Η εικόνα με τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια δεν σχετίζεται με καμένες εκτάσεις

You are currently viewing Η εικόνα με τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια δεν σχετίζεται με καμένες εκτάσεις

Μεγάλη διάδοση έχει μια φωτογραφία που συνοδεύεται με τον ισχυρισμό πως δείχνει ανεμογεννήτριες που είναι τοποθετημένες σε καμένες εκτάσεις στην Εύβοια.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Φωτογραφία δείχνει ανεμογεννήτριες σε καμένη έκταση στην Εύβοια

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εικόνα δείχνει ανεμογεννήτριες στην περιοχή Ζάρακες στην Εύβοια, η οποία δεν κάηκε το 2019. Οι ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί πολύ παλιότερα.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Twitter:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία με τον ισχυρισμό που τη συνοδεύει, κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2021, με την προσθήκη πως ανεγέρθηκαν μετά από πυρκαγιά το 2019. Διάφοροι χρήστες του Twitter, είχαν επισημάνει πως είναι από την ανατολική Εύβοια, κοντά στο χωριό Ζάρακες. Πράγματι, η φωτογραφία είναι από εκεί και η συγκεκριμένη περιοχή, διαθέτει πολλά αιολικά πάρκα.

Η ίδια περιοχή σε τρισδιάστατη απεικόνιση του Google Earth:

Ενδεικτικά κάποια από αυτά, που φαίνονται και στην υπό εξέταση φωτογραφία, στην παρακάτω εικόνα:

Πιο αναλυτικά μπορούμε να δούμε το σημείο και όλες τις ανεμογεννήτριες στον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ):

Το 2019 η Εύβοια επλήγη από πολλές πυρκαγιές, όπου κάηκαν τουλάχιστον κάηκαν 37.128 στρέμματα. Ωστόσο, αυτές οι πυρκαγιές δεν έπληξαν την περιοχή που απεικονίζεται στους παραπάνω χάρτες με τις ανεμογεννήτριες. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τις πυρκαγιές που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2019 και στο κίτρινο πλαίσιο την περιοχή στους Ζάρακες με τις ανεμογεννήτριες.

Τέλος, χρησιμοποιώντας το Google Earth Pro (μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ), μπορούμε να ανατρέξουμε σε ιστορικό αρχείο δορυφορικών λήψεων (αφού βρείτε την τοποθεσία που θέλετε να εξετάσετε, πατήστε την επιλογή “View” και επιλέξτε “Historical Imagery” και περιηγηθείτε μέσω της χρονικής μπάρας στο πάνω αριστερό μέρος του χάρτη). Για την υπό εξέταση περιοχή, μπορούμε να βρούμε λήψεις μέχρι το 2003. Διαπιστώνουμε πως οι ανεμογεννήτριες είχαν εγκατασταθεί ήδη από τότε.

Συμπέρασμα

Η εικόνα δείχνει ανεμογεννήτριες στην περιοχή Ζάρακες στην Εύβοια, η οποία δεν κάηκε το 2019. Οι ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί πολύ παλιότερα.