O Πούτιν δεν απαγόρευσε τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G στη Ρωσία

You are currently viewing O Πούτιν δεν απαγόρευσε τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G στη Ρωσία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ισχυρισμός προέρχεται από σατιρικό δημοσίευμα. Η τεχνολογία 5G χρησιμοποιείται ήδη στη Ρωσία και υπάρχουν επίσημες συμφωνίες για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου.

Το είδαμε στα iskra.gr, pronews.gr, primenews.press, mainlynews.gr

O Πούτιν απαγόρευσε τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G στη Ρωσική Ομοσπονδία;
Τους πύργους κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας 5G φέρεται να έχει απαγορεύσει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.
Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, με τη βοήθεια του υπουργείου Άμυνας, διέταξε μια ομάδα επιθεωρητών να αξιολογήσει τις συχνότητες μετάδοσης που προέρχονται από τους πύργους.

Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε και από τον Ηλία Τσιμπιδάρο, πολιτευτή του κόμματος “ΝΙΚΗ”, με εκατοντάδες κοινοποιήσεις:

Τι ισχύει

Πηγή του ισχυρισμού είναι αναρτήσεις στο Twitter όπως η παρακάτω που επικαλούνται δημοσίευμα του dainikbidyaloy.com, μιας ιστοσελίδας από το Μπαγκλαντές, που φέρει την υπογραφή του Michael Baxter.

Ο ισχυρισμός όμως εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Real Raw News, που είναι μια σατιρική ιστοσελίδα και ανήκει στον Michael Baxter. Στην ενότητα “Σχετικά με Εμάς” αναφέρουν:

Οι πληροφορίες σχετικά σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει αυτήν την αποποίηση ευθύνης για την προστασία μας, κατόπιν συμβουλής από τον νομικό μας σύμβουλο.

Αν και υπάρχει η ανωτέρω αποποίηση ευθύνης, ο Baxter συνήθως παρουσιάζει τα άρθρα του με πηχυαίους τίτλους ως αληθινές ειδήσεις, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν γίνει viral. Αυτά τα άρθρα συχνά αφορούν ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19 και τα εμβόλια.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό, αν και η Ρωσία έχει μείνει πίσω στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας 5G, έχει ξεκινήσει ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου σε πόλεις άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, από το 2025.

Δημοσίευμα του πρακτορείου TASS που αναφέρει την υπογραφή συμβολαίου αξίας 1,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ρωσικές εταιρίες για την επέκταση και κατασκευή του δικτύου.

Η τεχνολογία 5G χρησιμοποιείται ήδη στη Μόσχα. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε σταθμούς βάσης LTE και 5G, η κυβέρνηση και η αγορά έχουν υιοθετήσει έναν “οδικό χάρτη” για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G στη Ρωσία και διέταξε την καταστροφή τους, προέρχεται από σατιρικό δημοσίευμα. Η τεχνολογία 5G χρησιμοποιείται ήδη στη Ρωσία και υπάρχουν επίσημες συμφωνίες για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου.