H μητέρα του Ναβάλνι δεν κατηγόρησε τη Γιούλια Ναβάλναγια πως αυτή βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του γιου της

You are currently viewing H μητέρα του Ναβάλνι δεν κατηγόρησε τη Γιούλια Ναβάλναγια πως αυτή βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του γιου της

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η μητέρα του Λουντμίλα, κατηγορεί την Γιούλια Ναβάλναγια πως αυτή βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του γιού της αποκαλύπτοντας πως δεν ήταν παντρεμένη μαζί του και ισχυριζόμενη πως είχε πείσει το γιο της, να της γράψει την περιουσία του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για ηχογράφηση που είναι πλαστή και προέρχεται από δίκτυο λογαριασμών που διασπείρουν ρωσική προπαγάνδα. Ο ισχυρισμός δεν υπάρχει σε κανένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.

Τι ισχύει

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές. Υπήρξε ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, αλλά και στα εγχώρια και διεθνή μέσα για την κριτική που ασκούσε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το σώμα του φέρεται να είχε σημάδια συμβατά με πιέσεις στο στήθος, που, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά δημοσιεύματα, δείχνουν ότι έγιναν προσπάθειες για ανάνηψη.

Μετά το θάνατό του, η σύζυγός του Γιούλια, έχει βρεθεί στο στόχαστρο θεωριών παραπληροφόρησης, που σκοπό έχουν να πλήξουν την αξιοπιστία της (παράδειγμα εδώ).

Για να εντοπίσουμε την προέλευση του ισχυρισμού, χρησιμοποιήσαμε την πρόταση “Η Λουντμίλα κατηγορεί την Γιούλια Ναβάλναγια πως αυτή βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του γιού της” και τη μεταφράσαμε στα ρώσικα μέσω αυτόματης μετάφρασης Google. Μεταφράστηκε σε “Людмила обвиняет Юлию Навальную в причастности к убийству сына”, το οποίο ωστόσο δεν μας έδωσε κάποιο αποτέλεσμα στην Google. Αναζητήσαμε την ίδια πρόταση στη Yandex, που είναι μια ρωσική μηχανή αναζήτησης. Ανάμεσα στα αποτελέσματα που πήραμε, ήταν ένα δημοσίευμα από την ιστοσελίδα Tsargrad TV, που θεωρείται φερέφωνο του Κρεμλίνου και με την οποία ασχοληθήκαμε ξανά πρόσφατα.

Σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα, τα λόγια που φέρεται να εκστόμισε η μητέρα του Ναβάλνι, προέρχονται από ηχογράφηση. Ωστόσο, η ίδια ιστοσελίδα επανήλθε με νέο δημοσίευμα, όπου αμφισβητεί τη γνησιότητα του ηχητικού. Σε κάθε περίπτωση, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε τον ισχυρισμό σε κανένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.

Στο ηχητικό, η μητέρα του Ναβάλνι φέρεται να λέει:

Αξιότιμη Γιούλια Μπορίσοβνα Αμπροσίμοβα, τώρα θέλω να απευθυνθώ σε εσένα. Τελευταία είδες τον γιο μου τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν σου έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία, δεν έχει ανοίξει ούτε μια ποινική υπόθεση εναντίον σου, αλλά ποτέ δεν έχεις έρθει να τον επισκεφθείς σε 2 χρόνια. Στην πραγματικότητα, από την άνοιξη του 2021, δεν είστε παντρεμένοι με το γιο μου, εμφανίζεσαι δημοσία στην κοινωνία με άλλους άνδρες. Ήσουν εσύ που τον ανάγκασες να έρθει στη Ρωσία όταν είχε μόλις βγει από ένα κώμα και δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση. Ανάγκασες τον Αλεξέι να σου μεταφερει όλη την περιουσία. Μάλιστα αποκλήρωσες το γιό σας γιαυτό δεν σου μιλάει. Έστρεψαν την κόρη τους ενάντια στο γιο τους. Ήταν περίεργο για μένα να σε δω με ένα χαμόγελο, λίγες ώρες μετά το θάνατο του Αλεξέι, μιλώντας για λογαριασμό του στο Μόναχο. Πώς μιλάς εκ μέρους του του μετά το θάνατό του; Δεν έκανες καν ένα διάλειμμα για χάρη της ευπρέπειας, δεν τήρησες πένθος. Έτρεξαν για να πουλήσουν το θάνατό του. Είσαι ένας κακός άνθρωπος. Σε περιφρονώ και σου απαγορεύω να μιλάς εκ μέρους του γιού μου, του παιδιού μου“.

Και στα ρωσικά:

«Уважаемая Юлия Борисовна Абросимова теперь я хочу обратиться к вам. Вы виделись с моим сыном последний раз в феврале 2022 года. У вас нет запрета на въезд в Россию, на вас не открыто ни одно уголовное дело, но вы ни разу за 2 года не приехали его навестить. По факту, с весны 2021 года вы не состоите с моим сыном в браке, публично появляетесь в обществе с другими мужчинами. Именно вы заставили его приехать в Россию, когда он только вышел из комы и плохо мог оценить обстановку. Вы заставили переписать на себя все имущество Алексея. Вы даже лишили наследства собственного сына, из-за чего он с вами не разговаривает. Настроили свою дочь против сына. Для меня было странно видеть, как вы с улыбочкой спустя несколько часов после смерти Алексея говорите от его имени в Мюнхене. Как вы присваиваете его голос после его смерти. Вы даже ради приличия не взяли паузу, не соблюли траур. Побежали торговать его смертью. Вы подлый и низкий человек. Я вас презираю и запрещаю вам спекулировать на имени моего сына, моего ребёнка».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα medusa.io, το ηχητικό άρχισε να διαδίδεται στις 22 Φεβρουαρίου σε κανάλι στο Telegram και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ilya Ber, η αρχική ανάρτηση του πλαστού ηχητικού, που αναφέρει πως δημιουργήθηκε με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, προέρχεται από κανάλι που είναι μέρος του δικτύου προπαγάνδας που έχει στήσει η Ρωσίδα μπλόγκερ και υποστηρίκτρια του Πούτιν, Kristina Potupchik.

Στη συνέχεια, κανάλια και σελίδες που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και ρωσικά δημοσιεύματα, άρχισαν να διανέμουν την ψεύτικη ηχογράφηση.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ηχογράφηση που είναι πλαστή και προέρχεται από δίκτυο λογαριασμών που διασπείρουν ρωσική προπαγάνδα. Ο ισχυρισμός δεν υπάρχει σε κανένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.