ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 11/11/2023: Αυτό το βίντεο δεν δείχνει ελικόπτερα Apache να σκοτώνουν αμάχους στο μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου

You are currently viewing ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 11/11/2023: Αυτό το βίντεο δεν δείχνει ελικόπτερα Apache να σκοτώνουν αμάχους στο μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου

11/11/2023: Το άρθρο ενημερώθηκε με περισσότερες πληροφορίες που παραθέτουμε στο τέλος.

Κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες η πληροφορία πως οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), χτύπησαν με ελικόπτερο Apache, Ισραηλινούς πολίτες κατά τις πρώτες ώρες των επιθέσεων της Χαμάς.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πραγματικό σοκ προκαλεί δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας ynet.co,il σύμφωνα με το οποίο πάρα πολλοί άμαχοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν όχι από πυρά της Χαμάς αλλά από ισραηλινά ελικόπτερα Apache!

Παρόμοιος ισχυρισμός, με τη μορφή ερωτήματος, κυκλοφόρησε ως εξής:

Ένα βίντεο με διαφορετικές ερμηνείες δημοσίευσε το δίκτυο «ynet» με έδρα το Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Ισραήλ μετά την επίθεση στη Γάζα και το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova στις 7 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται τα ελικόπτερα Apache έβαλαν κατά στόχων που εντόπιζαν ενώ εγκατέλειπαν το χώρο του φεστιβάλ. Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ή εκτίμηση πως η στοχοποίηση γινόταν χωρίς την απόλυτη βεβαιότητα πως εντός ή εκτός οχημάτων ήταν μέλη της Χαμάς. Με απλά λόγια το ερώτημα που τίθεται είναι αν Ισραηλινοί χτυπούσαν Ισραηλινούς μέσα στον πανικό της στιγμής. Άλλες πηγές ωστόσο αναφέρουν πως μετά την επίθεση επικράτησε πανικός ενώ συμπληρώνουν πως πολλοί ισραηλινοί υπήρξαν θύματα των πυρών των ισραηλινών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας YNET, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο πως άμαχοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Δεν υπάρχει καμία άλλη αξιόπιστη αναφορά σε έγκυρα ΜΜΕ ή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως ισραηλινά εναέρια μέσα, εκτέλεσαν αδιάκριτα πυρά εναντίον αμάχων στο μουσικό φεστιβάλ και πως σκότωσαν κάποιους από αυτούς. Το βίντεο που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τις 8 Οκτωβρίου 2023, χωρίς οποιοδήποτε ισχυρισμό για τη δολοφονία αμάχων Ισραηλινών και δείχνει στόχους εντός της Γάζας και όχι εντός του Ισραήλ. Σε κανένα σημείο του βίντεο δεν διακρίνονται Ισραηλινοί ή άλλοι άμαχοι να δέχονται πυρά από ελικόπτερο Apache.

Το είδαμε στο militaire.gr, documentonews.gr, warnews247.gr, 902.gr, oparlapipas.gr, antimedia.gr, dimpernews.com, topontiki.gr, choratouaxoritou.gr.

Ο ισχυρισμός διαδόθηκε και στα ΜΚΔ, όπως η ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook:

Μεγάλη ήταν η διάδοση και στην πλατφόρμα Χ (Twitter):

Τι ισχύει

Με αφορμή τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν μετά από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7/10/2023, παρατηρήθηκε έξαρση της παραπληροφόρησης για την επίθεση και τη σύγκρουση που μαίνεται στην περιοχή. Την ίδια ημέρα, λάμβανε χώρα το Supenova (γνωστό και ως Universo Paralello), ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχαν προσέλθει έως και 4.000 άτομα από το Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες. Έλαβε χώρα σε τοποθεσία που βρίσκεται βόρεια του κιμπούτς Re’im, μια απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Ισραήλ, περίπου 6 χλμ. ανατολικά της Γάζας. Δεν είναι σαφές πόσα λεπτά πέρασαν από την εκτόξευση των πρώτων ρουκετών ως την άφιξη των ενόπλων, αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Περισσότερα από 260 νεκροί ανασύρθηκαν από το σημείο, σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης Zaka.

Οι υπό εξέταση αναρτήσεις συνοδεύονται και από ένα βίντεο, που υποτίθεται πως έχει ληφθεί μέσα από την κάμερα ισραηλινού επιθετικού ελικοπτέρου Apache, που βάλλει κατά αμάχων, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι παρακάτω αναρτήσεις του ίδιου βίντεο, από φιλοπαλαιστινιακούς λογαριασμούς, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 26 εκατομμύρια προβολές:

Το βίντεο με τη μεγαλύτερη διάδοση, συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι ελικόπτερα Apache, πυροβόλησαν εναντίον Ισραηλινών πολιτών που ήταν στο μουσικό φεστιβάλ:

