Αυτό το βίντεο δεν δείχνει “ενεργειακά όπλα” να βάζουν φωτιές

You are currently viewing Αυτό το βίντεο δεν δείχνει “ενεργειακά όπλα” να βάζουν φωτιές

Κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει “ενεργειακά όπλα”, δηλαδή όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (λέιζερ) να πυρπολούν δάση στην Τουρκία.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Ενεργειακά όπλα προκαλούν πυρκαγιές στην Τουρκία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι λευκές ακτίνες που φαίνονται στο βίντεο, είναι αντανάκλαση του τζαμιού.

Τι ισχύει

Αποκόψαμε καρέ από το βίντεο και κάναμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Διαπιστώσαμε πως το υπό εξέταση βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις 22/8/2023 και δείχνει πυρκαγιά στο Τσανάκκαλε της Τουρκίας. Η φωτιά ξέσπασε στις 22 Αυγούστου και τέθηκε υπό ελέγχο 48 ώρες μετά.

Κατόπιν περαιτέρω αναζήτησης, βρήκαμε έναν λογαριασμό στο Twitter, που ισχυρίζεται πως είναι η αρχική πηγή του βίντεο. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το βίντεο, συνοδευόμενο από συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς για “ενεργειακά όπλα”, η χρήστρια ανέφερε πως οι λευκές γραμμές που φαίνονται, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αντανάκλαση στο τζάμι του μπαλκονιού της, μέσα από το οποίο, τράβηξε το βίντεο. Για να το αποδείξει, παρέθεσε το παρακάτω βίντεο όπου φαίνεται το ίδιο σημείο. Έχοντας κλειστή την πόρτα, φαίνονται οι λευκές γραμμές, ενώ όταν την ανοίγει, αυτές εξαφανίζονται.

Τα “ενεργειακά όπλα”, αλλιώς γνωστά ως όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW), αναπτύσσονται από πολλές χώρες, χωρίς όμως να είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη η χρήση τους. Μπορούν να εκπέμψουν λέιζερ, μικροκύματα, ακτίνες σωματιδίων και ηχητικούς παλμούς. Αυτού του είδους ηλεκτρομαγνητικά συστήματα, μπορούν να εστιάσουν και να κατευθύνουν την ενέργεια που παράγουν, μέχρι την εξουδετέρωση ενός στόχου, για παράδειγμα ενός μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Έχουν δοκιμαστεί σε επίγειες, ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες. Η χρήση τους ως μέσα πρόκλησης πυρκαγιών, είναι μια πολύ γνωστή και διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας.