Αυτό το βίντεο δεν δείχνει μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα σύνορα του Ιράν και δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στη Γάζα

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα σύνορα του Ιράν και δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στη Γάζα

Βίντεο φέρεται να δείχνει μετακίνηση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στα σύνορα του Ιράν που σχετίζεται με την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΌΣ: Πριν λιγες ωρες στα συνορα του Ιραν…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 3/10/2023, δηλαδή πρίν την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Ανάλυση

Με αφορμή τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν μετά από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7/10/2023, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης για την επίθεση και τη σύγκρουση που μαίνεται στην περιοχή.

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός υποστηρίζει πως το βίντεο δείχνει στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, μετακινείται στα σύνορα του Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει πως η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εμπλακεί στον πόλεμο, στο πλευρό της Χαμάς.

Για να διερευνήσουμε την εγκυρότητα του ισχυρισμού, αποκόψαμε στιγμιότυπα οθόνης από το βίντεο και τα χρησιμοποιήσαμε για αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google Lens, Yandex και TinEye. Μόνο το Google Lens μας έδωσε αποτελέσματα. Το βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2023, με τον ισχυρισμό πως δείχνει ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα. Το ίδιο βίντεο κυκλοφόρησε και σε ιστοσελίδες την ίδια ημέρα, με τον ισχυρισμό πως τραβήχτηκε στην Ουκρανία στις 2/10/2023.

Η περιγραφή του βίντεο αναφέρει στα Ουκρανικά “Нехай кожен день наблизить нас до перемоги! Добра усім, позитива і тільки приємних новин.
Все буде Україна!” ή οποία, κατόπιν αυτόματης μετάφραση, λέει “Κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη! Καλά και θετικά νέα για όλους. Όλα θα γίνουν Ουκρανία”. Ημερομηνία ανάρτηση, 3 Οκτωβρίου 2023.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως το Ιράν δεν συνορεύει με το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη, αλλά το Ιράκ (στα δυτικά). Επίσης, με βάση τη βλάστηση που βλέπουμε στο βίντεο, είναι απίθανο να έχει τραβηχτεί στο Ιράν. Επιπλέον, μια αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών οχημάτων, ανάμεσά τους και τεθωρακισμένα, θα ήταν αδύνατο να διασχίσει το μήκος του Ιράκ, κατόπιν πιθανότατα τη Συρία και τέλος να βρεθεί στα σύνορα με το Ισραήλ (Υψίπεδα του Γκολάν).

Αν και δεν μπορέσαμε να καθορίσουμε επακριβώς το σημείο λήφθηκε το βίντεο, ούτε τον τύπο των οχημάτων, αυτό που είναι σαφές είναι πως κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή τουλάχιστον 4 ημέρες πριν την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Επομένως, δεν σχετίζεται με τα την τρέχουσα πολεμική αναμέτρηση Ισραήλ – Χαμάς. Όλες οι αναφορές στο διαδίκτυο από εκείνη την ημερομηνία (3/10) λένε πως έχει τραβηχτεί στην Ουκρανία.