Το λάδι καρύδας ΔΕΝ εξαλείφει το 93% του καρκίνου στο παχύ έντερο μέσα σε 2 ημέρες

You are currently viewing Το λάδι καρύδας ΔΕΝ εξαλείφει το 93% του καρκίνου στο παχύ έντερο μέσα σε 2 ημέρες

Πριν λίγους μήνες, κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως το λάδι καρύδας, εξαλείφει το 93% του καρκίνου στο παχύ έντερο μέσα σε 2 ημέρες. Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν θέμα χρόνου να φτάσει και στην Ελλάδα.

Στο e-vima.gr, διαβάζουμε:

 

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός πως το λάδι καρύδας μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο είναι ψευδής και άκρως επικίνδυνος για κάποιον που θα αποφασίσει να τον ακολουθήσει, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του.

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, ο ισχυρισμός κυκλοφορεί για κάτι λιγότερο από 2 χρονια στο εξωτερικό και τον βρίσκουμε σε (αναξιόπιστες) ιστοσελίδες, που προωθούν την εναλλακτική-ολιστική ιατρική:

http://archive.is/GAb9L

http://archive.is/9TqNI

Το ελληνικό δημοσίευμα είναι μια τραγικά αποτυχημένη μετάφραση των ούτως ή άλλως ανυπόστατων άρθρων του εξωτερικού.

Η μελέτη πάνω στην οποία βασίζεται ο ισχυρισμός, είναι η κάτωθι:

Ολόκληρη η μελέτη, στο λινκ: https://www.researchgate.net/publication/259394526_Induction_of_Apoptosis_by_the_Medium-

Αρχικά, η μελέτη εξέτασε τις ιδιότητες του λαυρινικού οξέως, που αποτελεί περίπου το 50% του λαδιού καρύδας. Δε χρησιμοποίησαν δηλαδή λάδι καρύδας, αλλά μόνο το οξύ. Ουδείς γνωρίζει εάν το λάδι αυτό κάθε αυτό, θα είχε τις ίδιες ιδιότητες, ή αν τα υπόλοιπα συστατικά του, επενεργούν θετικά ή αρνητικά στη δράση του πάνω σε καρκινικά κύτταρα. Σε καμία περίπτωση η μελέτη δεν επιχείρησε να αποδείξει πως το λάδι καρύδας θεραπεύει το καρκίνο.

Το μεγαλύτερο ψέμα των σχετικών άρθρων ωστόσο, είναι πως οι δοκιμές ήταν in vitro, δηλαδή σε καρκινικά κύτταρα σε δοκιμαστικά τρυβλία και όχι in vivo, δηλαδή σε πειραματόζωα ή ανθρώπους. Η διαφορά μεταξύ in vitro και in vivo δοκιμών είναι ουσιαστικά χαώδης.

Μια σχετικά “χοντροκομμένη” αναλογία, θα ήταν να βάλουμε καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες και να τα ποτίσουμε με χλωρίνη. Το βέβαιο είναι πως όλα θα σκοτωθούν, αλλά αν επιχειρήσουμε το ίδιο σε ασθενή, θα τον σκοτώσουμε και αυτόν.

Πέρα λοιπόν από την in vitro μελέτη που παρουσιάσαμε πιο πάνω, δεν υπάρχει καμία άλλη που να έχει δείξει, έστω και αμυδρά, πως το λάδι καρύδας θεραπεύει το καρκίνο σε ασθενείς.

Περισσότερες πληροφορίες για τους μύθους γύρω από το λάδι καρύδας, στα παρακάτω λινκ:

http://www.abc.net.au/science/articles/2014/12/02/4140586.htm

http://www.snopes.com/medical/homecure/oilpulling.asp

https://sciencebasedmedicine.org/coconut-oil/

 

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως το λάδι καρύδας, δεν εξαλείφει το 93% του καρκίνου σε 2 ημέρες. Για την ακρίβεια, η αναφερόμενη από κάποιους “εναλλακτικούς ιατρούς” αντικαρκινική του δράση, δεν έχει αποδειχθεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και όχι ανυπόστατα και επικίνδυνα δημοσιεύματα που κάποιοι κυκλοφορούν ανεύθυνα στο διαδίκτυο.