Αυτό το βίντεο δεν είναι από την Παλαιστίνη και δεν είναι πρόσφατο

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν είναι από την Παλαιστίνη και δεν είναι πρόσφατο

Πάνω από 60 χιλιάδες θεάσεις είχε ένα βίντεο που δείχνει ένα αγόρι να κλαίει και να θρηνεί την απώλεια των δυο αδερφών του, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό πως προέρχεται από τη Γάζα και πως είναι πρόσφατο.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι αδερφές του σκοτώθηκαν από το τρομοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το υπό εξέταση βίντεο αναρτήθηκε στις 14/2/2014 και δείχνει ένα παιδί από τη Συρία να θρηνεί για το θάνατο των αδελφών του, που προκλήθηκε από βόμβες που ρίχθηκαν από ελικόπτερα του καθεστώτος Άσαντ, εναντίον κατοικημένης περιοχής στο Χαλέπι.

Τι ισχύει

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ – Χάμας ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, με την εξαπόλυση τουλάχιστον 3 χιλιάδων πυραύλων από τη Γάζα ενάντια στο Ισραήλ. Παράλληλα, περίπου 2.500 τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ μέσω της Γάζας, επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις και σκότωσαν πολίτες στις γειτονικές ισραηλινές κοινότητες. Τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περίπου 200 συνελήφθησαν ως όμηροι. Το Ισραήλ ξεκίνησε αντεπίθεση την επόμενη ημέρα. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως έως τις 14/10/2023, έχουν σκοτωθεί 2.215 Παλαιστίνιοι. Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών, αυξάνονται συνεχώς.

Για να διαπιστώσουμε την προέλευση του υπό εξέταση βίντεο, αποκόψαμε ένα στιγμιότυπο οθόνης και προχωρήσαμε σε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Η Google Lens μας έδωσε μηδενικά αποτελέσματα και το TinEye ελάχιστα, με τα παλαιότερα να χρονολογούνται από το 2015. Περισσότερα αποτελέσματα βρήκαμε στη μηχανή αντίστροφης αναζήτησης εικόνας της Yandex.

Το TinEye μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε αποτελέσματα με χρονολογική σειρά. Το παλαιότερο εξ αυτών χρονολογείται από το 2015, επομένως δεν σχετίζεται με την εν εξελίξει σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ένα από τα αποτελέσματα που μας έδωσε η Yandex, είναι βίντεο στο YouTube με ημερομηνία δημοσίευσης 23/2/2014 και την περιγραφή πως δείχνει ένα παιδί να κλαίει για την απώλεια των δυο αδερφών του στη Συρία.

Στο βίντεο μπορούμε να δούμε στην πάνω πλευρά του ένα υδατογράφημα που γράφει AMC مركز حلب الإعلامي και μεταφράζεται ως “AMC Aleppo Media Center” και στα Ελληνικά ως “Κέντρο Τύπου Χαλεπίου AMC. Το Χαλέπι είναι πόλη στη βορειοδυτική Συρία.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορέσαμε να βρούμε το αρχικό βίντεο που δημοσιεύτηκε από το AMC στις 14/2/2014.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη γειτονιά Hanano στο Χαλέπι, έπειτα από βομβαρδισμό της περιοχής με βόμβες που ρίφθηκαν από ελικόπτερα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που εκείνη την εποχή επιχειρούσε να καταλάβει το Χαλέπι, που είναι η πρωτεύουσα του Κυβερνείου του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με αναφορές του Συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την περίοδο μεταξύ 1/28/2014 και 2/14/2014, ελικόπτερα της Συριακής Κυβέρνησης (Άσαντ), προχώρησαν σε ρίψεις 508 βαρελιών με εκρηκτικά, σκοτώνοντας περισσότερους από 843 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 837 αμάχων και 6 μαχητών. Η ρίψη βαρελιών με εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές, ήταν μια συνηθισμένη τακτική του καθεστώτος Άσαντ μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη Συρία το 2011, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο αναρτήθηκε στις 14/2/2014 και δείχνει ένα παιδί από τη Συρία να θρηνεί για το θάνατο των αδελφών του, που προκλήθηκε από βόμβες που ρίχθηκαν από ελικόπτερα του καθεστώτος Άσαντ, εναντίον κατοικημένης περιοχής στο Χαλέπι.