Βίντεο δεν δείχνει τον Α. Ναβάλνι να ζητά $10-20 εκατομμύρια από τη MI6 για να κάνει πραξικόπημα στη Ρωσία

You are currently viewing Βίντεο δεν δείχνει τον Α. Ναβάλνι να ζητά $10-20 εκατομμύρια από τη MI6 για να κάνει πραξικόπημα στη Ρωσία

Μεγάλη διάδοση στα ΜΚΔ και σε ιστοσελίδες έχει ένα βίντεο που πλαισιώνεται από τον ισχυρισμό πως δείχνει τον Αλεξέι Ναβάλνι να συζητά με πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6) και να ζητά χρήματα για να κάνει πραξικόπημα και να ανατρέψει τον Πούτιν.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: O A.Ναβάλνι ζητά «10-20 εκατ. δολάρια τον χρόνο από την βρετανική ΜΙ6 για να κάνει πραξικόπημα στην Ρωσία»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ υπήρξε συζήτηση σχετικά με πιθανή υποστήριξη σε οικονομικό και πληροφοριακό επίπεδο, δεν είναι ο Navalny που συνομιλά με τον φερόμενο ως Βρετανό πράκτορα. Πρόκειται για τον Vladimir Ashurkov και στην συνομιλία έγινε καμία αναφορά σε χρηματοδότηση κάποιας επανάστασης, πόσο μάλλον πραξικοπήματος. Δεν υπήρξε επίσης καμία συμφωνία για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας από τη Βρετανία προς το Ίδρυμα του Ναβάλνι, στο οποίο ο Ashurkov ήταν διευθύνων σύμβουλος.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός απέκτησε απήχηση μέσω το George Papadopoulos. Ήταν πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία πως είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI στο πλαίσιο της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Τελικά του απονεμήθηκε χάρη από τον Ντόναντ Τραμπ στις 22 Δεκεμβρίου 2020.

Η ανάρτησή του, που συνοδεύεται από βίντεο, αναφέρει:

Είναι τρομακτικό όταν ένας πολιτικός αντίπαλος πεθαίνει στη φυλακή. Αλλά δεν είναι ποτέ καλό να πιαστεί στην κάμερα να προσπαθεί να κάνει πραξικόπημα στη χώρα σας, με μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών. O Navalny σε αυτό το βίντεο ζητά από τον αξιωματικό της MI6 James William Thomas Ford, $ 10-20 εκατομμύρια ετησίως για να ξεκινήσει μια χρωματιστή επανάσταση στη Ρωσία.

Η ανάρτηση του George Papadopoulos

Η παραπάνω ανάρτηση εμφανίστηκε σε πολλά ελληνικά δημοσιεύματα, με ιδιαίτερα παραπλανητικούς τίτλους, όπως στο pronews.gr, europost.gr, hellasultras.gr, tzafnews.gr, periodista.gr, romioitispolis.gr, greeknews24.com.au, happenednow.gr.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N ° 3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (…) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση».

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι ο Alexei Navalny φαίνεται σε ένα βίντεο να ζητά από τον James William Thomas Ford της MI6, 10-20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να ξεκινήσει μια χρωματιστή (σ.σ. ειρηνική) επανάσταση στη Ρωσία, αυτό δεν ισχύει. Το εν λόγω βίντεο δείχνει στην πραγματικότητα τον Βλαντιμίρ Άσουρκοφ (Vladimir Ashurkov), διευθυντικό στέλεχος του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς που είχε ιδρυθεί από τον Navalny (FBK), που συναντήθηκε με κάποιον που φέρεται να ονομαζόταν James William Thomas Ford, να ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής πρεσβείας και ενδεχομένως πράκτορας της MI6.

Ολόκληρο το βίντεο της συνομιλίας μεταδόθηκε από το RT, που ελέγχεται ευθέως από το Κρεμλίνο και αποδόθηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Σύμφωνα με το RT, τραβήχτηκε το 2012. Ο Ashurkov συζητά την ανάγκη για οικονομική στήριξη. Αναφέρει πως αναζητά “λίγα χρήματα” όπως “10, 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως” ως μέρος των προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων, με στόχο την αλληλεπίδραση σε επικοινωνιακό επίπεδο με την επιχειρηματική κοινότητα. Η συζήτηση αγγίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το FBK θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πληροφορίες από βρετανικές κυβερνητικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Serious Fraud Office, για να βοηθήσει τις έρευνές τους για υποθέσεις διαφθοράς στη Ρωσία. Ο Ashurkov προτείνει, όπως υποστηρίζει το RT, ότι η αποκάλυψη της διαφθοράς θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τους πολιτικούς στόχους του FBK στη Ρωσία όσο και τα βρετανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο Ashurkov εξήγησε ότι οι δραστηριότητες θα είναι:

Μαζικές διαμαρτυρίες, πρωτοβουλίες πολιτών, προπαγάνδα, δημιουργώντας επαφές με την ελίτ και να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε λογικοί άνθρωποι και δεν πρόκειται να κατεδαφίσουμε τα πάντα και να αφαιρέσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο φερόμενος ως Βρετανός πράκτορας, δεν δεσμεύτηκε να παράσχει τη ζητούμενη βοήθεια, επικαλούμενος τη ρωσική νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες («Περί ελέγχου της δραστηριότητας προσώπων που βρίσκονται υπό ξένη επιρροή») που θα έμπαινε σε ισχύ σε σύντομο διάστημα. Αντ ‘αυτού, ο Βρετανός πρότεινε ότι το Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς (FBK) θα μπορούσε να στραφεί στη Διεθνή Διαφάνεια για χρηματοδοτήσεις. Ο Ashurkov, κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2014. Είναι καταζητούμενος στη Ρωσία, για κατηγορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της εκλογικής εκστρατείας του Navalny του 2013, για το χρίσμα του δημάρχου της Μόσχας.

Τέλος, αν και το βίντεο βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών από το 2012, ο Navalny ουδέποτε διώχθηκε ή καταδικάστηκε για αυτό το θέμα, αλλά για κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη (υπόθεση Yves Rocher). Ο Ashurkov είχε βρεθεί το 2014 αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων από την εκστρατεία του Navalny. Ωστόσο, πρόλαβε να φύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζήτησε και έλαβε άσυλο. Ο Navalny απέρριψε και αυτόν τον ισχυρισμό.

Συμπέρασμα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ υπήρξε συζήτηση σχετικά με πιθανή υποστήριξη σε οικονομικό και πληροφοριακό επίπεδο, ήταν ο Ashurkov, όχι ο Navalny που φαίνεται στο βίντεο. Δεν έγινε καμία αναφορά σε χρηματοδότηση κάποιας επανάστασης, πόσο μάλλον πραξικοπήματος. Δεν υπήρξε επίσης καμία συμφωνία για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας από τη Βρετανία προς το Ίδρυμα του Ναβάλνι.