Σύμφωνα με τους υπό εξέταση ισχυρισμούς, η ιστοσελίδα YNET, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ΜΜΕ στο Ισραήλ, ανέφερε πως πάρα πολλοί άμαχοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν όχι από πυρά της Χαμάς αλλά από ισραηλινά ελικόπτερα Apache, που απογειώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τους υπό εξέταση ισχυρισμούς, ήταν η σύγχυση των πρώτων στιγμών, με τους πιλότους να μην μπορούν να ξέρουν εάν άνοιγαν πυρ εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς, ή Ισραηλινών αιχμαλώτων που επέβαιναν σε οχήματα και οδηγούνταν στη Γάζα. Το δημοσίευμα του YNET (αρχειοθετημένο εδώ), συνοδευόμενο από βίντεο, δεν αναφέρει πως Ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από φίλια πυρά.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα εξιστορεί την αντίδραση ορισμένων εναέριων μέσων του Ισραήλ (επιθετικά ελικόπτερα Apache και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-drones), κατά τις πρώτες ώρες της επίθεσης. Τα πρώτα ελικόπτερα απογειώθηκαν από βάσεις στα βόρεια της χώρας και βρίσκονταν στο σημείο της σύγκρουσης, περίπου μια ώρα μετά την έναρξή της. Εξαπέλυσαν πυρά εναντίον 300 στόχων μέσα σε 4 ώρες. Αφού οι πιλότοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρξε τεράστια δυσκολία στη διάκριση μεταξύ πολιτών και τρομοκρατών μέσα στα κατεχόμενα στρατιωτικά φυλάκια και τους οικισμούς, πάρθηκε η απόφαση ότι το πρώτο καθήκον των ελικοπτέρων και των οπλισμένων drones ήταν να σταματήσει η ροή των τρομοκρατών στην ισραηλινή επικράτεια μέσα από τα κενά του φράχτη. 28 ελικόπτερα επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας. Οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν λάβει οδηγίες να μην τρέχουν για να είναι δύσκολο στους Ισραηλινούς πιλότους να τους ξεχωρίσουν από τους άμαχους. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους πιλότους, άρχισαν να βάλλουν “αυτοσχεδιάζοντας”, δίχως να περιμένουν διαταγές από ανώτερους. Ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών για τους στόχους και της κατεύθυνσης των πυρών από τις εναέριες δυνάμεις σε εκείνη την περιοχή, έφτασαν στους πιλότους μέσω τηλεφωνικών κλήσεων ή μέσω φυτογραφιών στο WhatsApp. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι πεπεισμένη ότι αν δεν αναλάμβανε δράση εκείνη την ημέρα, η σφαγή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. ‘Ένα από τα ελικόπτερα που επέστρεψε στη βάση του για ανεφοδιασμό, είχε λάβει φωτογραφίες της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή, οι οποίες αναλύθηκαν άμεσα και σε 20 λεπτά, μεταδοθήκαν στα υπόλοιπα ελικόπτερα, δίνοντας πληροφορίες για επίθεση σε σημεία στον φράκτη και σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο που είχε περικυκλωθεί από τη Χαμάς. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι περιορισμοί αναιρέθηκαν και εκτελέστηκαν πυρά ακόμη και εναντίον ισραηλινού οικισμού. Το δημοσίευμα του YNET, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο ότι σκοτώθηκαν Ισραηλινοί από φίλια πυρά.

Το βίντεο κυκλοφορεί ήδη από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και δεν ανακαλύφτηκε τώρα. Σύμφωνα με την περιγραφή, δείχνει ένα ισραηλινό ελικόπτερο AH-64 Apache, να βάλλει εναντίον μαχητών της Χαμάς με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών που διαθέτει, καθώς και με πυραύλους Hellfire:

Δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα από τις ίδιες τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), την ίδια ημέρα (9/10) ως μέρος ενός μεγαλύτερου βίντεο, στις οποίες απεικονίζονται μια σειρά επιθέσεων εναντίον εχθρικών στόχων.

Οι περιοχές που αναφέρονται στο βίντεο (Beit Hanoun, Shuja’iyya, Al Furkan και Rimal), είναι όλες εντός της Λωρίδας της Γάζας και όχι στο Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Το δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας YNET, δεν αναφέρει σε κανένα σημείο πως άμαχοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Δεν υπάρχει καμία άλλη αξιόπιστη αναφορά σε έγκυρα ΜΜΕ ή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως ισραηλινά εναέρια μέσα, εκτέλεσαν αδιάκριτα πυρά εναντίον αμάχων στο μουσικό φεστιβάλ και πως σκότωσαν κάποιους από αυτούς. Το βίντεο που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τις 8 Οκτωβρίου 2023, χωρίς οποιοδήποτε ισχυρισμό για τη δολοφονία αμάχων Ισραηλινών και δείχνει στόχους εντός της Γάζας και όχι εντός του Ισραήλ. Σε κανένα σημείο του βίντεο δεν διακρίνονται Ισραηλινοί ή άλλοι άμαχοι να δέχονται πυρά από ελικόπτερο Apache.

Ενημέρωση άρθρου, 11/11/2023

Έρευνα του GeoConfirmed στην πλατφόρμα Χ, με βάση το διαθέσιμο υλικό και κατόπιν γεωεντοπισμού, τεκμηριώνει ότι τα ισραηλινά ελικόπτερα δεν έβαλλαν εναντίον του σημείου που διεξαγόταν το φεστιβάλ, ούτε φαίνεται να χτυπούν αμάχους, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των υπό εξέταση άρθρων.