Ρωσική προπαγάνδα: Η Ολένα Ζελένσκα δεν αγόρασε κοσμήματα αξίας $1,1 εκατομμυρίων

You are currently viewing Ρωσική προπαγάνδα: Η Ολένα Ζελένσκα δεν αγόρασε κοσμήματα αξίας $1,1 εκατομμυρίων

Σε πολλά δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα ΜΚΔ, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι, η Ολένα Ζελένσκα, επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη και ξόδεψε ένα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να προμηθευτεί κοσμήματα Cartier.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Το αμερικανικό περιοδικό «The Nation» η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι, η Ολένα Ζελένσκα, επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη και κατά την διάρκεια των χλιδάτων διακοπών της ξόδεψε (στις 22/9/2023) πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να προμηθευτεί κοσμήματα Cartier.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Όλενα Ζελένσκα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στον Καναδά. Ο ισχυρισμός απέκτησε αναγνωρισιμότητα μέσω ανυπόγραφου, πληρωμένου άρθρου σε νιγηριανή ιστοσελίδα και όχι “αμερικανικό περιοδικό”, που επικαλείται βίντεο χρήστριας στο Instagram που δεν υπάρχει πλέον.

Το είδαμε στο pronews.gr, iskra.gr, vathikokkino.gr, anixneuseis.gr, panictimes.gr.

Tα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Άλλοι πεθαίνουν και άλλοι ζουν στην χλιδή – Η σύζυγος του Ζελένσκι ξοδεψε 1 εκατ. δολάρια για κοσμήματα στη Νέα Υόρκη
Την «έδωσαν» τα αμερικανικά ΜΜΕ

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι, η Ολένα Ζελένσκα, ξόδεψε ένα εκτομμύριο δολάρια στη Νέα Υόρκη σε κοσμήματα Cartier! Tην αποκάλυψη την έκανε το αμερικανικό περιοδικό «The Nation» και έχει προκαλέσει άσχημη εντύπωση σε όλες τις δυτικές χώρες.

Ο ίδιο ισχυρισμός εμφανίστηκε στον επίσημο λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ, της Ρωσικής Πρεσβείας στο Λονδίνο:

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε πως η “είδηση” δεν εμφανίστηκε σε “αμερικανικά ΜΜΕ” όπως αναφέρουν τα άρθρα, αλλά ανυπόγραφο δημοσίευμα στη νιγηριανή ιστοσελίδα thenationonlineng.net, στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με το νιγηριανό δημοσίευμα, η Όλενα Ζελένσκα, αγόρασε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, κοσμήματα αξίας 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων από την Cartier, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την απόδειξη αγοράς που προσκομίζεται, η πώληση έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Το όνομα της πωλήτριας που διακρίνεται στην απόδειξη, είναι Lisa Yang.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η φερόμενη ως πωλήτρια, δημοσίευσε βίντεο στον λογαριασμό “gorgeous.bb.jeanette” στο Instagram, όπου ισχυρίζεται πως η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου ήταν ιδιαιτέρως αγενής απέναντί της, επειδή προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Κατόπιν, η Ζελένσκα απευθύνθηκε στον μάνατζερ και η πωλήτρια απολύθηκε την επόμενη ημέρα.

Το βίντεο δεν υπάρχει πλέον, διότι η “gorgeous.bb.jeanette”, έχει αυτή τη στιγμή μηδενικές αναρτήσεις και ακολούθους, ενώ “κλείδωσε” τον λογαριασμό της στο Instagram. Ωστόσο, το υποτιθέμενο βίντεο, στο οποίο δεν αναφέρει το όνομά της, εμφανίστηκε στο YouTube:

Όπως προαναφέραμε, η απόδειξη έχει ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2023. Ενώ το ζεύγος Ζελένσκι πράγματι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για επίσημη επίσκεψη, αναχώρησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Σεπτεμβρίου και προσγειώθηκαν την ίδια ημέρα στην Οττάβα του Καναδά. Την επόμενη ημέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2023, ο Ζελένσκι με τη σύζυγό του, βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο του Καναδά, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος απεύθυνε διάγγελμα, και ακολούθησαν συναντήσεις με επιχειρηματίες το απόγευμα. Η Όλενα Ζελένκα, παραβρέθηκε σε μια σειρά συναντήσεων που κράτησαν όλη την ημέρα.

Κατά τη φερόμενη ημερομηνία που η Ζελένσκα υποτίθεται πως αγόρασε τα κοσμήματα στη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα βρισκόταν με τον σύζυγό της στον Καναδά. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία φωτογραφία της ή αναφορά σε άλλα αξιόπιστα ΜΜΕ για την παρουσία της στη Cartier, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο λόγω της αναγνωρισιμότητας που απολαμβάνει.

Όσον αφορά το άρθρο της νιγηριανής ιστοσελίδας, διαπιστώσαμε πως είναι καταχωρημένο στην ενότητα “Πληρωμένο Περιεχόμενο”, δηλαδή δεν είναι ρεπορτάζ του συγκεκριμένου μέσου, αλλά πληρωμένη ανάρτηση που δεν έχει διασταυρωθεί.

Συμπέρασμα

Την ημέρα της φερόμενης αγοράς των κοσμημάτων στη Νέα Υόρκη, η Όλενα Ζελένσκα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στον Καναδά. Ο ισχυρισμός απέκτησε αναγνωρισιμότητα μέσω ανυπόγραφου, πληρωμένου άρθρου σε νιγηριανή ιστοσελίδα και όχι σε “αμερικανικά ΜΜΕ”, που επικαλείται βίντεο χρήστριας στο Instagram που δεν υπάρχει πλέον.