Παραπληροφόρηση για εξωσυζυγική σχέση και άλλες δραστηριότητες της Γιούλια Ναβάλναγια

You are currently viewing Παραπληροφόρηση για εξωσυζυγική σχέση και άλλες δραστηριότητες της Γιούλια Ναβάλναγια

Κυκλοφορούν ισχυρισμοί πως η Γούλια Ναβάλνια, σύζυγος του θανόντος Αλεξέι Ναβάλνι, διατηρούσε σχέση με άλλον άνδρα, ή έκανε νέα σχέση αμέσως μετά το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η χήρα του Ναβάλνι είχε εξωσυζυγική σχέση ή έχει συνάψει νέα σχέση μετά το θάνατο του συζύγου της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τις δυο φωτογραφίες που κυκλοφορούν, η πρώτη έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και δεν είναι αληθινή. Η δεύτερη δείχνει τη Γούλια Ναβάλνιγια και τον Ρώσο επιχειρηματία Yevgeny Chichvarkin, δεν είναι πρόσφατη και αναρτήθηκε δημόσια από τον ίδιο το 2021. Η κράτηση που φαίνεται να συνδέει τη Ναβάλνιγια με τον δημοσιογράφο Christo Grozev, είναι εύκολο να “αναπαραχθεί” από τον οποιοδήποτε και δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη πως βρέθηκαν μαζί σε γαλλικό ξενοδοχείο.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N ° 3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (…) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση».

Τα πραγματικά αίτια θανάτου του Ναβάλνι, αποτελούν πεδίο έντονων συζητήσεων και αμφιβολιών εναντίον της επίσημης εκδοχής, τόσο από τους οικείους του, όσο και από την κοινή γνώμη.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, κατηγόρησε ευθέως τον Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της λέγοντας ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok. Η Γιούλια Ναβάλναγια διατηρούσε ανέκαθεν χαμηλούς τόνους και φρόντιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Με τον θάνατο του Ναβάλνι και την έκκλησή της για δικαιοσύνη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, το όνομά της βρέθηκε πάλι στις πρώτες γραμμές της δημοσιότητας. Η Γιούλια Ναβάλναγια ήταν πάντα σημαντικής υποστηρικτής του συζύγου της και συνέβαλε καθοριστικά στην απομάκρυνσή του από τη Ρωσία προκειμένου να λάβει μια επείγουσα θεραπεία, όταν δηλητηριάστηκε με Novichok το 2020. Έχουν αποκτήσει μαζί δυο παιδιά.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι με τη σύζυγό του Γιούλια

Όσον αφορά τις φωτογραφίες, η μια εξ αυτών είναι ξεκάθαρο πως είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας, πιθανόν με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό διακρίνεται εύκολα, αν μεγεθύνουμε την εικόνα και προσέξουμε τις ατέλειες, όπως για παράδειγμα στο πρόσωπο της “Γιούλια”.

Σε κάθε περίπτωση, προέρχεται από πραγματική φωτογραφία του ζεύγους Ναβάλνι που έχει τραβηχτεί το 2013.

Η δεύτερη φωτογραφία που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό περί εξωσυζυγικής σχέσης, προέρχεται από τον ιστότοπο clearstory.news. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Δεν διαθέτει στοιχεία επικοινωνίας ή ταυτότητα ιστοσελίδας, ενώ το επίμαχο δημοσίευμα είναι ανυπόγραφο. Ανέβηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή πριν το θάνατο του Ναβάλνι, με τον ισχυρισμό πως η Γούλια Ναβάλνιγια, σχετίζεται με τον Ρώσο επιχειρηματία Yevgeny Chichvarkin και τον Βούλγαρο δημοσιογράφο Christo Grozev.

O Yevgeny Chichvarkin ζει από το 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έχει επίσης χρηματοδοτήσει τον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Christo Grozev είναι Βούλγαρος ερευνητικός δημοσιογράφος που εργάζεται για το Bellingcat με εξειδίκευση στη Ρωσία και ειδικά σε επιχειρήσεις που διεξάγει το Κρεμλίνο στο εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλητηριάσεις με Novichok των Sergei και Yulia Skripal στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δυο έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν με ρητορικές παραπληροφόρησης που προέρχονταν από τη Ρωσία.

Το δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρία μιας γυναίκας που ονομάζεται “Anna Gonchar” και δηλώνει πως εργαζόταν στο Ιδρύματα Κατά της Διαφθοράς που είχε ιδρυθεί από τον Navalny (FBK). Η γυναίκα υποστηρίζει πως η Ναβάλνιγια έχει ερωτική σχέση με τον Yevgeny Chichvarkin. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία απόδειξη ότι όντως είναι άτομο που εργαζόταν στο Ίδρυμα FBK.

Η φωτογραφία είναι αληθινή και δείχνει τη Γούλια Ναβάλνιγια με τον Yevgeny Chichvarkin, ο οποίος την είχε αναρτήσει δημόσια στο προφίλ του στο Facebook, στις 17 Αυγούστου 2021. Δεν είναι κάποια φωτογραφία που διέρρευσε με ισχυρισμούς πως η Γούλια Ναβάλνιγια και ο Yevgeny Chichvarkin έχουν ερωτική σχέση.

Το δημοσίευμα του clearstory.news, παραθέτει τις παρακάτω φωτογραφίες ως απόδειξη των σχέσεων της Ναβάλναγια με τον Christo Grozev. Πρόκειται για έντυπα από κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας booking.com, σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Γαλλία.

Ωστόσο, είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να κάνει κράτηση μέσω της πλατφόρμας Booking, και να βάλει ως επισκέπτες όποια ονόματα θέλει. Αυτό κάναμε και εμείς και κλείσαμε στο πρώτο ξενοδοχείο (Hotel Le Negresco) με τα ονόματα των Grozev και Navalnya. Κατόπιν, η κράτηση μπορεί να ακυρωθεί χωρίς καμία χρέωση.

Συμπέρασμα

Από τις δυο φωτογραφίες που κυκλοφορούν, η πρώτη έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και δεν είναι αληθινή. Η δεύτερη δείχνει τη Γούλια Ναβάλνιγια και τον Ρώσο επιχειρηματία Yevgeny Chichvarkin, δεν είναι πρόσφατη και αναρτήθηκε δημόσια από τον ίδιο το 2021. Η κράτηση που φαίνεται να συνδέει τη Ναβάλνιγια με τον δημοσιογράφο Christo Grozev, είναι εύκολο να “αναπαραχθεί” από τον οποιοδήποτε και δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη πως βρέθηκαν μαζί σε γαλλικό ξενοδοχείο.