Ο εφευρέτης των RFID δεν είπε να “μην χρησιμοποιείτε τσιπ”

You are currently viewing Ο εφευρέτης των RFID δεν είπε να “μην χρησιμοποιείτε τσιπ”

Μεγάλη διάδοση μέσω του Twitter σε Ελλάδα και Κύπρο είχε ο ισχυρισμός πως ο άνθρωπος που εφηύρε το RFID chip , δήλωσε να μην το χρησιμοποιείτε.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Charles Walton, ο άνθρωπος που εφηύρε το RFID chip, σας ζητά να μην χρησιμοποιείτε τσιπ RFID όταν έρθει η ώρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο άνδρας στο βίντεο που μιλάει για τα chip RFID δεν είναι ο “εφευρέτης” τους, ούτε ονομάζεται Charles Walton. Ονομαζόταν Carl Sanders και ισχυριζόταν ψευδώς ότι τα είχε εφεύρει και πως είχε επιστημονικό υπόβαθρο.

Τι ισχύει

Η μεθοδολογία μας:

Ξεκινήσαμε να ερευνάμε τον ισχυρισμό χρησιμοποιώντας στιγμιότυπο οθόνης από το παραπάνω βίντεο για να κάνουμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google Lens. Πολλά από τα αποτελέσματα μας λένε πως πρόκειται για τον Charles Walton, τον άνθρωπο που “εφηύρε” το RFID chip. Στην πραγματικότητα, κανένα μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να πιστωθεί όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που οδήγησαν στην τελική ανάπτυξη του RFID, αλλά ο Charles Walton, ήταν από τους πρώτους που κατοχύρωσαν καινοτόμες ευρεσιτεχνίες που σχετίζονται σε αυτόν τον τομέα. Έχοντας λάβει τουλάχιστον 10 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για συσκευές που σχετίζονται με την RFID, ο Walton αναμφίβολα συνέδραμε σημαντικά στην εξέλιξη, εδραίωση και εμπορευματοποίηση αυτής της τεχνολογίας.

Ο άνδρας που μιλάει στο βίντεο όμως, δεν είναι ο Charles Walton. Άλλες αναρτήσεις αναφέρουν πως ο εικονιζόμενος, ονομάζεται Carl Sanders. Για παράδειγμα, σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube το 2009:

Αναζητώντας το όνομά του, βρήκαμε ανάρτηση στο Reddit, που παρέπεμπε στο YouTube, διαπιστώσαμε πως ο ίδιος άνδρας, έχει εμφανιστεί και σε άλλα βίντεο, ως δήθεν εφευρέτης των RFID chip. Ένας από τους σχολιαστές επισημαίνει πως λέγεται Carl Sanders. Είναι πασιφανές πως ο Walton και ο Sanders δεν μοιάζουν καθόλου, οπότε δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Το παρακάτω βίντεο είναι από συνέντευξή του το 1992:

Ο δημοσιογράφος τον αποκαλεί “Dr.Carl Sanders” και τον κάλεσε να μιλήσει για τους “Έσχατους Χρόνους”, παρουσιάζοντάς τον ως:

“Είναι ο νικητής του προεδρικού και κυβερνητικού βραβείου για το αριστείο σχεδιασμού”

Ο Carl Sanders και οι θεωρίες του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2002, μαζί με τον ισχυρισμό πως η τοποθέτηση των chip σε ανθρώπους, θα εκπληρώσει τα λεγόμενα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη και συγκεκριμένα στο εδάφιο 13:15–17, όπου γίνεται αναφορά στο “χάραγμα”.

Ωστόσο, ο Sanders δεν είχε (έχει αποβιώσει) την παραμικρή σχέση με την εφεύρεση του chip RFID. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση που βρήκαμε στο Reddit και που ήδη αναφέραμε, βρήκαμε παραπομπή σε άλλο λινκ που διαψεύδει πως ο Sanders έχει επιστημονικό υπόβαθρο, κάτι που είναι γνωστό ήδη από το 1994. Το άρθρο υπογράφει ο πάστορας John Torrel, πρόεδρος της οργάνωσης European-American Evangelistic Crusades, όπου μεταξύ πολλών άλλων αναφέρει:

Στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού “The Dove” το 1994, αναφέρθηκε ότι ο Carl Sanders ταξίδευε στο Όρεγκον και στην Ουάσινγκτον, διεξάγοντας συναντήσεις και ότι τα ψεύδη του συνεχίστηκαν χωρίς αλλαγές. Έδινε τις παλιές του κασέτες σε ανθρώπους στις συναντήσεις, όπου δήλωσε ότι ήταν ο εφευρέτης του μικροτσίπ.

Συμπέρασμα

Ο άνδρας στο βίντεο που μιλάει για τα chip RFID δεν είναι ο “εφευρέτης” τους, ούτε ονομάζεται Charles Walton. Ονομάζεται Carl Sanders και ισχυριζόταν ψευδώς ότι τα είχε εφεύρει και πως είχε επιστημονικό υπόβαθρο.