Ο Κ. Μπακογιάννης δεν είπε “Ο Κασιδιάρης κρατείται παράνομα στη φυλακή”

You are currently viewing Ο Κ. Μπακογιάννης δεν είπε “Ο Κασιδιάρης κρατείται παράνομα στη φυλακή”

Κυκλοφορεί βίντεο όπου ο δήμαρχος Αθηνάς Κώστας Μπακογιάννης, φέρεται να είπε πως ο Ηλίας Κασιδιάρης κρατείται παράνομα στη φυλακή.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Κ. Μπακογιάνης: “Ο Κασιδιάρης κρατείται παράνομα στη φυλακή”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι ο Φρέντι Μπελέρης “κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας” και όχι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στο υπό εξέταση βίντεο υποτίθεται ότι ακούμε τον Κώστα Μπακογιάννη να λέει τα εξής:

Είναι δυνατόν να λέει ο Κασιδιάρης, να μιλάει ο Κασιδιάρης για Δημοκρατία; Μα τι είναι αυτά τα πράγματα που λέμε τώρα; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας.

Τι ισχύει

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή. Τον Οκτώβριο του 2020 κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών. Σήμερα εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού. Το Μάιο του 2020 αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή και ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος “Εθνικό Κόμμα – Έλληνες”. Στις 11 Αυγούστου 2023, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος της Αθήνας.

Το υπό εξέταση βίντεο, φέρει τη σφραγίδα της “Εθνικής Ομάδας Μιμιδίων”, που δραστηριοποιείται έντονα στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για μια ομάδα που δημιουργεί μικρά βίντεο και αναρτήσεις, που αν και έχουν φαινομενικά χιουμοριστικό χαρακτήρα, υποστηρίζουν και προωθούν ξεκάθαρα τις θέσεις του Ηλία Κασιδιάρη.

Το βίντεο ωστόσο έχει περικοπεί και έχει υποστεί συρραφή για να παραπλανήσει όσους το δουν. Στην πραγματικότητα, προέρχεται από συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στην εκπομπή Καλοκαίρι Μαζί, που προβάλλεται στον ΑΝΤ1.

Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος τον Μάιο του 2023 εκλέχθηκε δήμαρχος της Χειμάρρας στην Αλβανία. Τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων και παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε για τον Φρέντι Μπέλερη:

Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα τιμής για όλους μας. Έχουμε έναν δήμαρχο, ο οποίος εξελέγη μέσα από το κελί, γιατί τον συνέλαβαν 3 ή 4 ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών. Ο δήμαρχος αυτός κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας και ταυτόχρονα δεν του επιτρέπεται να ορκιστεί. Δηλαδή, αυτό που δικαιούται ο ίδιος και δικαιούται και ο λαός που τον εμπιστεύθηκε, του το αρνείται η αλβανική κυβέρνηση, ενώ είναι ένα μέτρο καθαρά διοικητικό.

Ακολουθεί ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης του Κώστα Μπακογιάννη. Στο 16:40 αρχίζει το θέμα με την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη. Το επίμαχο απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται στον Φρέντι Μπελέρη και περικλείει τη φράση “…κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας…”, βρίσκεται στο 19:07 του βίντεο:

Συμπέρασμα

Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι ο Φρέντι Μπελέρης “κρατείται παρανόμως, έχει προφυλακιστεί, έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας” και όχι ο Ηλίας Κασιδιάρης.