Παραπληροφόρηση από Φ. Κρανιδιώτη: Αυτές οι φωτογραφίες δεν σχετίζονται μεταξύ τους

You are currently viewing Παραπληροφόρηση από Φ. Κρανιδιώτη: Αυτές οι φωτογραφίες δεν σχετίζονται μεταξύ τους

Ο επικεφαλής του κόμματος “Νέα Δεξιά” και πρώην πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φαήλος Κρανιδιώτης, ανέρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ (Twitter) και στο Facebook, δυο φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα γαϊδούρι βαμμένο με τη σημαία του Ισραήλ και ένα άλλο να καίγεται, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι το ίδιο ζώο που έχει πυρποληθεί από Παλαιστίνιους.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αλλη μια μικρή “λεπτομέρεια” για το ποιους υποστηρίζουν οι διαταραγμένοι της αριστεράς. #BRINGTHEMHOME

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι δυο φωτογραφίες δεν δείχνουν γαϊδούρι που αρχικά βάφτηκε με τη σημαία του Ισραήλ και κατόπιν πυρπολήθηκε από Παλαιστίνιους. Η πρώτη φωτογραφία είναι από το 2011 και η δεύτερη από το 2014.

Τι ισχύει

Ξεκινήσαμε να αναζητούμε την προέλευση των φωτογραφιών, μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνα στο Google Lens (εδώ και εδώ) και στο Tin Eye (εδώ και εδώ). Αρχικά διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος ισχυρισμός έχει κυκλοφορήσει και στο παρελθόν στο διαδίκτυο.

Στην πραγματικότητα όμως, οι δυο φωτογραφίες δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Η πρώτη δημιουργήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 και δείχνει Παλαιστίνιους να περιφέρουν ένα γαϊδούρι, βαμμένο με την ισραηλινή σημαία. Η δεύτερη φωτογραφία, δημιουργήθηκε στις 6 Αυγούστου 2014 και δείχνει το κάψιμο ενός νεκρού γαϊδάρου, που σκοτώθηκε κατά της διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, στη Ράφα που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Συμπέρασμα

Οι δυο φωτογραφίες δεν δείχνουν γαϊδούρι που αρχικά βάφτηκε με τη σημαία του Ισραήλ και κατόπιν πυρπολήθηκε από Παλαιστίνιους. Η πρώτη φωτογραφία είναι από το 2011 και η δεύτερη από το 2014.