε καταρριφθεί από το AFP.

Συμπέρασμα

Οι υπό εξέταση φωτογραφίες δεν δείχνουν το ίδιο κορίτσι να χρησιμοποιείται για να παραστήσει 3 διαφορετικά θύματα στη Γάζα. Είναι από το Χαλέπι της Συρίας και τραβήχτηκαν το 2016, έπειτα από βομβαρδισμό από δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ. Απεικονίζουν το ίδιο περιστατικό.