Ο Τζ. Ασάνζ δεν είπε πως η πραγματική απειλή για την Αμερική προέρχεται από το Ισραήλ

You are currently viewing Ο Τζ. Ασάνζ δεν είπε πως η πραγματική απειλή για την Αμερική προέρχεται από το Ισραήλ

Σε ελληνικούς και κυπριακούς λογαριασμούς στα ΜΚΔ, αναπαράχθηκε ο ισχυρισμός πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, είπε πως πραγματική απειλή για την Αμερική προέρχεται από το Ισραήλ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ασάνζ: Ξεχάστε τη Ρωσία, η πραγματική απειλή για την Αμερική προέρχεται από το Ισραήλ και το Ισραηλινό λόμπι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός προέρχεται από προπαγανδιστική ιστοσελίδα που άνηκε στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και που δημοσίευε “κατασκευασμένες” ειδήσεις.

Τι ισχύει

Ο Τζούλιαν Ασάζ είναι ο ιδρυτής των Wikileaks, μίας βάσης δεδομένων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων και τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, που δημοσίευσε το 2010. Κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια, αφότου η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βγάζοντάς τον από την πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Όσον αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, έχει εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν, αλλά επανήλθε με αφορμή τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. Ξεκινήσαμε την έρευνά μας μέσω αναζήτησης της φράσης που του αποδίδεται. Το πρώτο σχετικό αποτέλεσμα στην Google, μας παραπέμπει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Τσεχία, στις 11/1/2017.

Στο κείμενο διαβάζουμε αποσπάσματα δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Άσανζ:

Οι ρωσικές ενέργειες στο κατώφλι της στην Ανατολική Ευρώπη δεν απειλούν στην πραγματικότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοδήποτε πραγματικό ζωτικό ενδιαφέρον. Ούτε η Μόσχα απειλεί τις Η.Π.Α. μέσω της παρέμβασής της για λογαριασμό της συριακής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή…
…Η έτοιμη πρόσβασή στα mainstream media για να διαδώσει τη δική της προπαγάνδα παρέχει κάλυψη για τις ενέργειές της και επιτυγχάνει όλα αυτά και περισσότερα, μέσω ενός ισχυρού και καλά χρηματοδοτούμενου εγχώριου λόμπι που παραδόξως δεν υπόκειται στη λογοδοσία του νόμου καταγραφής ξένων πρακτόρων (FARA) του 1938, παρόλο που εργάζεται προφανώς για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης. Αυτή η χώρα είναι, φυσικά, το Ισραήλ
.

Αναζητώντας ωστόσο στο διαδίκτυο εάν ο Άσανζ δήλωσε τα ανωτέρω, με τη χρήση λέξεων-κλειδιών, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή που να τα αναφέρει.

Στην πραγματικότητα, η αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι η ιστοσελίδα awdnews.com, που δημοσίευσε τις “δηλώσεις” στις 16/12/2016. Αν και το συγκεκριμένο άρθρο δεν υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο, επειδή η ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί, μπορούμε να το βρούμε αρχειοθετημένο στο Wayback Machine.

Η ιστοσελίδα awdnews.com, διαχειριζόταν από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, που είναι κλάδος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το domain τους κατασχέθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το 2020, στα πλαίσια του νόμου FARA, διότι χρησιμοποιούταν ως μέσο επιρροής με τη χρήση παράνομων πρακτικών και προπαγάνδας. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσίευε τακτικά κατασκευασμένες και χωρίς αξιοπιστία “ειδήσεις”. Αποκορύφωμα ήταν η ψευδής είδηση πως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απείλησε το Πακιστάν με πυρηνική επίθεση. Εξαιτίας αυτής της “είδησης”, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν (που την πίστεψε) προειδοποίησε το Ισραήλ πως διαθέτει και η χώρα του πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ προχώρησε σε διάψευση του ισχυρισμού.

Συμπέρασμα

Ο Ασάνζ δεν είπε ποτέ πως το Ισραήλ είναι η πραγματική απειλή για την Αμερική. Ο ισχυρισμός προέρχεται από προπαγανδιστική ιστοσελίδα που άνηκε στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και που δημοσίευε “κατασκευασμένες” ειδήσεις.