Δεν “κατέβηκε” μελέτη που δήθεν δείχνει ότι 74% των θανάτων οφείλονται σε εμβόλια COVID

You are currently viewing Δεν “κατέβηκε” μελέτη που δήθεν δείχνει ότι 74% των θανάτων οφείλονται σε εμβόλια COVID

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, μια νέα μελέτη συνέδεσε το 74% των θανάτων σε αυτοψίες με τα εμβόλια Covid, με αποτέλεσμα να “αφαιρεθεί” από το περιοδικό Lancet μέσα σε 24 ώρες. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.

Το είδαμε στο el.gr (αρχική πηγή), newsone.gr, tzafnews.gr, katohika.gr.

Τα υπό εξέταση άρθρα αναφέρουν:

Νεκροψίες: «74% των θανάτων οφείλονται σε εμβόλια COVID» – Κατέβασαν την μελέτη! ΧΑΜΟΣ!
Ο καρδιολόγος και επιδημιολόγος του Τέξας, Dr Peter McCullough, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στους The Epoch Times σχετικά με μια νέα μελέτη που συνδέει το 74% των θανάτων σε αυτοψίες με τα εμβόλια Covid.
”Μελέτη στο (ιατρικό περιοδικό) Lancet σε νεκροτομές με το εμβόλιο του covid ανακαλύπτει ότι το 74% (των θανάτων) προκλήθηκε από το εμβόλιο – Το περιοδικό αφαίρεσετη μελέτη μέσα σε 24 ώρες.”, αναφέρουν οι Epoch Times!
Ο καρδιολόγος, από την πλευρά του, τόνισε:
«Διατηρήσαμε (την εργασία) στον σέρβερ των προεκτυπώσεών τους (του Lancet). Κι αυτή ανακοινώθηκε.
Πριν το μάθουμε, μέσα στη νύχτα, οι λήψεις του πλήρους χειρογράφου στον σέρβερ των προεκτυπώσεων ήταν κατά εκατοντάδες ανά λεπτό!!!! Ποτέ δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από τον καρδιολόγο και υποστηρικτή του αντιεμβολιαστικού κινήματος Peter A. McCullough. Η παραπληροφόρηση που έχει διασπείρει ο McCullough για την COVID-19, έχει οδηγήσει κάποια πανεπιστημιακά και ιατρικά ιδρύματα, να διακόψουν τη συνεργασία μαζί του.

Ο ισχυρισμός έφτασε σε ελληνικές ιστοσελίδες, μέσω της ιστοσελίδας “The Epoch Times“. Είναι ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, με έδρα τη Νέα Υόρκη και παραρτήματα σε 35 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Προβάλλει συχνά αντιεμβολιαστική ρητορική, ψευδοεπιστήμη και θεωρίες συνωμοσίας, όπως οι QAnon. Θεωρείται πως έχει ακροδεξιό προσανατολισμό και επιρροή στην Ευρώπη, ενώ ως πηγή, θεωρείται αναξιόπιστη. Κατόπιν, ο ισχυρισμός εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα el.gr, του Δημοσθένη Λιακόπουλου, που συχνά παραπληροφορεί τους αναγνώστες (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ).

Η επίμαχη “μελέτη” που “κατέβηκε”

Στην πραγματικότητα, η “μελέτη”, που φέρει και την υπογραφή του McCullough, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα προσχέδιο που ανέβηκε στη σχετική πλατφόρμα του Lancet (σ.σ. το Lancet δεν είναι ένα περιοδικό, αλλά δημοσιεύει πολλά ιατρικά περιοδικά σε διαφόρους τομείς της υγείας). Ένεκα την παραπληροφόρησης γύρω από τη “μελέτη”, το περιοδικό παρέθεσε σχετική διευκρίνιση:

Αυτό το προσχέδιο απομακρύνθηκε από την (σχετική) πλατφόρμα του Lancet, επειδή τα συμπεράσματά της δεν υποστηρίζονται από τη μεθοδολογία της. Το Lancet διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει μια μελέτη που έχει δημοσιευθεί εάν διαπιστώσουμε ότι έχει παραβιάσει τα κριτήρια επιλογής μας. Τα προσχέδια δεν είναι εκδόσεις του Lancet ή υπό εξέταση από κάποιο περιοδικό του Lancet. Αυτά τα προσχέδια είναι ερευνητικά έγγραφα πρώιμου σταδίου που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης όσον αφορά τη μεθοδολογία της μελέτης. Οι συντάκτες εξέτασαν 678 μελέτες και επέλεξαν 44, που περιείχαν 325 περιπτώσεις αυτοψίας και μία περίπτωση νεκροψίας. Κατόπιν, ισχυρίζονται πως τρεις γιατροί επανεξέτασαν ανεξάρτητα όλους τους θανάτους και καθόρισαν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 ήταν η άμεση αιτία ή συνέβαλε σημαντικά στο θάνατο στο 74% των περιπτώσεων, μέσα σε δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, δεν διευκρινίζουν τους λόγους που επέλεξαν μόνο 44 από τις 678 μελέτες. Ούτε παρέχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εμβολίων και των θανάτων. Δεν αναφέρεται επίσης η προϋπάρχουσα υγεία των νεκρών. Επίσης, έχοντας ανάλογο σκεπτικό, θα έπρεπε κατά μέσο όρο να έχει πεθάνει το 74% όσων έχουν εμβολιαστεί.

Συμπέρασμα

Δεν υπήρξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet και “κατέβηκε”. Επρόκειτο για ένα προσχέδιο, με σοβαρά μεθοδολογικά προβλήματα, που δεν πέρασε ποτέ αξιολόγηση από ομότιμους (peer review), που σημαίνει πως δεν έχει ελεγχθεί για την αξιοπιστία της και δεν έχει αποδείξει πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 ήταν η άμεση αιτία ή συνέβαλε σημαντικά στην πρόκληση θανάτου.