Αυτό το βίντεο δεν δείχνει εκκένωση αεροπορικής βάσης στο Ισραήλ

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει εκκένωση αεροπορικής βάσης στο Ισραήλ

Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος F-16 να μεταφέρεται οδικώς, κάτι που υποτίθεται πως συνδέεται με τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Βίντεο με αεροσκάφος F-16 να μεταφέρεται οδικώς, δείχνει πως ισραηλινές δυνάμεις εκκενώνουν αεροπορικές βάσεις κοντά στη Γάζα καθώς η Χαμάς πλημμυρίζει το Ισραήλ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το βίντεο με τα αεροσκάφη που μεταφέρονται οδικώς, είναι τουλάχιστον από τις 13/9/2023 και δεν σχετίζεται με τα τρέχοντα γεγονότα. Οι αεροπορικές βάσεις στις οποίες ανήκουν, δεν βρίσκονται κοντά σε σημείο ένοπλων συγκρούσεων.

Τι ισχύει

H παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα, 7/10/2023, εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

Με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, εντοπίσαμε αποτελέσματα στο Google Lens, προερχόμενα από το Telegram, που αναρτήθηκαν πριν 24 ημέρες, δηλαδή πολύ πριν τα σημερινά γεγονότα.

Ένα εκ των βίντεο που κυκλοφορούν στο Telegram, είναι από τις 13/9/2023.

Χρησιμοποιώντας και πάλι το Google Lens, μπορούμε να διαβάσουμε το κείμενο στις οδικές πινακίδες. Διαπιστώνουμε πως αναγράφουν Ar’ara BaNegev και Arad, που και οι δυο βρίσκονται στο νότιο Ισραήλ, μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων. Στο βίντεο καταγράφονται δυο αεροσκάφη:

Στο βίντεο βλέπουμε δυο αεροσκάφη F-16 που μεταφέρονται οδικώς για λόγο που δεν έγινε γνωστός, με τις πτέρυγες να έχουν αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η μεταφορά τους. Το πρώτο, με αριθμό αναγνώρισης 116 και με τον χαρακτηριστικό δράκο στην ουρά, προέρχεται από την 115η Μοίρα, με έδρα το αεροδρόμιο Ovda στο νότιο Ισραήλ. Τα αεροσκάφη της συγκεκριμένης Μοίρας, χρησιμοποιούνται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς (ως “Aggressors). Το δεύτερο αεροσκάφος, προέρχεται από την αεροπορική βάση Ramon και συγκεκριμένα την 253η Μοίρα, που εδρεύει στο κεντρικό Ισραήλ και έχει ως έμβλημα τον αετό (Ο αριθμός αναγνώρισης δεν είναι ευκρινής, ενδέχεται όμως να είναι το 604). Μπορείτε να δείτε εδώ όλα τα F-16 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Καμία εκ των δυο βάσεων δεν είναι κοντά στα σημεία των συγκρούσεων και δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εχθροπραξία πλησίον τους.

Συμπέρασμα

Το βίντεο με τα αεροσκάφη που μεταφέρονται οδικώς, είναι τουλάχιστον από τις 13/9/2023 και δεν σχετίζεται με τα τρέχοντα γεγονότα. Οι αεροπορικές βάσεις στις οποίες ανήκουν, δεν βρίσκονται κοντά σε σημείο ένοπλων συγκρούσεων.