Η Ρωσία δεν παρουσίασε 2000 σελίδες με στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Covid-19 κατασκευάστηκε από τη φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το βαθύ κράτος

You are currently viewing Η Ρωσία δεν παρουσίασε 2000 σελίδες με στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Covid-19 κατασκευάστηκε από τη φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το βαθύ κράτος

Σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα της Κύπρου αναπαράγεται ο ισχυρισμός πως η Ρωσία παρουσίασε 2000 σελίδες με στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Covid-19 κατασκευάστηκε από τη φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το “βαθύ κράτος”.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Ρωσία κατέδειξε 2000 σελίδες με στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Covid-19 κατασκευάστηκε από τη φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το “βαθύ κράτος”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός προέρχεται από ιστοσελίδα που δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις και δεν ισχύει.

Η αρχική ανάρτηση έχει πάνω από 800 χιλιάδες θεάσεις:

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 18 Αυγούστου 2023 στην ιστοσελίδα dainikbidyaloy.com, που υποστηρίζει ότι έχει έδρα στο Μπαγκλαντές. Το άρθρο φέρει την υπογραφή του Michael Baxter, που φαίνεται πως είναι ο μοναδικός συντάκτης της ιστοσελίδας. Ο Baxter διαχειρίζεται και την ιστοσελίδα Real Raw News, που όπως και το dainikbidyaloy.com, δημοσιεύει μόνο παραπλανητικό περιεχόμενο που βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας, ή σάτιρα (παράδειγμα εδώόπως αναφέρεται στην περιγραφή της ιστοσελίδας.

Με λίγα λόγια, το dainikbidyaloy.com είναι ουσιαστικά η ίδια ιστοσελίδα, με ελαφρώς διαφορετικό περιεχόμενο από το Real Raw News, με άλλη όμως διεύθυνση URL:

Όσον αφορά τον υπό εξέταση ισχυρισμό, κατόπιν αναζήτησης μέσω Google στα αγγλικά και ρωσικά, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, πέραν του άρθρου του dainikbidyaloy.com (στα αγγλικά). Μια τέτοια είδηση θα είχε γίνει αμέσως γνωστή μέσω διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από ιστοσελίδα που δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις. Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά σε διεθνή ΜΜΕ. Επομένως δεν ισχύει πως η Ρωσία παρουσίασε 2000 σελίδες με στοιχεία στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Covid-19 κατασκευάστηκε από τη φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το “βαθύ κράτος”.