Δημοσίευμα της Haaertz δεν ανέφερε πως ισραηλινά ελικόπτερα Apache σκότωσαν τους αμάχους στο Nova Festival

You are currently viewing Δημοσίευμα της Haaertz δεν ανέφερε πως ισραηλινά ελικόπτερα Apache σκότωσαν τους αμάχους στο Nova Festival

Με αφορμή δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Haaertz, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μια σειρά από ισχυρισμούς που υποστηρίζουν πως ελικόπτερα Apache των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σκότωσαν αμάχους στο μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ισραήλ: Από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου οι νεκροί του Nova Festival – Τι αποκαλύπτει η Haaretz

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το δημοσίευμα της Haaertz, που επικαλείται μια μη κατονομαζόμενη αστυνομική πηγή, ανέφερε πως επιθετικό ελικόπτερο που άνοιξε πυρ εναντίον των τρομοκρατών στο Nova Festival, χτύπησε και αμάχους. Δεν κάνει αναφορά για νεκρούς αμάχους ή Ισραηλινούς από φίλια πυρά. Η αστυνομία του Ισραήλ, δήλωσε πως η έρευνά της, αφορά αποκλειστικά τη δική της δράση και δεν επεκτάθηκε στη δράση των IDF. Στοιχεία του άρθρου της Haaretz παρουσιάστηκαν εκτός πλαισίου, αρχικά στα ΜΚΔ και κατόπιν σε μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιήθηκαν για να αποδώσουν την ευθύνη στο Ισραήλ για τους εκατοντάδες θανάτους αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Παραδείγματα άρθρων: documentonews.gr, makeleio.gr, katohika.gr, sdna.gr, debater.gr.

Ανάλογες αναρτήσεις εμφανίστηκαν και στα ΜΚΔ:

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε να διαδίδεται ταχύτητα σε φιλοπαλαιστινιακούς λογαριασμούς στα ΜΚΔ στο εξωτερικό :

Τι ισχύει

Με αφορμή τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν μετά από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7/10/2023, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης για την επίθεση και τη σύγκρουση που μαίνεται στην περιοχή. Την ίδια ημέρα, λάμβανε χώρα το Supenova (γνωστό και ως Universo Paralello), ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν προσέλθει έως και 4.000 άτομα από το Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες. Έλαβε χώρα σε τοποθεσία που βρίσκεται βόρεια του κιμπούτς Re’im, μια απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Ισραήλ, περίπου 6 χλμ. ανατολικά της Γάζας. Δεν είναι σαφές πόσα λεπτά πέρασαν από την εκτόξευση των πρώτων ρουκετών ως την άφιξη των ενόπλων, αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Αναφέρθηκαν 364 νεκροί και 40 άτομα που απήχθησαν ως όμηροι. Ελικόπτερα AH-64 Apache και άλλα εναέρια μέσα του Ισραήλ, απογειώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την επίθεση.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Haaertz

Για την ακρίβεια πρόκειται για δυο δημοσιεύματα, ένα στα Εβραϊκά και ένα στα Αγγλικά, με το ίδιο περιεχόμενο. Και τα δύο, δημοσιεύτηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2023. Το κύριο θέμα που πραγματεύονται τα δημοσιεύματα, είναι ο ισχυρισμός πως οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν γνώριζαν για το φεστιβάλ και αποφάσισαν να επιτεθούν αφότου εντόπισαν ότι διεξαγόταν μια μαζική εκδήλωση. Αρχικός στόχος τους ήταν το κιμπούτς (κοινότητα) Re’im, καθώς και άλλα που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Όσον αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, το δημοσίευμα της Haaertz αναφέρει επί λέξει:

According to a police source, the investigation also indicates that an IDF combat helicopter that arrived to the scene and fired at terrorists there apparently also hit some festival participants. According to police, 364 people were murdered at the festival.

Μετάφραση:

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, η έρευνα δείχνει επίσης ότι ένα επιθετικό ελικόπτερο των IDF που έφτασε στο σημείο και πυροβόλησε τρομοκράτες προφανώς έπληξε επίσης μερικούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ. Σύμφωνα με την αστυνομία, 364 άτομα δολοφονήθηκαν στο φεστιβάλ.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται μια μη κατονομαζόμενη αστυνομική πηγή, σε κανένα σημείο δεν αναφέρει πως οι νεκροί του Nova Festival προήλθαν από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η αστυνομία ανέφερε ότι η έρευνά της επικεντρώθηκε αποκλειστικά και μόνο στην αστυνομική δραστηριότητα και όχι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα των IDF και επομένως δεν παρείχε “καμία ένδειξη σχετικά με την πρόκληση [σωματικών] βλαβών εναντίον αμάχων λόγω της αεροπορικής δραστηριότητας εκεί“. Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, η αστυνομία καλεί τα πρακτορεία ειδήσεων να “αναλάβουν την ευθύνη για τις δημοσιεύσεις τους και να βασίζουν τα άρθρα τους σε επίσημες πηγές“.

Συμπέρασμα

Το δημοσίευμα της Haaertz, που επικαλείται μια μη κατονομαζόμενη αστυνομική πηγή, ανέφερε πως επιθετικό ελικόπτερο που άνοιξε πυρ εναντίον των τρομοκρατών στο Nova Festival, χτύπησε και αμάχους. Δεν κάνει αναφορά για νεκρούς αμάχους ή Ισραηλινούς από φίλια πυρά. Η αστυνομία του Ισραήλ, δήλωσε πως η έρευνά της, αφορά αποκλειστικά τη δική της δράση και δεν επεκτάθηκε στη δράση των IDF. Στοιχεία του άρθρου της Haaretz παρουσιάστηκαν εκτός πλαισίου, αρχικά στα ΜΚΔ και κατόπιν σε μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιήθηκαν για να αποδώσουν την ευθύνη στο Ισραήλ για τους εκατοντάδες θανάτους αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει ελικόπτερα Apache να σκοτώνουν αμάχους στο μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου