Δεν εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Χουάν Γκουαϊδό

You are currently viewing Δεν εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Χουάν Γκουαϊδό

Σε πολλά δημοσιεύματα κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον κολλητό του Μητσοτάκη, Χουάν Γκουαϊδό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα. Οι αρχές ανέφεραν ότι θα αποστείλουν κόκκινη ειδοποίηση στην Interpol, η οποία όμως δεν συνιστά “διεθνές ένταλμα σύλληψης”. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κόκκινη ειδοποίηση για τον Γκουαϊδό από την Interpol.

Τι ισχύει

Στις 20 Μαΐου 2018, ο Νίκολας Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας με το ποσοστό του 67.8%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα, γεγονός που οδήγησε σε καταγγελίες για νοθεία. Ο Χουάν Γκουαϊδό είχε καταγγείλει την επανεκλογή του Μαδούρο και πέτυχε να αναγνωριστεί ή να λάβει στήριξη ως “μεταβατικός πρόεδρος” από 50 περίπου χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα, ήδη από το 2019. Τον Ιανουάριο του 2020, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γκουαϊδό. Σήμερα, ο Γκουαϊδό ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται μεταξύ άλλων από το Καράκας για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έβαλε τέλος στην προσωρινή (σ.σ. παράλληλη) κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό, ψηφίζοντας κατά της ανανέωσης της προσπάθειάς του για την αλλαγή του καθεστώτος που ξεκίνησε το 2019, όταν ο ίδιος διεκδίκησε τον μανδύα του νόμιμου ηγέτη της χώρας. Αφού απέτυχε να αποκτήσει τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας και να τηρήσει την υπόσχεσή του να εκδιώξει γρήγορα τον Μαδούρο, η δημοτικότητά του άρχισε να μειώνεται. Ο Γκουαϊδό έχει χάσει την υποστήριξη όλων των ξένων κυβερνήσεων εκτός από λίγες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείπουν την αναγνώρισή του. Αυτή τη στιγμή, επισήμως, οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδας-Βενεζουέλας χαρακτηρίζονται ως “πολύ καλές”.

Όσον αφορά το ένταλμα σύλληψης που ανακοινώθηκε στις 5/10/2023, το Euronews αναφέρει:

Το γραφείο του εισαγγελέα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, κάτι χωρίς προηγούμενο, και ζήτησε επίσης να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση – διεθνές ένταλμα σύλληψης – της Ιντερπόλ σε βάρος του, στη βάση στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα της δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο. Σε στελέχη της εισαγγελίας δόθηκε εντολή να «εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να υποβάλουν αίτημα στην Ιντερπόλ για να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση ώστε να πληρώσει για τα εγκλήματά του», ανέφερε ο εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ.

H Βενεζουέλα είναι μια από τις 195 χώρες που είναι μέλη της Interpol. Αυτό δίνει δικαίωμα στις Αρχές της να αιτηθούν “κόκκινη ειδοποίηση”, για πρόσωπο που κατοικεί σε άλλη χώρα, εν προκειμένω για τον Χουάν Γκουαϊδό. Ωστόσο, η κόκκινη ειδοποίηση (Red Notice), δεν είναι διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οι χώρες μέλη εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους για να αποφασίσουν εάν θα συλλάβουν ένα άτομο.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Interpol δεν έχει δημοσιεύσει κόκκινη ειδοποίηση για τον Χουάν Γκουαϊδό, παρά μόνο για 3 συνολικά άτομα που δεν έχουν κάποια σχέση μαζί του.

Συμπέρασμα

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα. Οι αρχές ανέφεραν ότι θα αποστείλουν κόκκινη ειδοποίηση στην Interpol, η οποία όμως δεν συνιστά “διεθνές ένταλμα σύλληψης”. Η κάθε χώρα μέλος της Interpol, εφαρμόζει τους δικούς της νόμους για να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε σύλληψη. Μέχρι αυτή τη στιγμή (6/10/2023, 18:00), δεν έχει ανακοινωθεί κόκκινη ειδοποίηση για τον Γκουαϊδό από την Interpol, ούτε έχει γίνει αναφορά για