Παλιό το βίντεο με Λιβανέζους διαδηλωτές να ανεβαίνουν σε τοίχος για να περάσουν στο Ισραήλ

You are currently viewing Παλιό το βίντεο με Λιβανέζους διαδηλωτές να ανεβαίνουν σε τοίχος για να περάσουν στο Ισραήλ

Ένα βίντεο που δείχνει ανθρώπους να σκαρφαλώνουν σε ένα τοίχο, συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει Λιβανέζους να επιχειρούν να περάσουν στο Ισραήλ, με αφορμή την εισβολή της Χαμάς.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Από το κανάλι της Χεζμπολάχ: Σύνορα Λιβάνου-Παλαιστίνης, Λιβανέζοι νέοι σκαρφαλώνουν στο τείχος!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το υπό εξέταση βίντεο χρονολογείται από το 2021 και δείχνει Λιβανέζους διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν το τείχος που χωρίζει το Λίβανο από το Ισραήλ.

Τι ισχύει

Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τη σύρραξη μεταξύ τρομοκρατών της Χαμάς και Ισραήλ. Ορισμένες αναρτήσεις, είχαν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Χ από λογαριασμό που συχνά δημοσιεύει ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο

Ωστόσο, όπως επισήμαναν χρήστες της κοινότητας του Χ, καθώς και πολλοί σχολιαστές, το βίντεο χρονολογείται από το 2021. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την παρακάτω ανάρτηση με ημερομηνία 16 Μαΐου 2021.

Από το υδατογράφημα το βίντεο, διαπιστώνουμε ότι “ανέβηκε” στο διαδίκτυο από το χρήστη “naderarram1” στο TikTok. Ωστόσο, δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε αυτό τον λογαριασμό.

Το βίντεο δείχνει διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν το τείχος που χωρίζει το Λίβανο από το Ισραήλ, στις 16 Μαΐου 2021, για να υψώσουν σημαίες του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο χωριό Adaisseh στο νότιο Λίβανο, όπου βρίσκεται το τσιμεντένιο τοίχος που χωρίζει τις δυο χώρες. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις στις 14 Μαΐου 2021, μεταξύ διαδηλωτών που απωθήθηκαν από ισραηλινά άρματα μάχης, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να σκοτωθεί.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Χρονολογείται από το 2021 και δείχνει Λιβανέζους διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν το τείχος που χωρίζει το Λίβανο από το Ισραήλ. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός διότι δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα.