Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι δεν οφείλεται σε θρομβοεμβολή που προκάλεσαν τα “δυτικά” εμβόλια

You are currently viewing Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι δεν οφείλεται σε θρομβοεμβολή που προκάλεσαν τα “δυτικά” εμβόλια

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι προκλήθηκε από τα εμβόλια

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή, χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση. Αν και η εμβολιαστική κατάσταση του Ναβάλνι δεν είναι δημοσίως γνωστή, το γεγονός πως βρίσκεται στη Ρωσία από τις 17 Ιανουαρίου 2020, σημαίνει πως δεν δικαιούταν να εμβολιαστεί με σκεύασμα mRNA.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, αλλά και στο ΡΙΚ, πατριωτικό θρησκευτικό δίκτυο αποδίδει το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στα δυτικά εμβόλια.

Τι ισχύει

Ο Θανάσης Αυγερινός επικαλείται δημοσίευμα από “μεγάλο ρωσικό θρησκευτικό πατριωτικό δίκτυο”. Πρόκειται για δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tsargrad TV, το οποίο επικαλείται αποκλειστικά αναρτήσεις ανώνυμων λογαριασμών στο X (Twitter). Δεν προσκομίζει όμως την παραμικρή απόδειξη πως που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως ο Ναβάλνι πέθανε από “δυτικά εμβόλια”. Αξίζει να αναφερθεί πως το Tsargrad TV (Κωνσταντινούπολη TV στα σλαβικά), είναι ένα μέσο που αποκλειστικά προωθεί τις υπερσυντηρητικές-προπαγανδιστικές ρητορικές του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές. Υπήρξε ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, αλλά και στα εγχώρια και διεθνή μέσα για την κριτική που ασκούσε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το σώμα του φέρεται να είχε σημάδια συμβατά με πιέσεις στο στήθος, που, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά δημοσιεύματα, δείχνουν ότι έγιναν προσπάθειες για ανάνηψη. Δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα (22/2) η επίσημη αιτία θανάτου του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο (Γερμανία), το Σεπτέμβριο του 2020, έπειτα από δηλητηρίαση με το νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichoc, ενώ βρισκόταν στη Ρωσία. Παρέμεινε στη Γερμανία μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2021 και όταν επέστρεψε στη Ρωσία συνελήφθη και βρισκόταν έκτοτε υπό κράτηση.

Τα “δυτικά” εμβόλια τύπου mRNA, άρχισαν να χορηγούνται στη Γερμανία στις 27 Δεκεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και χορήγηση αφορούσε ηλικίες άνω των 80, εργαζόμενου σε γηροκομεία, γιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους, ευάλωτες ομάδες κ.α. Ο Ναβάλνι δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων, προκειμένου να λάβει το εμβόλιο και δεν υπάρχει καμία αναφορά που να το επιβεβαιώνει. Ο Ναβάλνι αναχώρησε από τη Γερμανία μετά από 20 ημέρες.

Τα διαθέσιμα στη Ρωσία εμβόλια δεν είναι τεχνολογίας mRNA, διότι δεν εισάχθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν σκευάσματα από δυτικές εταιρίες.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή, χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση. Αν και η εμβολιαστική κατάσταση του Ναβάλνι δεν είναι δημοσίως γνωστή, το γεγονός πως βρίσκεται στη Ρωσία από τις 17 Ιανουαρίου 2020, σημαίνει πως δεν δικαιούταν να εμβολιαστεί με σκεύασμα mRNA.

Διαβάστε επίσης

Καμία απόδειξη ότι Αλεξέι Ναβάλνι έχει πεθάνει από το εμβόλιο κατά της COVID-19