Φιλορωσική προπαγάνδα: Η Μαρία Ζαχάροβα δεν επιτέθηκε “άγρια” στον Ρ.Τ. Ερντογάν με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας

You are currently viewing Φιλορωσική προπαγάνδα: Η Μαρία Ζαχάροβα δεν επιτέθηκε “άγρια” στον Ρ.Τ. Ερντογάν με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας

Σε πολλά δημοσιεύματα, αλλά και στα ΜΚΔ, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατακεραύνωσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την βοήθεια που έχει παράσχει η Τουρκία στην Ουκρανία.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Μ. Ζαχάροβα με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας: “Ρετζέπ, κι εσύ έμεινες σιωπηλός όταν η Δύση, μέσω του Κιέβου, σκότωνε Ρώσους – κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, για πολλά χρόνια. Εσείς οι Τούρκοι όχι μόνο μείνατε σιωπηλοί, αλλά ‘φυτέψατε’ όπλα στο Κίεβο, βγάζοντας χρήματα από το ρωσικό αίμα.”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από έναν ανώνυμο χρήστη στο Telegram και το Χ. Οι υποτιθέμενες δηλώσεις της Μ. Ζαχάροβα εναντίον του Ρ.Τ. Ερντογάν, δεν υπάρχουν σε κανένα επίσημο διεθνές ΜΜΕ, ούτε σε κάποιο επίσημο δελτίο τύπου και αποτελούν κατασκευασμένο υλικό φιλορωσικής προπαγάνδας.

Το είδαμε στο periodista.gr, voicenews.gr (συμφερόντων Κ. Βελόπουλου), newsbreak.gr, triklopodia.gr, olympia.gr, newsfire.gr, happenednow.gr.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν:

Άγρια επίθεση της Μαρίας Ζαχάροβα στον Ερντογάν
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη, συνιστά η επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας και τη στάση της Άγκυρας.
Η επίθεση μάλιστα, συνοδεύτηκε και από σαφή προειδοποίηση του Κρεμλίνου κατά της Τουρκίας.
Η δήλωση της «σιδηράς κυρίας» του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, ήρθε μετά την δήλωση Ερντογάν ότι «τώρα έχουν σκοτωθεί 11 χιλιάδες παιδιά και γυναίκες, ο κόσμος είναι σιωπηλός. Πρώτα από όλα γιατί οι ΗΠΑ και η Δύση σιωπούν».
Η απάντηση που έδωσε η Μαρία Ζαχάροβα στον Τούρκο Πρόεδρο, ήταν η εξής:
«Ρετζέπ, κι εσύ έμεινες σιωπηλός όταν η Δύση, μέσω του Κιέβου, σκότωνε Ρώσους – κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, για πολλά χρόνια. Εσείς οι Τούρκοι όχι μόνο μείνατε σιωπηλοί, αλλά ‘φυτέψατε’ όπλα στο Κίεβο, βγάζοντας χρήματα από το ρωσικό αίμα. Τώρα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνουν το ίδιο εναντίον των Αράβων. Αλλά η Ρωσία δεν πουλάει όπλα στο Ισραήλ, αλλά, αντίθετα, υπερασπίζεται τη Γάζα. Και η Τουρκία τρίζει τα δόντια της ανήμπορη, όπως κάνουμε εμείς εδώ και 8 χρόνια. Τουρκία, αυτό είναι ένα μάθημα για σένα! Αν επιδοθείτε στην ανομία, αυτό το μπούμερανγκ σίγουρα θα επιστρέψει. Τα πολιτικά παιχνίδια που βασίζονται στο αίμα και τα δάκρυα των παιδιών των άλλων, μετατρέπονται σε αίμα και δάκρυα των παιδιών σας. Το ίδιο θα συμβεί και στους Αμερικανούς και σε όλους τους Ευρωπαίους».

Τι ισχύει

Ξεκινήσαμε να διερευνούμε τον ισχυρισμό, που κυκλοφόρησε χθες, 11/11, μέσω αναζήτησης στην Google, στην ελληνική γλώσσα. Δεν βρήκαμε κάποιο αποτέλεσμα για τα βαρυσμάντα “λεγόμενα” της Ζαχάροβα, πλην των υπό εξέταση άρθρων. Κατόπιν, μέσω αυτόματης μετάφρασης της Google, αναζητήσαμε πληροφορίες στη ρωσική γλώσσα χρησιμοποιώντας τους όρους Захарова Эрдоган (Ζαχάροβα Ερντογάν), δίχως σχετικά αποτελέσματα. Εξυπακούεται πως τέτοιες δηλώσεις, θα βρίσκονταν στην κορυφής της λίστας των αποτελεσμάτων αναζήτησης των δυο ονομάτων. Το ίδιο πράξαμε και στη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex, αλλά δεν βρήκαμε τις υποτιθέμενες δηλώσεις της Ζαχάροβα εναντίον του Ερντογάν. To ίδιο ισχύει για το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η μόνο σχετική, αλλά όχι με το ίδιο περιεχόμενο είδηση, αφορά τις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει, αφού τις αξιολογήσει, σε πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όταν ερωτήθηκε για τη σχετική πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου. Σε κανένα σημείο των δηλώσεων της, που δημοσιεύτηκαν σε επίσημο δελτίο τύπου στις 9/11, δεν στράφηκε εναντίον του.

Αναζητώντας την αρχική πηγή του υπό εξέταση ισχυρισμού, ψάξαμε για πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από ανάρτηση στο Telegram και κατόπιν στο Χ (Twitter), από το ίδιο άτομο, στις 11/11/2023.

Το άτομο αυτό ωστόσο, δεν παραθέτει την πηγή του ισχυρισμού του, κάτι που φανερώνει πως όλα ξεκίνησαν από τον ίδιο, δηλαδή έναν ανώνυμο χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από έναν ανώνυμο χρήστη στο Telegram και το Χ. Οι υποτιθέμενες δηλώσεις της Μ. Ζαχάροβα εναντίον του Ρ.Τ. Ερντογάν, δεν υπάρχουν σε κανένα επίσημο διεθνές ΜΜΕ, ούτε σε κάποιο επίσημο δελτίο τύπου και αποτελούν κατασκευασμένο υλικό φιλορωσικής προπαγάνδας.