Αυτός ΔΕΝ είναι χάρτης των ΗΠΑ που αμφισβητεί την ελληνικότητα νήσων και νησίδων του Αιγαίου

You are currently viewing Αυτός ΔΕΝ είναι χάρτης των ΗΠΑ που αμφισβητεί την ελληνικότητα νήσων και νησίδων του Αιγαίου

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Χάρτης των λατρευτών σας ΗΠΑ που αμφισβητεί την Ελληνικότητα νήσων και νησίδων του Αιγαίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο χάρτης δεν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει δημιουργηθεί και εκπονηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο του 2022.

Ο ισχυρισμός προβλήθηκε από την Ελένη Θεοχάρους και αναπαράχθηκε από τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός άρχισε να διαδίδεται στο X (πρώην Twitter) από την Ελένη Θεοχάρους. Η Ελένη Θεοχάρους είναι Ελληνοκύπρια πολιτικός και ποιήτρια. Είναι πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος “Αλληλεγγύη” από τον Νοέμβριο του 2015. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού εκλεγμένη με τον ΔΗΣΥ.

Όσον αφορά τον χάρτη που συνοδεύει τις αναρτήσεις έχει εκπονηθεί και  δημοσιεύτηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 9 Ιουνίου 2022 (χάρτης 14) και αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Η λίστα με τους 16 χάρτες που δημοσίευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Ο χάρτης 14

Ο ίδιος ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει και τον Ιανουάριο του 2023, μέσω της εφημερίδας “Δημοκρατία”. Το τότε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας διατύπωνε τον ίδιο ισχυρισμό (ΧΑΡΤΕΣ “ΣΟΚ” MADE IN USA) και παρουσίαζε τόσο τον χάρτη του υπουργείο Εξωτερικών, όσο και έναν ακόμη από τον Economist, ως χάρτες που προέρχονται από επίσημη έκθεση και θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Δείτε το σχετικό άρθρο μας εδώ.

Συμπέρασμα

Ο χάρτης δεν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει δημιουργηθεί και εκπονηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο του 2022.