Η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης δεν κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ – Επιθέσεις έχουν διεξάγει οι Χούθι

You are currently viewing Η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης δεν κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ – Επιθέσεις έχουν διεξάγει οι Χούθι

Πολλά δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρουν πως η Υεμένη κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Η Υεμένη κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της χώρας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης δεν κήρυξε πόλεμο στο Ισραήλ, ούτε έχει διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του. Οι Χούθι έχουν προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλων και drone εναντίον του Ισραήλ.

Το είδαμε στο philenews.com, ant1live.com, ertnews.gr (διορθώθηκε ο τίτλος), news247.gr, ieidiseis.gr, liberal.gr, eleftherostypos.gr, businessdaily.gr, newsbreak.gr, kontranews.gr, Nationalpost TV, infognomonpolitics.gr, ereportaz.gr

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Η Υεμένη κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ
Η Υεμένη κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ, με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της χώρας να αναφέρει πως “οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης εκτελούν το καθήκον τους” και στέκονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη (31/10), ο εκπρόσωπος του στρατού της Υεμένης, Yahya Saree, δήλωσε: “Εμείς, από αίσθημα θρησκευτικής, ηθικής, ανθρωπιστικής και εθνικής ευθύνης, και ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα του λαού μας της Υεμένης και στα αιτήματα των ελεύθερων λαών, και για να παράσχουμε ανακούφιση στον καταπιεσμένο λαό μας στη Γάζα, θεωρήσαμε απαραίτητο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης να εκτελέσουν το καθήκον τους, στηριζόμενες στον Θεό και στη νίκη επί της ιστορικής καταπίεσης του αγαπητού παλαιστινιακού λαού”.

Τι ισχύει

Στις 31/10/2023, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, απαντώντας στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Χαμάς. Η ανακοίνωση έγινε από τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, Yahya Saree. Αν και ο ίδιος αυτοπαρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, στην πραγματικότητα είναι μόνο εκπρόσωπος των Χούθι.

Οι επιθέσεις ανακοινώθηκαν από τον Yahya Saree και μέσω Χ (Twitter):

Η Υεμένη βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της αραβικής χερσονήσου και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία στο βορρά και το Ομάν στα ανατολικά. Η ακτογραμμή της βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας και στον κόλπο του Άντεν.

Τον Φεβρουάριο του 2015, οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν τη μέχρι τότε πρωτεύουσα Σαναά και εκδίωξαν την κυβέρνηση του Προέδρου Abdrabbuh Mansour Hadi. Η εξέλιξη αυτή καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε, η επίσημη κυβέρνηση, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, όρισε ως ντε φάκτο πρωτεύουσα το Άντεν. Έκτοτε, στη χώρα μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Η εθνική κυβέρνηση της Υεμένης είναι το Συμβούλιο της Προεδρικής Ηγεσίας της Υεμένης, υπό την ηγεσία του Rashad Muhammad al-Alimi.

Η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης (Δημοκρατία της Υεμένης), αν και οι διμερείς σχέσεις είναι περιορισμένες και καλύπτονται μέσω των πρεσβειών τους στη Σαουδική Αραβία. Δεν υπάρχει καμία διπλωματική επαφή με τους Χούθι. Η Δημοκρατία της Υεμένης είναι επίσης αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Επίσης, η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης, δεν διατηρεί δεσμούς με τους Χούθι.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως αν και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε τις επιθέσεις, δεν έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει τη φράση “κήρυξη πολέμου”, αλλά “στρατιωτικές επιχειρήσεις”.

Συμπέρασμα

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης δεν κήρυξε πόλεμο στο Ισραήλ, ούτε έχει διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του. Οι Χούθι έχουν προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλων και drone εναντίον του Ισραήλ.