Ρωσική προπαγάνδα: Αυτό δεν είναι αληθινό εξώφυλλο γερμανικού σατιρικού περιοδικού για το Ισραήλ και την Ουκρανία

You are currently viewing Ρωσική προπαγάνδα: Αυτό δεν είναι αληθινό εξώφυλλο γερμανικού σατιρικού περιοδικού για το Ισραήλ και την Ουκρανία

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Χ, το γερμανικό σατιρικό περιοδικό “Titanic”, δημοσίευσε σκίτσο που δείχνει το Ισραήλ να λαμβάνει περίσσια βοήθεια από τη Δύση εξαιτίας της σύγκρουσης με τη Χαμάς και εξαιτίας αυτού, η Ουκρανία έχει αγνοηθεί.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: “Δεν υπάρχουν αρκετά γλυκά για όλους αυτή τη φορά” – Το νέο εξώφυλλο του Τιτανικού

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για κατασκευασμένο εξώφυλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό εξώφυλλο που αφορά τον μήνα Οκτώβριο.

Τι ισχύει

Το υποτιθέμενο εξώφυλλο εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο μέσω δυο λογαριασμών (laralara2 και laralara) στο Χ (πρώην Twitter), που δημοσιεύουν φιλορωσική προπαγάνδα. Ο, ή χειριστές των λογαριασμών δεν είναι ελληνόφωνοι, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως αναδημοσιεύουν υλικό στα Ελληνικά μέσω αυτόματης μετάφρασης.

Η περιγραφή του λογαριασμού αναφέρει πως υποστηρίζουν τη Ρωσία στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) και πως ο Ζελένσκι είναι εγκληματίας πολέμου.

Το ίδιο άτομο ή άτομα, διαθέτουν λογαριασμό στο Telegram με ελληνόφωνο περιεχόμενο, στον οποίο εμφανίστηκε η ίδια ανάρτηση.

Ο λογαριασμός στο Telegram, δημοσιεύει κατά μέσο όρο πάνω από 100 αναρτήσεις την ημέρα:

Όσον αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, τον είδαμε να διαδίδεται σε ρωσικής προελεύσεως ιστοσελίδες και κανάλια στο Telegram. Το “εξώφυλλο”, αναφέρει πως αφορά την έκδοση του μηνός Οκτωβρίου 2023 και τον αριθμό 11 (Nr. 11). Ωστόσο, το συγκεκριμένο εξώφυλλο δεν υπάρχει στην αντίστοιχη κατηγορία, διότι το τεύχος Νοεμβρίου, δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Θα εκδοθεί στις 28 Οκτωβρίου 2023.

Το γερμανικό σατιρικό περιοδικό Titanic εκδίδεται σε μηνιαία βάση. Το υπό εξέταση εξώφυλλο, αφορά το μήνα Οκτώβριο 2023 και είναι το τεύχος 528. Έχει τον αριθμό 10 (Nr. 10) και μπορούμε να το εντοπίσουμε στη σχετική λίστα περιοδικών που αφορούν το μήνα Οκτώβριο. Αναζητώντας το πραγματικό εξώφυλλο, διαπιστώσαμε πως δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτό των υπό εξέταση αναρτήσεων.

Στο κόκκινο πλαίσιο φαίνεται ότι αφορά εκείνο του μηνός Οκτωβρίου 2023

Το τεύχος Οκτωβρίου, εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή πριν την έναρξη των εχθροπραξιών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7/10/2023.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση “εξώφυλλο” αποτελεί μια ακόμη περίπτωση ρωσικής προπαγάνδας. Το πραγματικό εξώφυλλο για το μήνα Οκτώβριο 2023, δεν έχει καμία σχέση με το εξεταζόμενο.