Και όμως: Υπάρχει μελέτη που καταρρίπτει την αστρολογία

You are currently viewing Και όμως: Υπάρχει μελέτη που καταρρίπτει την αστρολογία

Σύμφωνα με έρευνα του 2014 του National Science Foundation, τουλάχιστον 40% των Αμερικανών, πιστεύουν πως η αστρολογία είναι επιστήμη. Κοινώς, άνω του 1/3 του πληθυσμού, πιστεύει στην αστρολογία. Υπάρχει όμως μια επιστημονική μελέτη, που έχει καταρρίψει το μύθο.

Δε θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε πως ανάλογα ποσοστά “πιστών” στην αστρολογία, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Οι στήλες των ζωδίων εξάλλου, κοσμούν κάθε τηλεοπτικό, έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο που “σέβεται” τον εαυτό του και τους αναγνώστες του. Την ίδια στιγμή, οι επιστημονικές στήλες είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες.

Το 1985, δημοσιεύθηκε στο Nature, μια μελέτη που επιχείρησε επιστημονικά να τεκμηριώσει ή να απορρίψει τους ισχυρισμούς της αστρολογίας.

a_double-blind_test_of_astrology

http://www.nature.com/nature/journal/v318/n6045/abs/318419a0.html

 

Η μελέτη

Πίσω στο 1985, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Shawn Carlson, αποφάσισε να διεξάγει μια διπλή τυφλή έρευνα, σε συνεργασία με την επίσημη ένωση των Αμερικανών αστρολόγων.

Στο πείραμα συμμετείχαν 28 αστρολόγοι, όλοι ιδιαιτέρως γνωστοί και “επιτυχημένοι” στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Συμφώνησαν να εξετάσουν 116 αστρολογικούς χάρτες και να τους ταιριάξουν με αντίστοιχα ψυχολογικά προφίλ. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκύψουν προκατειλημμένα αποτελέσματα, η διαδικασία έλαβε χώρα ως διπλή, τυφλή μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστρολόγοι συμφώνησαν απόλυτα με τους όρους του τεστ.

Από τους 116 αστρολογικούς χάρτες, οι αστρολόγοι κλήθηκαν να βρουν σε ποιο ψυχολογικό προφίλ ανήκει μεταξύ 3 διαφορετικών, ενός αληθινού και δύο ψεύτικων (πιθανότητες 1 στις 3). Συνολικά, έπεσαν μέσα σε μόλις 40 περιπτώσεις, ποσοστό 34%. Ακόμη και εάν η επιλογή γινόταν τυχαία, το 33,33% των απαντήσεων θα ήταν σωστές. Εξυπακούεται πως η διαφορά μεταξύ 33.33% και 34%, είναι στατιστικά αμελητέα.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις και τα κατορθώματα της ανθρωπότητας, ειδικά τα τελευταία 100 χρόνια, μας έχουν προσφέρει μια άνευ προηγουμένου κατανόηση του σύμπαντος και των νόμων που το διέπουν. Οι Θεωρίες της Ειδικής και Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ή πρώτη σχάση ατόμου από τον Ernest Rutherford το 1917, έως τη πρώτη ατομική βόμβα στα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρώτος δορυφόρος το 1957, η κατάκτηση της Σελήνης 12 χρόνια αργότερα, μέχρι πιο πρόσφατα παραδείγματα όπως η ανακάλυψη του πρώτου εξωηλιακού πλανήτη το 1995, η ανακάλυψη τρεχούμενου νερού στον Άρη το 2015 και η ανακάλυψη δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών στη διαστημική μας »πίσω αυλή» (Proxima b, TRAPPIST-1, LHS 1140b), αποτελούν μόνο μικρά δείγματα των επιτευγμάτων και της δίψας του ανθρώπου για εξερεύνηση. Και όμως, ακόμη και σήμερα, κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν πως οι θέσεις των άστρων και των πλανητών, την ημερομηνία που γεννηθήκαμε, παίζουν κάποιο ρόλο στη μετέπειτα ζωή μας.

Καλωσορίσατε στον 21ο(;) αιώνα!