Ενημέρωση: Απάτη με σελίδα στο Facebook που χρησιμοποιεί το σχόλιο “@highlight” για να προσελκύσει ακόλουθους

You are currently viewing Ενημέρωση: Απάτη με σελίδα στο Facebook που χρησιμοποιεί το σχόλιο “@highlight” για να προσελκύσει ακόλουθους

Το άρθρο ενημερώθηκε. Δείτε στο τέλος.

Πάνω από 326 χιλιάδες σχόλια έχει μια ανάρτηση στο Facebook που καλεί τους χρήστες να τη σχολιάσουν πληκτρολογώντας “@highlight” για να μπορούν να μάθουν ποιοι βλέπουν το προφίλ τους.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πληκτρολογώντας “@highlight” σε σχόλιο μπορείτε να δείτε ποιος επισκέπτεται το προφίλ σας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σκοπός της υπό εξέταση ανάρτησης είναι να αποκτήσει περισσότερους ακόλουθους η σελίδα, εξαπατώντας τους χρήστες του Facebook. Το σχόλιο “@highlight” μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε ειδοποίηση στη λίστα των φίλων μας (όχι όλων) για να στρέψουν την προσοχή τους σε μια ανάρτηση που θέλουμε να δουν. Ωστόσο, το Facebook ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κάποια μέθοδος ή εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι επισκέπτονται τα προφίλ μας.

Η υπό εξέταση ανάρτηση έγινε από σελίδα του εξωτερικού στις 1/11/2023 και έχει συγκεντρώσει 326 χιλιάδες σχόλια:

Η ανάρτηση “έφτασε” και στην Ελλάδα, με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν νομίζοντας ότι είναι αληθινή:

Αν πληκτρολογήσουμε το σύμβολο “@” σε οποιοδήποτε σχόλιο, εμφανίζονται οι κάτωθι δυο πρώτες επιλογές. Η μία είναι για να “ταγκάρουμε” τους ακολούθους μας και η δεύτερη (@highlight) τους φίλους μας. Αν και δεν θα λάβουν όλοι την ειδοποίησή μας, αρκετοί εξ αυτών θα την πάρουν και θα οδηγηθούν στο σχόλιό μας και μπορεί με τη σειρά τους να σχολιάσουν, νομίζοντας πως θα δουν τα προφίλ όσων επισκέπτονται το δικό τους.

Ορισμένες σελίδες, κάνουν κατάχρηση αυτής της δυνατότητας που προσφέρει τελευταία το Facebook (δεν είναι ακόμη ιδιαιτέρως γνωστή), παραπλανώντας του χρήστες. Στην προκειμένη περίπτωση, η υπό εξέταση σελίδα το κάνει για να αυξήσει τους ακολούθους της, με την ψεύτικη υπόσχεση πως αν πληκτρολογήσουν “@highlight”, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να μάθουν ποιοι επισκέπτονται τα προφίλ τους.

Ωστόσο, το Facebook δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ενότητα “Ποιος βλέπει το προφίλ σας στο Facebook“.

Το Facebook δεν επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν ποιος βλέπει το προφίλ τους. Εφαρμογές τρίτων επίσης δεν μπορούν να παράσχουν αυτήν τη λειτουργία. Αν εντοπίσετε κάποια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα, υποβάλετε αναφορά.

Συμπέρασμα

Το σχόλιο “@highlight” μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε ειδοποίηση στη λίστα των φίλων μας (όχι όλων) για να στρέψουν την προσοχή τους σε μια ανάρτηση που θέλουμε να δουν. Ωστόσο, το Facebook ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κάποια μέθοδος ή εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι επισκέπτονται τα προφίλ μας. Σκοπός της υπό εξέταση ανάρτησης είναι να αποκτήσει περισσότερους ακόλουθους η σελίδα, εξαπατώντας τους χρήστες του Facebook.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 28/12/2023: Η ίδια απάτη εμφανίστηκε και σε αζέρικη σελίδα στο Facebook. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 288 χιλιάδες σχόλια “@highlight”. Πολλά από τα προφίλ που έχουν σχολιάσει προέρχονται από Έλληνες χρήστες.