Αυτές οι φωτογραφίες δεν προέρχονται από την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Ιαπωνία

You are currently viewing Αυτές οι φωτογραφίες δεν προέρχονται από την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Ιαπωνία

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σε σχολεία της Ιαπωνίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η μια εκ των φωτογραφιών έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Η δεύτερη προέρχεται από δράση σε 19 δημοτικά σχολεία της πόλης Μισάτο της Ιαπωνίας, στις 29 και 30 Ιουνίου 2020. Το ελληνικό σχολικό γεύμα ήταν μια ευκαιρία να νιώσουν τα παιδιά πιο κοντά στην Ελλάδα και παράλληλα να ενημερωθούν για τις δράσεις και ανταλλαγές της πόλης τους με την Ελλάδα.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάζεται ετησίως στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας. Η παγκόσμια ημέρα θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σχετικά με σχετική δράση στην Ιαπωνία:

H Παγκοσμία Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τιμήθηκε, στις 9/2, στο Τόκυο, στο διατηρητέο Κέντρο Παραδοσιακού Πολιτισμού του Δήμου Μινάτο με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών και κοινού. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από τον Δρα Κόσουκε Φουκούντα του Πανεπιστημίου της Οσάκα για τη ζωή, το έργο και τη συνάφεια του Ν. Καζαντζάκη με την Ιαπωνία και πλαισιώθηκε από καλαίσθητη έκθεση έργων ευρωπαϊκής καλλιγραφίας με ρήσεις αρχαίων και νέων Ελλήνων συγγραφέων και προσωπικοτήτων.

Η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο Facebook τα παρακάτω:

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις σχετικές αναφορές, δεν είναι ίδιες με αυτές που παραθέτουν οι αναρτήσεις.

Όσον αφορά τις υπό εξέταση φωτογραφίες, η μια έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Αρχικά, το διαπιστώσαμε με το εργαλείο HIVE AI:

Η παρακάτω μεγέθυνση της εικόνας όπου φαίνονται οι ατέλειες στα χέρια, επιβεβαιώνει πως όντως πρόκειται για εικόνα που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Όσον αφορά την άλλη φωτογραφία, κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, διαπιστώσαμε πως έχουν τραβηχτεί στις 29 και 30 Ιουνίου 2022. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα:

Τα δημοτικά σχολεία της πόλης Μισάτο ντύθηκαν ξανά με ελληνικά χρώματα! Και μάλιστα αυτή τη φορά και τα 19 δημοτικά σχολεία της πόλης. Στις 29 και 30 Ιουνίου τα παιδιά απόλαυσαν νόστιμο ελληνικό μεσημεριανό ενώ οι αίθουσες στολίστηκαν με ελληνικές σημαίες, με φωτογραφίες από την Ελλάδα και με επιγραφές στα ελληνικά. Όπως είπαν οι υπεύθυνοι του Δήμου, το ελληνικό σχολικό γεύμα ήταν μια ευκαιρία να νιώσουν τα παιδιά πιο κοντά στην Ελλάδα και παράλληλα να ενημερωθούν για τις δράσεις και ανταλλαγές της πόλης τους με την Ελλάδα. Η πόλη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Host Town Initiative” της ιαπωνικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην διάδοση της ολυμπιακής ιδέας σε ολόκληρη την Ιαπωνία και έχει οριστεί ως υπεύθυνη για την υποδοχή της Ελλάδας και τη φιλοξενία της εθνικής ομάδας στίβου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Συμπέρασμα

Η μια εκ των φωτογραφιών έχει δημιουργηθεί με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Η δεύτερη προέρχεται από δράση σε 19 δημοτικά σχολεία της πόλης Μισάτο της Ιαπωνίας, στις 29 και 30 Ιουνίου 2020. Το ελληνικό σχολικό γεύμα ήταν μια ευκαιρία να νιώσουν τα παιδιά πιο κοντά στην Ελλάδα και παράλληλα να ενημερωθούν για τις δράσεις και ανταλλαγές της πόλης τους με την Ελλάδα.