Αυτό το βίντεο δεν δείχνει Παλαιστίνιους να έχουν “στήσει” κηδεία παιδιού εξαιτίας των εχθροπραξιών στο Ισραήλ

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει Παλαιστίνιους να έχουν “στήσει” κηδεία παιδιού εξαιτίας των εχθροπραξιών στο Ισραήλ

Μεγάλη διάδοση σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ένα βίντεο που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει “στημένη” κηδεία παιδιού από την Παλαιστίνη.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο που δείχνει Παλαιστίνιους να κλαίνε και να μοιρολογούν γύρω από το νεκρό παιδί που έπεσε θύμα των Ισραηλινών. Μέχρι που χτυπάνε σειρήνες και το “νεκρό”παιδί τρέχει να καλυφτεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο δεν σχετίζεται με τα τρέχοντα γεγονότα στο Ισραήλ. Προέρχεται από την Ιορδανία και χρονολογείται από το Μάρτιο του 2020. Δείχνει απόπειρα παραβίασης των κανονισμών απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση βίντεο, με τον ισχυρισμό πως είναι πρόσφατο, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στα ΜΚΔ και γνώρισε μεγάλη διάδοση σε πολλές χώρες.

H παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε στις 7/10/2023, τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως επισήμαναν χρήστες της πλατφόρμας Χ, το βίντεο χρονολογείται από το Μάρτιο του 2020.

Απεικονίζει μια ψεύτικη/στημένη κηδεία στην Ιορδανία που έλαβε χώρα με αφορμή απόπειρα παραβίασης της κυκλοφορίας λόγω των τότε περιορισμών για την εμπόδιση εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις τότε περιγραφές, το “νεκρό” παιδί άρχισε να τρέχει για να αποφύγει τη σύλληψη από τις ιορδανικές αρχές, μόλις άκουσαν τις σειρήνες να πλησιάζουν. Εκείνες τις ημέρες, καταγράφηκαν εκατοντάδες συλλήψεις για παραβίαση των κανονισμών απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν σχετίζεται με τα τρέχοντα γεγονότα στο Ισραήλ. Προέρχεται από την Ιορδανία και χρονολογείται από το Μάρτιο του 2020. Δείχνει απόπειρα παραβίασης των κανονισμών απαγόρευσης κυκλοφορίας.