Greece Fact Check

/ May 25, 2026
2026/05/25

Αυτή η εικόνα της Ακρόπολης και του ουρανοξύστη του Ελληνικού δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αυτή είναι η αληθινή εικόνα του ουρανοξύστη του Ελληνικού και της Ακρόπολης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και δεν είναι πραγματική. Απεικονίζει ανύπαρκτα μέρη, καθώς και τυπικά σφάλματα που παρατηρούνται σε εικόνες που έχουν παραχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, εξειδικευμένα εργαλεία ανίχνευσης δείχνουν πολύ υψηλή πιθανότητα τεχνητής δημιουργίας.

Στις 23 Μαΐου 2026, μία εικόνα άρχισε να κυκλοφορεί στο Χ, η οποία δείχνει την Ακρόπολη της Αθήνας με φόντο τον υπό κατασκευή ουρανοξύστη του Ελληνικού, στην αθηναϊκή ακτή. Ο λογαριασμός που δημοσιεύει την εικόνα γράφει στη λεζάντα: «Έχει γίνει viral στο fb η φωτογραφια που επεικονιζει τον ουρανοξύστη του ελληνικού τεραστιο μπροστά στην Ακρόπολη. Δημιούργημα AI για να κατηγορουν τον Κουλη. Και σχεδόν ολοι την πιστεύουν. Πρέπει να είμαστε ο πιο χαζός λαός του κοσμου. Παρακάτω η αληθινή εικόνα». Η ανάρτηση συγκεντρώνει πάνω από 60.000 προβολές και εκατοντάδες αντιδράσεις.

Πράγματι, στο σχόλιό του, ο χρήστης αναφέρεται σε μια άλλη εικόνα που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αρχειοθετημένο εδώ) νωρίτερα τον Μάιο και η οποία δείχνει επίσης την Ακρόπολη με φόντο τον ουρανοξύστη του Ελληνικού. Ωστόσο, η διαφορά με την άλλη εικόνα που δημοσιεύθηκε στο X είναι ότι η Ακρόπολη εμφανίζεται πολύ μικρή σε σύγκριση με τον πύργο στο βάθος.

Η εικόνα αυτή, που έγινε viral, σχολιάστηκε επίσης ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί χρήστες την αξιοποίησαν για να επικρίνουν αφενός την κατασκευή του συγκεκριμένου πύργου και, γενικότερα, το έργο του Ελληνικού. Άλλοι επέκριναν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «τερατούργημα» απέναντι από τον Παρθενώνα της Ακρόπολης.

Η ανάρτηση στο X φαίνεται να δημιουργήθηκε ως αντίδραση σε αυτή την εικόνα. Ωστόσο, η εικόνα που κοινοποιεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν είναι πραγματική και έχει παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Τι γνωρίζουμε

Μία προσεκτική παρατήρηση της εικόνας ανέδειξε ορισμένες ασυνέπειες, καθώς και ανύπαρκτα σημεία στην εικόνα που κοινοποιήθηκε από την ανάρτηση στο X. Συγκεκριμένα, στη δεξιά πλευρά της εικόνας διακρίνονται μια «δεύτερη» Ακρόπολη και ένας «δεύτερος» λόφος του Φιλοπάππου.

Επιπλέον, στην αριστερή πλευρά της εικόνας φαίνονται δύο λόφοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τέτοιοι λόφοι στην περιοχή ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή την Ακρόπολη, και τη Γλυφάδα, στα νότια του αθηναϊκού πολεοδομικού συγκροτήματος.

Τα ανύπαρκτα στοιχεία έχουν επισημανθεί στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης:

Τέλος, πάνω στην ίδια την Ακρόπολη θα έπρεπε να είναι ορατός ο τσιμεντένιος διάδρομος που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, ο οποίος ξεκινά από τα Προπύλαια και περιβάλλει τον Παρθενώνα. Ωστόσο, στην εικόνα δεν υπάρχει.

Οι ασυνέπειες αυτές είναι χαρακτηριστικές μιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Τέλος, υποβάλαμε επίσης την εικόνα στο δωρεάν και προσβάσιμο εργαλείο ανίχνευσης τεχνητής νοημοσύνης Hive, το οποίο έδειξε πιθανότητα 99,9% η εικόνα αυτή να έχει παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την αρχική εικόνα που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αρχειοθετημένη εδώ), δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη ή αν υποβλήθηκε σε επεξεργασία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να δίνει την εντύπωση μιας «μικρής» Ακρόπολης απέναντι στον «τεράστιο» ουρανοξύστη. Ακολουθεί η αρχική εικόνα:

Τα εργαλεία ανίχνευσης τεχνητής νοημοσύνης δεν έδωσαν σαφή αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη εικόνα.

Ωστόσο, από τεχνική φωτογραφική άποψη, αυτού του είδους η οπτική γωνία είναι τεχνικά εφικτή. Θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί από ένα υπερυψωμένο και απομακρυσμένο σημείο, με τη χρήση ισχυρού τηλεφακού. Οι φακοί αυτοί δημιουργούν ένα φαινόμενο συμπίεσης της προοπτικής (αρχειοθετημένο εδώ), κατά το οποίο τα διαφορετικά επίπεδα της εικόνας μοιάζουν να έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι ο πύργος του Ελληνικού βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ακρόπολη και φαίνεται πιο επιβλητικός απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ένα ψηφιακό κροπάρισμα μπορεί επίσης να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα. 

Ωστόσο, η συγκεκριμένη οπτική γωνία δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση σε αυτό που θα έβλεπε κάποιος με γυμνό μάτι από το σημείο λήψης της φωτογραφίας.

Τέλος, πέρα από την κατασκευή του ουρανοξύστη στο Ελληνικό, γύρω από την Ακρόπολη εκτείνεται ήδη μια πολύ πυκνή αστική περιοχή, που χαρακτηρίζεται από σύγχρονες πολυκατοικίες και μαζική αστικοποίηση. Το σύγχρονο αθηναϊκό τοπίο είναι, επομένως, εδώ και πάρα πολύ καιρό, μακριά από την εικόνα πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη.

Η μαζική αυτή αστικοποίηση δεν μεταφράζεται επίσης απαραίτητα σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Στην έκθεση Quality of Life in European Cities 2023 (αρχειοθετημένη εδώ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις πόλεις με τις χαμηλότερες επιδόσεις σε αρκετούς δείκτες που σχετίζονται με το αστικό περιβάλλον. Μόλις το 65% των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη ζωή στην πόλη, γεγονός που κατατάσσει την Αθήνα στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των 83 πόλεων που εξετάστηκαν. Η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει επίσης τη χαμηλότερη βαθμολογία ως προς την ικανοποίηση από τους δημόσιους χώρους, με 39%, ενώ βρίσκεται και στις δέκα τελευταίες θέσεις ως προς τους χώρους πρασίνου, με 37%. Χαμηλές είναι επίσης οι επιδόσεις της ως προς την ποιότητα του αέρα, με 28%, τα επίπεδα θορύβου, με 36%, και την καθαριότητα, με 34%.

Συμπέρασμα

Η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και δεν είναι πραγματική. Απεικονίζει ανύπαρκτα μέρη, καθώς και τυπικά σφάλματα που παρατηρούνται σε εικόνες που έχουν παραχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, εξειδικευμένα εργαλεία ανίχνευσης δείχνουν πολύ υψηλή πιθανότητα τεχνητής δημιουργίας.

Αφήστε μια απάντηση