Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από τη Λέσβο και δεν είναι πρόσφατη

You are currently viewing Αυτή η φωτογραφία δεν είναι από τη Λέσβο και δεν είναι πρόσφατη

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, πλαισιώνεται με τον ισχυρισμό πως δείχνει “επενδυτές” που έχουν κλέψει ένα ζώο στη Λέσβο.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: “Επενδυτές” έχουν κλέψει ένα ζώο στη Λέσβο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η φωτογραφία δεν είναι από τη Λέσβο ή τον Έβρο και δεν είναι πρόσφατη. Εμφανίζεται σε ιταλικές αναρτήσεις ξεκινούν το 2019 και δεν προσφέρουν λεπτομέρειες για το σημείο λήψης της φωτογραφίας.

Για παράδειγμα, εμφανίστηκε στο προφίλ Terry Hatziieremias, που στο παρελθόν έχει δηλώσει πολιτευτής του κόμματος “ΕΛΛΗΝΕΣ” του Ηλία Κασιδιάρη.

Η ίδια φωτογραφία εμφανίστηκε και στην ιστοσελίδα tvthrakiotis.gr με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από τον Έβρο.

Τι ισχύει

Η φωτογραφία κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2019 στην Ιταλία. Για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε από χρήστη του Facebook στις 4 Ιουλίου 2019, με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από την Καλάβρια της Ιταλίας και δείχνει τους άνδρες να μεταφέρουν ένα κριάρι για εκδορά. Η ανάρτηση είχε συγκεντρώσει πάνω από 6 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Το 2020, αναρτήθηκε στο προφίλ του Ιταλού πολιτικού Antonio Iannone με πάνω από 11 χιλιάδες κοινοποιήσεις. Αυτή τη φορά, ο ισχυρισμός είναι πως οι άνδρες σκότωσαν σκύλο, υπονοώντας ότι θα τον φάνε.

Καμία από τις παραπάνω αναρτήσεις δεν έχει επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα που σημείο λήψης της εικόνας.

Το σίγουρο είναι πως η φωτογραφία δεν είναι από τη Λέσβο ή τον Έβρο και δεν είναι πρόσφατη. Οι αρχικές ιταλικές αναρτήσεις ξεκινούν το 2019 και δεν προσφέρουν λεπτομέρειες για το σημείο λήψης της φωτογραφίας.