Η “απόρρητη έκθεση” που αποκάλυψε η Milliyet, δεν προκάλεσε “σεισμό” στην Ελλάδα

You are currently viewing Η “απόρρητη έκθεση” που αποκάλυψε η Milliyet, δεν προκάλεσε “σεισμό” στην Ελλάδα

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει η Milliyet : Ο μυστικός «χάρτης της Τουρκίας» από τις ΗΠΑ προκάλεσε σεισμό στην Ελλάδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι χάρτες που κυκλοφόρησε η Milliyet και αναπαράχθηκαν από ελληνικά δημοσιεύματα, δεν έχουν εκπονηθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και από τον Economist.

Πολλά ελληνικά δημοσιεύματα επικαλέστηκαν δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, που φέρεται να αποκάλυψε “απόρρητη έκθεση” των ΗΠΑ που περιέχει μυστικό χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.

Το είδαμε στο echedoros.blog, periodista.gr, olympia.gr, hellasultras.gr, romioitispolis.gr, egerssi.gr

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν:

Milliyet : Ο μυστικός «χάρτης της Τουρκίας» από τις ΗΠΑ προκάλεσε σεισμό στην Ελλάδα
Απόρρητη έκθεση που διέρρευσε από το αμερικανικό Κογκρέσο αποκάλυψε έναν χάρτη που αφορά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Ο εν λόγω χάρτης παραλίγο να προκαλέσει σεισμό στην Ελλάδα, γράφει η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο χάρτης (για την ακρίβεια 2 χάρτες) που επικαλούνται τα δημοσιεύματα:

Τι ισχύει

Τα υπό εξέταση ελληνικά δημοσιεύματα επικαλούνται άρθρο της τουρκικής ιστοσελίδας Milliyet, με ημερομηνία 4/3/2024. Το άρθρο της Milliyet αναφέρει πως “Αμερικανικός μυστικός χάρτης της Τουρκίας προκαλεί σεισμό στην Ελλάδα”, κάνοντας λόγο για χάρτη του Κογκρέσου.

Το άρθρο της Milliyet

Η Milliyet, επικαλείται με τη σειρά της παλιότερο άρθρο της ελληνικής ιστοσελίδας eretikos.gr, που δημοσιεύτηκε στις 22/1/2023, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Σε αυτό το άρθρο, γίνεται αναφορά σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Δημοκρατία”, που δημοσιεύτηκε στις 22/1/2023.

Με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό έχουμε ήδη ασχοληθεί δυο φορές στο παρελθόν. Η πρώτη ήταν στις 23/1/2023 και η δεύτερη στις 13/2/2024.

Ο πρώτος χάρτης έχει εκπονηθεί και  δημοσιεύτηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 9 Ιουνίου 2022 (χάρτης 14) και αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Η λίστα με τους 16 χάρτες που δημοσίευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Ο χάρτης 14

Ο δεύτερος χάρτης, προέρχεται από την ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού “The Economist”, με τίτλο “Η διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το φυσικό αέριο αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”, με ημερομηνία 20 Αυγούστου 2020. Δείχνει τις εκατέρωθεν διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη θέση ορισμένων τουρκικών πλοίων (Oruc Reis, Yavus και Barbaros) εκείνη τη στιγμή στην περιοχή.

Επικοινωνήσαμε με τον τουρκικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Teyit και τους ρωτήσαμε για το άρθρο της Milliyet. Το Teyit επίσης προχώρησε σε κατάρριψη του ισχυρισμού που κυκλοφόρησε και στην Τουρκία.

Συμπέρασμα

Οι χάρτες που κυκλοφόρησε η Milliyet και αναπαράχθηκαν από ελληνικά δημοσιεύματα, δεν έχουν εκπονηθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και από τον Economist. H Milliyet επικαλείται την ιστοσελίδα eretikos.gr, που με τη σειρά της επικαλείται ανυπόστατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”.