Φωτογραφίες δεν δείχνουν άρματα μάχης M1A2 Abrams να έχουν καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία

You are currently viewing Φωτογραφίες δεν δείχνουν άρματα μάχης M1A2 Abrams να έχουν καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Οι Ρώσοι έκαψαν το πρώτο αμερικανικό άρμα μάχης M1A2 Abrams στην Ουκρανία και αιχμαλώτισαν άλλα δύο!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι φωτογραφίες του φλεγόμενου και των “αιχμαλωτισμένων” Abrams στην Ουκρανία δεν είναι αληθινές, αλλά έχουν δημιουργηθεί με ψηφιακά εργαλεία. Καμία επίσημη ρωσική ή ουκρανική πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

To είδαμε στο pronews.gr (αρχική πηγή), defencenet.gr, iskra.gr και στο κανάλι στου Pronews στο Youtube.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Οι Ρώσοι έκαψαν το πρώτο αμερικανικό άρμα μάχης M1A2 Abrams στην Ουκρανία και αιχμαλώτισαν άλλα δύο!
Οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό – Β.Ζελένσκι: «Είναι πολύ λίγα για να αντιστρέψουν την κατάσταση στο μέτωπο»
Το πρώτο αμερικανικό άρμα μάχης Μ1Α2 Abrams καταστράφηκε από το ρωσικό πυρ στην περιοχή εκτός της πόλης του Μπάχμουτ και κατάφερε να ακινητοποιήσει σχεδόν ανέπαφα (κατέστρεψαν μόνο τις ερπύστριές τους) άλλα δύο!

Τα δημοσιεύματα παραθέτουν τρεις φωτογραφίες από δυο διαφορετικά tweet. Το πρώτο (αριστερά), δείχνει στρατιώτες να έχουν “αιχμαλωτίσει” ένα άρμα μάχης και το δεύτερο (δεξιά), δείχνει ένα άρμα μάχης να έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Σε όλες τις φωτογραφίες, τα άρματα μάχης μοιάζουν με τα αμερικανικής κατασκευής M1 Abrams.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πράγματι έχουν παραδώσει έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία. Συνολικά 31 M1A2 Abrams είχαν παραδοθεί, γεγονός που επιβεβαιώθηκε επίσημα από αμερικανικές πηγές στις 16 Οκτωβρίου 2023. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ή παραδοχή από ρωσικής ή ουκρανικής πλευράς, που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Αναζητώντας την πηγή των εικόνων με τα άρματα μάχης, διαπιστώνουμε που αυτή με το φλεγόμενο Abrams, είναι ψηφιακό δημιούργημα, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015. Ο δημιουργός ονομάζεται David Edwards:

Οι δυο εικόνες με το “αιχμαλωτισμένο” άρμα μάχης, προέρχονται από λογαριασμό στο X (@DOGIRUSSIA) που κάνει αναρτήσεις στη ρωσική γλώσσα, με σατιρικό περιεχόμενο:

Ο σατιρικός χαρακτήρας του λογαριασμού φαίνεται από την περιγραφή που συνοδεύει τις φωτογραφίες:

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ: Το προσωπικό #DOGIRUS στο έδαφος της #smo #ukraine έχει αιχμαλωτίσει δυο άρματα #ABRAMS! Τα άρματα, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε λάσπη έχουν κολλήσει. Σύντομα θα μεταφερθούν στο #Kaliningrad για μελέτη και θα επιταχύνουν την άφιξη των αρμάτων #T14 #Armata!

(σ.σ. smo = ειδική στρατιωτική επιχείρηση. T14 Armata = νέας γενιάς ρωσικό άρμα μάχης που έχει κατασκευαστεί σε μικρούς αριθμούς και φημολογείται ότι θα πάρει μέρος στις μάχες).

Επίσης, αν μεγεθύνουμε τις φωτογραφίες, διαπιστώνουμε πολλές ατέλειες, που παραπέμπουν σε δημιουργία με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, παραμορφωμένα πρόσωπα, όπλα και σημαία:

Τέλος, το εργαλείο HIVE AI Detector, μας επιβεβαιώνει πως όντως δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη:

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες του φλεγόμενου και των “αιχμαλωτισμένων” Abrams στην Ουκρανία δεν είναι αληθινές, αλλά έχουν δημιουργηθεί με ψηφιακά εργαλεία. Καμία επίσημη ρωσική ή ουκρανική πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.