Παραπλανητικό “εξώφυλλο” του Forbes παρουσιάστηκε από το Ισραήλ

You are currently viewing Παραπλανητικό “εξώφυλλο” του Forbes παρουσιάστηκε από το Ισραήλ

Ένα “εξώφυλλο” του περιοδικού Forbes, φέρεται απεικονίζει τον Χάλεντ Μασάλ, έναν εκ των ηγετικών μορφών της Χαμάς, συνοδευόμενο με ισχυρισμούς για την περιουσιακή του κατάσταση.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Πρωτοσέλιδο του Forbes με τον Χάλεντ Μασάλ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρόκειται για κατασκευασμένο και παραπλανητικό εξώφυλλο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ στο X, κατόπιν αφαιρέθηκε και ανέβηκε εκ νέου με διευκρίνηση πως είναι σατιρικό και ενδεικτικό της μεγάλης περιουσίας που κατέχει ο Μασάλ.

Το “εξώφυλλο” εμφανίστηκε σε πολλούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και αναπαράχθηκε ακόμη και από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη:

Τι ισχύει

Η Χαμάς εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως ο κύριος αντίπαλος των προσπαθειών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) να πετύχει ειρήνη με το Ισραήλ, με βάση τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της PLO που προέβλεπαν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση σε ορισμένους τομείς της Δυτικής Όχθης και η Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς ξεκίνησε να διοργανώνουν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτικών στόχων το 1994.

Ο Χάλεντ Μασάλ, ως κύριος διεθνής εκπρόσωπος και ηγέτης της Χαμάς από το 2004, υπερασπίστηκε τη χρήση της βίας και την άρνησή του να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Το 2017, τον διαδέχτηκε ο Ισμαήλ Χανίγια, ως ηγέτης της οργάνωσης. Ο Μασάλ ζει από το 2012 στο Κατάρ. Έχει ζήσει στο Κουβειτ, την Ιορδανία και τη Συρία. O Μασάλ θεωρείται εξαιρετικά πλούσιος, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ήδη από το 2014. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν πως η περιουσία του Μασάλ, ανέρχεται πλέον στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να παρατίθενται πολλές λεπτομέρειες.

Το επίμαχο παραπλανητικό “εξώφυλλο”, ανέβηκε στο διαδίκτυο στην πλατφόρμα Χ (Twitter), στον επίσημο λογαριασμό που χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, στις 4/11/2023 και ώρα 11:05 πμ.

Το αρχικό ανωτέρω tweet κατέβηκε λίγη ώρα μετά:

Ωστόσο, μπορέσαμε να εντοπίσουμε την ανάρτηση μέσω Google και να την αποθηκεύσουμε εδώ.

Λίγη ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 13:25, αναρτήθηκε νέο tweet με το ίδιο εξώφυλλο, που αυτή τη φορά συνοδευόταν από διευκρίνιση πως δεν είναι αληθινό.

Η προσθήκη αναφέρει: “Το εξώφυλλο του ανωτέρω περιοδικού είναι σατιρικό και ενδεικτικό, αλλά ξέρετε τι είναι πολύ πραγματικό; Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ηγετών της Χαμάς γεμάτοι με δισεκατομμύρια δολάρια [που αποκτήθηκαν] εις βάρος αθώων αμάχων στη Γάζα.”

Το πιο πρόσφατο τεύχος του Forbes (εκδίδεται 8 φορές το χρόνο), που αφορά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο 2023, έχει στο εξώφυλλό του τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ και όχι τον Χάλεντ Μασάλ:

Συμπέρασμα

Πρόκειται για κατασκευασμένο και παραπλανητικό εξώφυλλο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ στο X, κατόπιν αφαιρέθηκε και ανέβηκε εκ νέου με διευκρίνηση πως είναι σατιρικό και ενδεικτικό της περιουσίας του Χάλεντ Μασάλ.