Αυτό δεν είναι προπαγανδιστικό σκίτσο του Ισραηλινού Σιωνιστικού κράτους για τους Παλαιστίνιους

You are currently viewing Αυτό δεν είναι προπαγανδιστικό σκίτσο του Ισραηλινού Σιωνιστικού κράτους για τους Παλαιστίνιους

Κυκλοφόρησε στο Χ ένα σκίτσο που πλαισιώθηκε με τον ισχυρισμό πως δημιουργήθηκε από το “Ισραηλινό Σιωνιστικό κράτος” για να ενοχοποιήσει τους Παλαιστίνιους.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Προπαγανδιστικό σκίτσο του Ισραηλινού Σιωνιστικού κράτους για τους Παλαιστίνιους, 2023.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αποτελεί προϊόν καυστικής σάτιρας εναντίον του φανατικού ισλαμισμού, που δημιουργήθηκε το 2017.

Τι ισχύει

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ – Χάμας ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, με την εξαπόλυση τουλάχιστον 3 χιλιάδων πυραύλων από τη Γάζα ενάντια στο Ισραήλ. Παράλληλα, περίπου 2.500 τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ μέσω της Γάζας, επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις και σκότωσαν πολίτες στις γειτονικές ισραηλινές κοινότητες. Τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περίπου 200 συνελήφθησαν ως όμηροι. Το Ισραήλ ξεκίνησε αντεπίθεση την επόμενη ημέρα. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως έως τις 14/10/2023, έχουν σκοτωθεί 2.215 Παλαιστίνιοι. Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών, αυξάνονται συνεχώς.

Ο ισχυρισμός προέρχεται από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνο Παπανικολάου. Στην ανάρτησή του, παραθέτει αφίσα από το βιβλίο “Ο Αιώνιος Εβραίος“, που κυκλοφόρησε το 1937 στη ναζιστική Γερμανία.

Το προπαγανδιστικό βιβλίο “Ο Αιώνιος Εβραίος“, περίεχε 267 φωτογραφίες με υποσημειώσεις που παρουσίαζαν τους Εβραίους με μειωτικό τρόπο. Το επίμαχο σκίτσο, έδειχνε έναν άσχημο Εβραίο να κρατά μέρος της Ρωσίας, με το σφυρί και το δρεπάνι. Στο ένα χέρι κρατά ένα μαστίγιο, ενώ στο άλλο χέρι κρατά ματωμένα νομίσματα. Επρόκειτο για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αντισημιτικής προπαγάνδας.

Όσον αφορά το υπό εξέταση σκίτσο, διαπιστώσαμε μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας στο TinEye, ότι κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2017, παρά το γεγονός πως έχει περικοπεί. Ακολουθεί ολόκληρο το σκίτσο:

Στην κάτω αριστερή πλευρά, μπορούμε να διακρίνουμε το “Μ80” που παραπέμπει στο δημιουργό του σκίτσο. Πράγματι, το σκίτσο (καρικατούρα για την ακρίβεια), δημιουργήθηκε από έναν καλλιτέχνη με την ονομασία “Μ80 – σατιρικά θρησκευτικά σκίτσα” και το δημοσίευσε στο προφίλ του στις 6 Μαΐου 2017.

Με τη βοήθεια του Google Lens, μπορούμε να διαβάσουμε τις λέξεις στο σκίτσο. Αρχικά, στο ένδυμα μπορούμε να διαβάσουμε το όνομα του (προφήτη) Μωάμεθ (محمد). Διαβάζουμε επίσης (μέσω αυτόματης μετάφραση) και τα “λεγόμενα” του Μωάμεθ που “λέει”:

Πληγωθήκαν τα αγνά μου αισθήματα διότι με ζωγράφισαν.

Ο σκοπός του δημιουργού ήταν να σατιρίσει με καυστικό τρόπο τον ισλαμικό φανατισμό, όπως για παράδειγμα κατά την επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, όπου ένοπλοι ισλαμιστές της Αλ Κάιντα, σκότωσαν 12 ανθρώπους το 2015, ως εκδίκηση για σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση σκίτσο δεν δημιουργήθηκε από το “Ισραηλινό Σιωνιστικό κράτος” για να ενοχοποιήσει τους Παλαιστίνιους. Αποτελεί προϊόν καυστικής σάτιρας εναντίον του φανατικού ισλαμισμού, που δημιουργήθηκε το 2017.