Αυτό το βίντεο δεν είναι “σκηνοθετημένο” από τη Μοσάντ

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν είναι “σκηνοθετημένο” από τη Μοσάντ

Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει ένα υποτιθέμενο θύμα των πρόσφατων επιθέσεων στο Ισραήλ, συνοδεύεται από τον ισχυρισμό είναι “στημένο” από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο σκηνοθετημένο από τη Μοσάντ για να παρουσιαστεί ψεύτικη επίθεση εναντίον Ισραηλινών από τη Χαμάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο δεν έχει “στηθεί” για να δείξει θύμα από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Προέρχεται από παλαιστινιακή ταινία που εξιστορεί το περιστατικό επίθεσης με μαχαίρια του Ahmad Manasra, εναντίον ισραηλινών πολιτών το 2015.

Τι ισχύει

Προχωρήσαμε σε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και βρήκαμε αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης Yandex. Ένα εξ αυτών, αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στο βίντεο μιλούν αραβικά και απεικονίζεται ένα τηλεοπτικό συνεργείο να γυρίζει κάποια ταινία ή σειρά. Βρήκαμε επίσης το ίδιο βίντεο στο Instagram να κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 24 Απριλίου 2022. Επομένως, είναι προφανές πως δεν σχετίζεται με τις εν εξελίξει τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Διάφοροι χρήστες στην πλατφόρμα X, επισήμαναν πως το βίντεο προέρχεται από τα γυρίσματα σειράς ή ταινίας όπως για παράδειγμα στην παρακάτω ανάρτηση, που δείχνει το γύρισμα.

Πράγματι, αναζητώντας περαιτέρω τις εικόνες, διαπιστώσαμε πως προέρχονται από την ταινία μικρού μήκους Empty Place που σκηνοθετήθηκε από τον Παλαιστίνιο Awni Eshtaiwe.

Η ταινία κάνει αναφορά στον 13χρονο Ahmad Manasra που το 2015, μαζί με τον ξάδερφο του, επιτέθηκαν εναντίον Ισραηλινών με μαχαίρια. Ο Ahmad Manasra χτυπήθηκε και τραυματίστηκε από αυτοκίνητο και ο εξάδελφός του σκοτώθηκε από την αστυνομία. Αρχικά καταδικάστηκε σε 12 έτη φυλάκισης, που αργότερα μειώθηκαν σε 9,5. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος.

Οι πραγματικές εικόνες από το περιστατικό έχουν θολωθεί για ευνόητους λόγους

Ακολουθεί βίντεο από το περιστατικό. Προσοχή, περιέχει σκληρές εικόνες.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν έχει “στηθεί” για να δείξει θύμα από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Προέρχεται από παλαιστινιακή ταινία που εξιστορεί το περιστατικό επίθεσης με μαχαίρια του Ahmad Manasra, εναντίον ισραηλινών πολιτών το 2015.