Αυτό το βίντεο δεν δείχνει Αιγύπτιους να διασχίζουν την έρημο για να μεταφέρουν προμήθειες για τον λαό της Γάζας

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει Αιγύπτιους να διασχίζουν την έρημο για να μεταφέρουν προμήθειες για τον λαό της Γάζας

Μεγάλη διάδοση είχε στα ΜΚΔ σε Ελλάδα και Κύπρο ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να μεταφέρουν φορτία στις πλάτες τους. Το βίντεο πλαισιώνεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει Αιγύπτιους να διασχίζουν την έρημο στην Παλαιστίνη για να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και προμήθειες για τον λαό της Γάζας.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΌΣ: Οι Αιγύπτιοι διασχίζουν την έρημο στην Παλαιστίνη για να μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και προμήθειες για τον λαό της Γάζας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή περισσότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Χ:

Τι ισχύει

Με αφορμή την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, παρατηρήθηκε κύμα παραπληροφόρησης για τα αυτό το θέμα. Περίπου 2.500 τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ μέσω της Γάζας, επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις και σκότωσαν πολίτες στις γειτονικές ισραηλινές κοινότητες. Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών και από τις δυο πλευρές, αυξάνονται συνεχώς.

Το βίντεο με τον ισχυρισμό που εξετάζουμε, δηλαδή πως δείχνει Αιγύπτιους να μεταφέρουν προμήθειες στη Γάζα, άρχισε να κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 13 Οκτωβρίου και έγινε viral κυρίως στην πλατφόρμα Χ και το TikTok. Ακολουθούν παραδείγματα:

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνων, βρήκαμε παλαιότερες αναρτήσεις του βίντεο στο Χ, με την πιο παλιά να είναι από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και να συνοδευτεί από τον ισχυρισμό πως έχει τραβηχτεί στα σύνορα Λιβύης – Αιγύπτου.

Το βίντεο εμφανίζεται και στο YouTube, με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2023. Ο χρήστης που το ανέβασε ισχυρίζεται πως τραβήχτηκε στα σύνορα Λιβύης – Αιγύπτου. Υποθέτει, με βάση αναρτήσεις στο Χ, πως αφορά είτε παράνομους μετανάστες, είτε άτομα από την Αίγυπτο που κάνουν λαθρεμπόριο.

Αν και δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο της λήψης, ή εάν όντως έχει τραβηχτεί στα σύνορα Λιβύης – Αιγύπτου, είναι βέβαιο πως το βίντεο σε καμία περίπτωση δεν δείχνει Αιγύπτιους να μεταφέρουν προμήθειες στη Γάζα, διότι κυκλοφορεί τουλάχιστον από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή περισσότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.