Αυτή η φωτογραφία των νικητών του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής να φορούν μάσκες δεν είναι πρόσφατη, ούτε απόδειξη πως δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία των νικητών του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής να φορούν μάσκες δεν είναι πρόσφατη, ούτε απόδειξη πως δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια

Κυκλοφόρησε και σε ελληνικούς λογαριασμούς στα ΜΚΔ, μια φωτογραφία της Καταλίν Κάρικο και του Ντρου Βάισμαν, που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2023 για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της COVID-19 και τους δείχνει να φοράνε μάσκες προσώπου, υποτίθεται πως αποδεικνύει ότι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι νομπελίστες Καταλίν Κάρικο και Ντρου Βάισμαν που βοήθησαν στην ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού, φορούν μάσκες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία δεν προέρχεται από την πρόσφατη απονομή του Νόμπελ, αλλά από απονομή άλλου βραβείου στην Ιαπωνία, στις 13 Απριλίου 2022. Εκείνη την εποχή, οι Αρχές συνιστούσαν τη χρήση μάσκας.

Τι ισχύει

Η Καταλίν Κάρικο και ο Ντρου Βάισμαν βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA. Οι δύο Νομπελίστες ανακάλυψαν πως το τροποποιημένο mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει την ενεργοποίηση φλεγμονωδών αντιδράσεων και να αυξήσει την παραγωγή πρωτεΐνης όταν το mRNA χορηγείται στα κύτταρα. Οι ανακαλύψεις των δύο βραβευθέντων υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού.

Το βραβείο Φυσιολογίας ή Ιατρικής Νόμπελ 2023 απονεμήθηκε στην Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμαν, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τις τροποποιήσεις των νουκλεοσιδικών βάσεων που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της COVID-19.

Εικόνα από την τελετή ανακοίνωσης του Νόμπελ στη Στοκχόλμη, που απονεμήθηκε στην Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμαν (Getty Images). Οι βραβευθέντες δεν ήταν παρόντες στην τελετή

Σε πολλά ΜΜΕ (παράδειγμα εδώ), η υπό εξέταση φωτογραφία (για την ακρίβεια φωτογραφία από την ίδια τελετή) συνόδευσε την παραπάνω είδηση, χωρίς όμως να πλαισιωθεί χρονικά.

Αναζητήσαμε τη φωτογραφία με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω του εργαλείου TinEye και διαπιστώσαμε πως έχει τραβηχτεί στις 13 Απριλίου 2022.

Η φωτογραφία απεικονίζει την Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμαν κατά την απονομή των βραβείων Japan Prize, που έλαβε χώρα στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ιαπωνία, δεν ήταν υποχρεωτική, αλλά υπήρχε σύσταση από την κυβέρνηση για τη χρήση τους. Τον Μάρτιο του 2023, αυτή η σύσταση αναιρέθηκε. Στις 13 Απριλίου 2022, όταν έλαβε χώρα η βράβευση των δυο επιστημόνων, η σύσταση ήταν εν ισχύι και για αυτό το λόγο φορούσαν μάσκες.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία της Καταλίν Κάρικο και τον Ντρου Βάισμα δεν προέρχεται από την πρόσφατη απονομή του Νόμπελ, αλλά από απονομή άλλου βραβείου στην Ιαπωνία, στις 13 Απριλίου 2022. Εκείνη την εποχή, οι Αρχές συνιστούσαν τη χρήση μάσκας, κάτι που αναιρέθηκε τον Μάρτιο του 2023.