Τρείς δυνητικά κατοικήσιμους εξωπλανήτες ανακοίνωσε η NASA

 

Η NASA ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης τύπου την ανακάλυψη επτά εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης, σε απόσταση 39.13 ετών φωτός σε τροχιά γύρω από ένα ψυχρό αστέρα-νάνο.

Χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, κυρίως το Spitzer βρέθηκαν οι πλανήτες να διέρχονται εμπρός του ψυχρού αστέρα-νάνου TRAPPIST-1 που έχει περίπου το μέγεθος του πλανήτη Δία. Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο Nature, 3 εξ αυτών κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης, γεγονός που τους καθιστά υποψήφιους για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Σύγκριση μεγέθους του TRAPPIST 1 με τον πλανήτη Δία

Οι επτά πλανήτες φέρουν τα ονόματα Trappist 1b,1c,1d,1e,1f,1g και 1h. Αν και όλοι τους είναι πιθανό να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους, οι πιθανότεροι υποψήφιοι είναι οι 1e,1f και 1g. Όλοι είναι πιθανότατα βαρυτικά «κλειδωμένοι» στο άστρο τους με τη μία πλευρά να βρίσκεται μόνιμα στο φως και η άλλη στο σκοτάδι. Εξαιτίας της χαμηλής φωτεινότητας του μητρικού άστρου, η διάρκεια της ημέρας για τους 3 πλανήτες είναι 6.10, 9.21 και 12.35 γήινες ημέρες αντίστοιχα.

 

Τα μεγέθη των νέων πλανητών σε σχέση με τη Γη φαίνονται αναλυτικά στη παρακάτω φωτογραφία:

Ήδη το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει στρέψει τη προσοχή του προς το πλανητικό σύστημα του TRAPPIST-1 σε μια προσπάθεια συλλογής περισσότερων πληροφοριών για τη πιθανή ύπαρξη ατμόσφαιρας. Η πολυαναμενόμενη εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope (JWST) το 2018 που θα έχει τη δυνατότητα ανάλυσης της ατμόσφαιρας εξωπλανητών, αναμένεται να δώσει τις πολυπόθητες απαντήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν σε δεκάδες εξωγήινους κόσμους που θεωρούνται προς το παρόν δυνητικά κατοικήσιμοι.

Πηγές: NASA – ESO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *