Δεν καταστράφηκε στην Ουκρανία από Ρώσους Spetsnaz τραίνο που μετέφερε ελληνικά πυρομαχικά των 155mm

You are currently viewing Δεν καταστράφηκε στην Ουκρανία από Ρώσους Spetsnaz τραίνο που μετέφερε ελληνικά πυρομαχικά των 155mm

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Καταστράφηκε στην Ουκρανία από Ρώσους Spetsnaz τρένο που μετέφερε ελληνικά πυρομαχικά των 155 χλστ.!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως χτυπήθηκε τραίνο που μετέφερε ελληνικά πυρομαχικά, στις 16/2/2024. Η φωτογραφία που συνοδεύει τα δημοσιεύματα είναι από το 2022. Οι ανώνυμες και ανύποσταστες αναφορές κάνουν λόγο για “παρτιζάνους” και όχι Ρώσους Spetsnaz.

Το είδαμε στο pronews.gr, meaculpa.gr, iskra.gr, egerssi.gr, korinthosnews.com, vimaorthodoxias.gr, hellasultras.gr, anixneuseis.gr, iependitis.gr, agrinioreport.com

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι το pronews.gr, μια ιστοσελίδα που διαδίδει συστηματικά παραπληροφόρηση και φιλορωσική προπαγάνδα.

Το pronews.gr, επικαλείται δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας en.topwar.ru (αγγλόφωνη έκδοση), που δημοσιεύτηκε στις 17/2/2024. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα, που όπως η ίδια αναφέρει, είναι καταχωρημένη στη Ρωσία, με βασική γλώσσα γραφής τα ρωσικά. Ωστόσο, αναδημοσιεύει το ίδιο περιεχόμενο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά κ.α.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Media Bias/Fact-Check, η ιστοσελίδα ιδρύθηκε το 2010 και επικεντρώνεται σε στρατιωτικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Το topwar.ru, που έχει ως ονομασία τον τίτλο “Στρατιωτική Ανασκόπηση” εδρεύει στη Μόσχα της Ρωσίας. Η ιστοσελίδα είναι καταχωρημένη στη Roskomnadzor (ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία για την εποπτεία των επικοινωνιών, της τεχνολογίας της πληροφορίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης), με αριθμό πιστοποίησης FS77-76970 και ημερομηνία καταχώρησης στις 11/10/2019. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το topwar.ru προωθεί φιλορωσική προπαγάνδα και είναι χαμηλής αξιοπιστίας και διασπείρει παραπληροφόρηση.

Το ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο αναρτήσεις στο Telegram, πως ένα τρένο με πυρομαχικά που προερχόταν από τη Ρουμανία, εκτροχιάστηκε στο χωριό Serebria στην περιοχή της Vinnytsia. Πρόκειται για σημείο που βρίσκεται στα ουκρανο-μολδαβικά σύνορα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, άγνωστοι προχώρησαν σε αυτό το σαμποτάζ στις 16 Φεβρουαρίου, για να σταματήσουν το τραίνο που μετέφερε πυρομαχικά των 155mm και πυραύλους. Δεν γίνεται καμία αναφορά στη χώρα προέλευσης αυτών των πυρομαχικών. Οι σαμποτέρ παρουσιάζονται ως Ουκρανοί “παρτιζάνοι” που μάχονται εναντίον του Ζελένσκι. Για την υπόθεση δεν υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, ούτε αναφορές σε αξιόπιστα ΜΜΕ.

Κάνοντας αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας που συνοδεύει τα ελληνικά δημοσιεύματα, διαπιστώνουμε πως δείχνει επίθεση σε ουκρανικό σταθμό τραίνων από τη Ρωσία, στις 24 Αυγούστου 2022.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως χτυπήθηκε τραίνο που μετέφερε ελληνικά πυρομαχικά, στις 16/2/2024. Η φωτογραφία που συνοδεύει τα δημοσιεύματα είναι από το 2022. Οι ανώνυμες και ανύποσταστες αναφορές κάνουν λόγο για “παρτιζάνους” και όχι Ρώσους Spetsnaz.