Παραπληροφόρηση για συμμετοχή παιδιών σε LGBT καρναβάλι στην Ισπανία

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για συμμετοχή παιδιών σε LGBT καρναβάλι στην Ισπανία

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Έντυσαν εννιάχρονα αγόρια με ζαρτιέρες και περούκες και τα έβαψαν ως γυναίκες για να κάνουν παρέλαση για το καρναβάλι στην Ισπανία!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το γκρουπ απ’ όπου προέρχεται το βίντεο, δεν εκπροσωπεί την LGBT κοινότητα, αλλά σκοπό είχε κριτικάρει τις πολιτικές της αριστεράς και της δεξιάς σχετικά με το φεμινισμό και τις ομάδες LGBT.

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε εκτενώς στα ΜΚΔ όπως το Χ και το TikTok. Παραδείγματα αναρτήσεων στο Χ:

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε και σε ιστοσελίδες όπως newsfire.gr, focusfm.gr, attikanea.info, anazitiseis.gr

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Σοκ στην Ισπανία: Αγοράκια ντυμένα με ζαρτιέρες παρελαύνουν σε καρναβαλική παρέλαση
Εικόνες ντροπής στην Ισπανία.
Αγοράκια που συμμετέχουν σε καρναβαλική παρέλαση στο Αλικάντε στην Ισπανία είναι ντυμένα με ζαρτιέρες. Διακρίνονται ακόμη και δίχρονα παιδάκια να παρελαύνουν ανάμεσα σε πλήθη που τα επευφημούν….

Τι ισχύει

Το βίντεο που επικαλούνται οι αναρτήσεις και άρθρα, προέρχεται από τον λογαριασμό RadioGenoa στο Twitter. Πρόκειται για ιταλικό ακροδεξιό λογαριασμό, του οποίου δεκάδες ισχυρισμοί έχουν ελεγχθεί και καταρριφθεί από διάφορους άλλους οργανισμούς στο παρελθόν. Παραδείγματα εδώεδώ και εδώ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός προβάλει αποκλειστικά αντιμεταναστευτικό, ομοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό περιεχόμενο.

Όσον αφορά το βίντεο, πράγματι προέρχεται από το καρναβάλι Torrevieja (το πρόγραμμα εδώ) που έλαβε χώρα στο Αλικάντε της Ισπανίας και τραβήχτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 (η παρέλαση ήταν να λάβει χώρα στις 10/2 αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού). Κατόπιν, το βίντεο χρησιμοποιήθηκε από το ακροδεξιό κόμμα VOX, αλλά και εκατοντάδες λογαριασμούς στα ΜΚΔ, περιγράφοντας την εμφάνιση ως απόπειρα εκμετάλλευσης των παιδιών, ακόμη και σεξουαλικής, από την LGBT κοινότητα.

Το γκρουπ που παρέλασε στο καρναβάλι ονομαζόταν Osadía και αποτελούταν τόσο από ενήλικες γυναίκες, αλλά και παιδιά που περέλασαν στο τέλος. Το γκρουπ ωστόσο, δεν προέρχεται από την LGBT κοινότητα, ούτε επιχείρησε να προβάλει τις θέσεις της για τη σεξουαλικότητα μικρών και μεγάλων γενικότερα.

Ο συμβολισμός, σύμφωνα με την El Pais και άλλα τοπικά ΜΜΕ ήταν πολιτικός. Στις πλάτες του, κάθε μέλος φορούσε σημαίες που παρέπεμπαν σε δεξιές και αριστερές πολιτικές παρατάξεις, αλλά και πολιτικούς και στις απόψεις τους για θέματα φύλου και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Το παιδικό τμήμα της ίδιας ομάδας παρέλασε φορώντας την ίδια στολή.

Συμπέρασμα

Το γκρουπ απ’ όπου προέρχεται το βίντεο, δεν εκπροσωπεί την LGBT κοινότητα, αλλά σκοπό είχε να κριτικάρει τις πολιτικές της αριστεράς και της δεξιάς σχετικά με το φεμινισμό και τις ομάδες LGTB.